SİYAD seçkisi ve !F Bağımsız Filmler Festivali

Bu satırların yazarının da aralarında yeraldığı Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) üyelerinin oylarıyla belirlenen 2017 Türkiye Sineması En İyi Film adayları bu haftasonu Kadıköy Rexx sinemasında toplu olarak gösteriliyorlar. Bugün (10 Şubat Cumartesi) her ikisi de genç yönetmenlerin ilk filmleri olan Kaygı saat 13.00’te, Sarı Sıcak ise 15.30’da perdeye gelecek; her iki gösterimin ardından, sırasıyla, yönetmenleri Ceylan Özçelik ve Fikret Reyhan izleyici karşısına çıkacaklar. Yarının programında ise yakın dönem Türkiye sinemasının deneyimli yönetmenleri Pelin Esmer’in İşe Yarar Bir Şey’i ve Reha Erdem’in Koca Dünya’sı ile yine bir ‘ilk film’ olan, Emre Yeksan imzalı Körfez yeralıyor.

Başka Sinema tarafından düzenlenen bu gösterim programı günümüz Türkiye sinemasının anaakım dışı, bağımsız cephesinin, geçen yılın en öne çıkan filmleri üzerinden genel bir panoramasını topluca vermesi açısından iyi bir fırsat. Sözkonusu filmlerin düzeylerine dair değerlendirmelerden ayrı olarak (kişisel görüşüm en dikkat çekicisinin Kaygı olduğu) içerik ve biçimlerine baktığımızda distopik gerilim janrında politik bir film (Kaygı); bir yanda şiirsel gerçekçilik (Koca Dünya); diğer yanda yeni gerçekçilik (Sarı Sıcak) ekollerine yakın duran birer film ile konvansiyonel anlatım ve içerikte (İşe Yarar Bir Şey) ve tersine nispeten sıradışı (Körfez) birer film görüyoruz. Bu arada böylesi bir seçkide genç sinemacıların ağırlıklı olması dikkat çekici ve umut verici. Ancak ilk filmleriyle aradan sıyrılan bu gençlerin, ülkemizde bağımsız film yapımının gittikçe zorlaştığı mevcut konjoktürde önümüzdeki yıllarda film yapmayı hangi koşullar altında, nasıl sürdürebileceği kritik bir soru olarak ortada duruyor.

17. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali

Bu arada 15-25 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek 17. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin bilet satışları da başlamış durumda. Geçen yıl Adana Film Festivali’nde bir hayli dikkat çekmiş olan Kar, festivalin !f Yeni başlıklı bölümünde Istanbul’da ilk kez izleyici karşısına çıkmış olacak. Yine geçen yıl Malatya Film Festivali’nde beğeniyle izlediğimiz, meme kanseri ile mücadele eden hastaları konu alan belgesel Yüzleşme de !f Yeni kapsamında gösterilecek.

Antalya Film Festivali’nden Ulusal Yarışma’nın çıkarılmasına tepki olarak Istanbul’da düzenlenen 54. Ulusal Yarışma’da SİYAD Ödülü’nü kazanmış olan, Istanbul’daki eşcinsel Suriyeli göçmenlere odaklanan Mr. Gay Syria adlı belgesel ise !f’in Aşk & Başka Bi’ Dünya başlıklı yarışmasında yeralıyor. Festivalin diğer ana yarışması olan Keş!f’te en dikkat çekici film olarak bir fabrika işgalini konu alan, Portekiz yapımı Hiçlik Fabrikası (A Fabrica de Nada) görünüyor. Ayrıca Fransız yapımı Vahşi Oğlanlar’ın (Les garçons sauvages) da yarışmanın favorileri arasında addedildiğini kaydedeyim.

Bu arada Metin Erksan klasiği Sevmek Zamanı (1965) restore edilmiş kopyası üzerinden !f’te perdeye gelecek.