Kaya Özkaracalar

1968, İstanbul doğumlu olan Kaya Özkaracalar, ODTÜ Siyaset Bilimi Bölümü'nden mezundur ve yüksek lisansını da aynı bölümde tamamlamıştır. Doktorasını Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü'nde tamamlayan Özkaracalar, Bahçeşehir Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü'nde profesör kadrosundan öğretim üyesidir. SineGöz kolektifi bünyesinde "Akıntıya Karşı Orhan Kemal" belgeselini, 2006'da ise "Behice Boran: Son Nefesine Kadar" belgeselini ortak yönetmen olarak çeken Özkaracalar; Türkiye'de ve yurtdışında çeşitli yayınlara katkıda bulunmuş ve 2015-2022 yılları arasında Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmıştır. Gotik (2005) ve Geceyarısı Filmleri (2007) adlı iki kitabın yazarı olan Özkaracalar, 2015’ten beri İleri Haber'de sinema yazarlığı yapmaktadır.
Köşe yazarları

Atatürk filmleri

Zübeyde – Analar ve Oğullar için bu köşede yazmış olduğumu Atatürk II için de yinelemek gerekli: Hegemonya savaşları içinde resmi tarihin bu kez Cumhuriyet karşıtlarınca yeniden yazılmakta olduğu günümüz konjonktüründe karşı yönde bir çaba olarak değer taşıyor bu filmler.

Köşe yazarları

Ekonomik kriz sinemayı vurdu

Seyirci sayılarındaki değişimi aynı zamanda bilet fiyatlarındaki muazzam artışları da hesaba katarak değerlendirmek gerekli. Çevrimiçi platformların sinemaya alternatif olma potansiyeli işte bu verili koşullarda (ekonomik kriz), yani bu verili koşulların dolayımıyla artırıyor.

Köşe yazarları

Hayat: Demirkubuz'un şaşırtıcı yeni filmi

Aile baskısıyla nişanlanmış olduğu anlaşılan Hicran adlı genç – ve güzel- bir kadının ailesinin evinden kaçıp kaybolmasının ardından yaşananları perdeye getiren Hayat, bazı açılardan şaşırtıcı bir Demirkubuz filmi.

Köşe yazarları

Zübeyde - Analar ve Oğullar

Zübeyde – Analar ve Oğullar hem adeta bir dramatize belgeselmişcesine bilgilendirme işlevi görüyor, hem de asıl önemlisi hegemonya savaşları içinde resmi tarihin bu kez Cumhuriyet karşıtlarınca yeniden yazılmakta olduğu, örneğin Abdülhamid’in, Vahdettin’in bile parlatılmaya yönelindiği günümüz konjonktüründe karşı yönde bir çaba olarak değer taşıyor.