CHP’den ‘İsrail’ açıklaması: ‘Kısıtlama yetmez, durdurulmalı’

CHP’den ‘İsrail’ açıklaması: ‘Kısıtlama yetmez, durdurulmalı’

Ticaret Bakanlığı, İsrail’e yapılan ihracata yönelik kısıtlama kararı aldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir, Ticaret Bakanlığı’nın İsrail’e ihracat kısıtlaması getiren kararına ilişkin yaptığı açıklamada, “Karar, halkımızın vicdanının sesidir. Ancak bu kararın ticareti tümüyle durduracak şekilde genişletilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin İsrail’le sürdürdüğü ticarete kamuoyundan yükselen geniş çaplı tepkilerin ardından Ticaret Bakanlığı, 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 54 ürün grubunda İsrail’e ihracat kısıtlaması getirildiğini açıkladı.

CHP Ticaret Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, bakanlığın aldığı kararı değerlendirdi. Demir, açıklamasında iktidarın Gazze’ye yönelik saldırılarını kınarken, İsrail ile ticareti sürdürdüğünü ve kısıtlama kararını saldırılar başladıktan 185 gün sonra aldığını vurguladı.

‘KARAR, HALKIMIZIN VİCDANININ SESİDİR’

Volkan Demir şunları kaydetti:

“Bu durum iktidarın halkımızın taleplerine ve uyarılarına ne kadar duyarsız olduğunun göstergesidir. İsrail'e yapılan ihracat kısıtlaması kararı, halkımızın vicdanının sesidir. Ancak bu kararın, ticareti tümüyle durduracak şekilde genişletilmesi gerekmektedir.

İktidarı, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını destekleyen, haksızlığa ve zulme göz yuman bir ülkeyle ticaret yapmayı derhal durdurmaya davet ediyoruz. Ayrıca, iktidarı İsrail ile olan ticaret hacmini detaylı ve şeffaf olarak kamuoyuna açıklamaya davet ediyoruz. CHP olarak ülkemizin çıkarlarına zarar veren ve masum insanların yaşamlarını görmezden gelen her türlü ticarete karşıyız. İsrail'in, Filistin halkına yaptığı zulmüne ve işgaline karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”