'Koca bulma sanatı': Sunumlu, tektaşlı, cinnetli

Sosyal medya kullanmayan, “dünya kirinden” azade bir seçkin değilseniz mutlaka görmüşsünüzdür. Son yıllarda beliren, “yeni gelinlerin sunum çılgınlıkları” diye nitelenen bir “sosyal medya vakıası” bahsettiğimiz. Gerçekten de durumun tam bir çılgınlık olduğunu kabul etmek gerekir.

Efen’im bu “sunum olayının” hedef kişisi, evde sevgili kıçını pek de kaldırmayan “kociş”tir öncelikle. “Kocişe” sunulanlar içinde neler neler yoktur:   Minik bisiklete oturtulmuş kurabiyeler, dantele sarılmış kuşbaşılı pideler, “pembiş” kurdela ile bağlanmış börekler, üzerine renkli şemsiyeler kondurulmuş meyveler, minik minik sepetlere yerleştirilmiş pastalar vs.

Bu barbie oyuncak seti dekorlu “masalsı” ortamın, tam olarak amacının ne olduğu bir muammadır. Nihayetinde kuşbaşılı pideyi, kurabiyeleri datellerden, “pembiş” kurdelalardan söke söke mideye indiren kocişin bu “libido öldürücü” ortamdan sağ çıkması beklenemez.(1)

En azından bu kitsch masal aleminden erotizme makas değiştirmek oldukça zor görünmektedir.

Peki kadınların bu “sunumları”  fotoğraflayıp fotoğraflayıp tüm dünyaya göstermelerinin ardında ne var? Tüm bu şatafat, gösterme isteği, zeytinle tabağa AŞK yazmalar filan ne tür bir boşluğu örtmektedir?

Boşluğu “akıl sağlığıyla”, kezbanlıkla(!); “kırolukla” vs açıklamanın anlamlı olmadığını düşünüyoruz. Burada estetik duygumuzu lime lime etse de “büyük bir yatırım” vardır, onu görmek gerekir.

“Büyük yatırım” evlilik kurumunun, bu vesileyle özel yaşama gömülen yüksek beklentilerin bizatihi kendisidir.

“Büyük yatırım” dantele sarılmış kuşbaşılı pideyle “gözümüze sokulduğu” için çok rahatsız edicidir. Başka örneklerde bu kadar rahatsız edici olmuyor belki de. Sözgelimi şimdilerde “büyük yatırımı”, sunum yapıp evde kociş bekleyen bağımlı ve “bayağı” kadının gölgesinden çekmeye çalışan, onu tersine güçlü kadının akıllıca hamleleri olarak sunan “sofistike” yaklaşımlar da türedi.

'Koca Bulma Sanatı'

Koca Bulma Sanatı adında bir kitap yayınlandı geçtiğimiz ay.(2)

Yazarı CNNTürk’te program sunucusu, lisansüstü dahil yıllarca yurtdışında eğitim almış, editörlük yapmış bir kadın. Belli ki “büyük yatırım” konusu onun da ilgisini çekmiş.

Koca Bulma Sanatı, evlilik miti etrafındaki büyük yatırımın, sunumlu-kocişli  “avam” versiyonuna daha şık önermeler sunmakta.

Elbette hedef yine “koca bulmaktır”.

Ne ki kadın, avlanmayı bekleyecek değildir. Avının peşine düşecek, güce ve hedefe odaklanacak, avlanırken “sanatını” gösterecektir. Tanıdınız evet, o bir girl power.

Yine de biraz farklı bir “girl power”.

Bu “girl power”; başarıya, özgüvene,  güce, kusursuzluğa, yenilmezliğe “kocayı bularak” ulaşacak, bir dönemin “çocuk da yaparım kariyer de” şiarlarına rahmet okutacaktır. Tıpkı Hülya Avşar’ın savunduğu gibi “kadının yeri evidir, elbette isterse çalışabilir (lütfunuz!) ama asıl olarak gücü kocasının kolları altında bulacaktır”

Velhasıl kadın, kadınlığını kullanacaktır

Bu tabloya bakıldığında “cinsler arası eşitlik söyleminin kadını cinsiyetsiz varlıklara dönüştürdüğünden” dem vuran postmodernizmin, çiçeği burnunda bir aşık gibi başının döndüğüne emin olabiliriz.

Emin olunuz bu geçici bir sersemliktir. Çünkü hayat başka bir şey söylüyor…

Hayatın söylediği, ister kocişli-sunumlu olsun ister girl-power stratejilerine dayansın “büyük yatırım” olarak evlilik kurumu, onun etrafındaki “aile ideolojisi”, muhafazakar politikalar, çeyiz yardımları, ilişki danışmanlıkları, çift terapileri vs ile “pazarlığın” lime lime döküldüğüdür.

Hayatın söylediği, klasik ataerkinin “erkek çalışsın, kadın eve baksın” denkleminin her bozuluşunda “büyük yatırımın” geçmişe ait yitik bir anlatıya dönüşmesidir.

Kadınlar kocanın kolundan sıyrıldıkça, güçlendikçe “büyük yatırımın” büyüsü bozulmaktadır.

Daha açığı…

Çeşitli dolayımlarıyla neoliberalizmin cehenneme çevirdiği hayatlar için merkezinde evlilik ve aile kurumu olmak üzere “özel yaşam”, bir kurtuluş kapısı, bir vaha, masalsı bir dekor olarak öne çıkmaya çalışmaktadır. Ne ki makyaj akmakta, “özel yaşam” tüm çaresizliği, gülünçlüğü, cinneti ve şiddetiyle çirkin bir suret olarak belirmektedir.

  1. https://eksisozluk.com/yeni-gelinlerin-sunum-cilginligi--5192955

http://www.dogankitap.com.tr/kitap/Koca+Bulma+Sanat%C4%B1-2514