İlerliyoruz...

İleri Haber’in yola çıktığı tarih 13 Ağustos 2014.

Yani, o görkemi hafızalardan silinmeyen Haziran Direnişi’nin üzerinden bir yılı aşkın zaman geçmişken.

Muazzam bir direniş ve hamle yapmak için gani gani yetecek enerji 30 Mart yerel seçimlerinde sandığa havale edilip sönümlendirilmişken.

10 Ağustos’ta Erdoğan Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuşken.

Tüm bunlar yaşandığı sırada da sosyalist harekette belirgin bir eğilim bırakın toplumsal muhalefete öncülük yapmayı, kendisine saklanacak kovuk aramaya, kendini teskin edecek kılıf aramaya koyulmuşken.

İşte İleri Haber, tam da bu uğrakta, “bir adım bile geri çekilmek yok” diyerek ileri atılan bir iradenin parçası olarak yola çıktı.

***

Yola çıkışından bu yana geçen zaman, İleri Haber için öğretici de oldu, yorucu da. Zaten uzun yıllardır habercilik yapan bir ekibin eseri olan İleri Haber, bu defa sıfır noktasındaki imkanlarla mesleğini sürdürmeyi öğrendi.

Şaka değil, İleri Haber kısa tarihinin neredeyse tamamını akıl almaz bir yokluk içinde, salt iddiasına ve kararlılık gücüne dayanarak atlattı.

İleri Haber’in tasarımının yenilenmesi, bu iddia ve kararlılık ile sıfır noktasındaki imkanların uzatmalı çekişmesinin hikayesidir aslında.

13 Ağustos 2014’te ilk adımları atarken, “çok kısa bir sürede” yeni ve özgün bir tasarıma geçeceğimizi duyurmuştuk. Bu duyuruyu bir buçuk yıl boyunca sanırım üç kere daha tekrarladık. Sözümüzü tutamadık.

Şimdi sadece okurlarımızın, dostlarımızın ve yoldaşlarımızın katkısıyla sözümüzü yerine getirmiş olduk.

İleri Haber, bir buçuk yıllık bir çabanın ardından tasarımını ve yazılım altyapısını değiştirdi, geliştirdi, güçlendirdi.

Bir adım daha attı, bir adım daha ilerledi...

***

İleri Haber’in yenilenmesinin tasarımsal ve yazılımsal boyutu işin en çok görünen yönü doğal olarak. Oysa İleri Haber, esas olarak üstlendiği siyasal misyonun hakkını verecek bir yazar kadrosu oluşturmayı başardığı ölçüde hedefine ulaşmış sayılmalıdır.

İlk gününden itibaren, Türkiye’de AKP karşıtı ilerici kesimlerin ortak mücadelesini, birlikte yaşama iradesini, eşit, özgür ve kardeşçe bir ülkeyi beraberce kurma arayışını önemsediğini ifade eden İleri Haber, yazar kadrosunu da bu ortaklığın küçük ama etkili bir örneği olarak oluşturdu.

İleri Haber, Türkiye’nin ilerici birikiminin ayrıştırılması ve birbirinden kopuklaştırılması yerine, birbirine yaklaştırılmasının, birbirine tutunmasının önemine işaret etti. İleri Haber Türkiye’de ilerici güçlerin Saray rejimini alaşağı edeceği bir hamlenin en güçlü mevzisini kendi bünyesinde kurmayı hedefledi.

Siyasette ve direnişte, mecliste ve sokakta yan yana durması, bir araya gelmesi, Saray rejiminin karşısında omuz omuza durması gerektiğini düşündüğümüz isimler, İleri Haber sayfalarında buluşmuş oldu.

Bu buluşma bitmedi elbette, İleri Haber’in sayfaları hala bu arzuyu taşıyanların buluşacağı bir zemin olarak durmakta, hatta bu zemini genişletmeye çalışmaktadır

İleri Haber, bu yaklaşımı ve hassasiyeti sayesinde bir kimliğe, bir aidiyete dönüşmeye başladı. İleri Haber, daha şimdiden, Türkiye’nin İleri’cilerinin toparlandığı bir odak oldu.

Böylelikle bir adım daha attı, bir adım daha ilerledi...

***

Bundan sonra İleri Haber’in yeni yayın dönemine geçiyoruz. İşin editöryel kısmıyla ilgili söze gerek yok, okurlarımız İleri Haber’in habercilik konusundaki gelişimini  kısa süre içerisinde sınama şansı bulacaklar.

İleri Haber’in yeni yayın döneminin gerçek kazanımı ve hamlesi ise, Türkiye’de eşitlik, özgürlük ve kardeşlik mücadelesine kendi cephesinden katkı koymak yönündeki çabasının güçlendirilmesi olacaktır.

İleri Haber, şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da Saray rejimine karşı İleri’cilerin sesi olmaya devam edecektir.

İleri Haber hep bir adım daha atacak, hep daha fazla ilerleyecektir.

Çünkü gerçekler devrimcidir!

(Bu vesileyle, yeni yayın döneminde aramıza katılan, desteklerini bizden esirgemeyen İleri’ci aydınlarımıza, yazarlarımıza gönülden teşekkür ediyorum. Ayrıca İleri Haber’i bu kadar büyük sıkıntılar içinde bu noktalara getirmek için yılmadan, özveriyle ve azimle çalışan tüm mesai arkadaşlarımla, yoldaşlarımla gurur duyuyorum. Bu başarı hepimizin, ama en çok İleri Haber emekçilerinin eseridir.)