Che Guevera ve işçi sağlığı

Yaşam ve ölüm. Aynı anda aynı günde. Yaşam ve ölüm. Kimisi için kolay kimisi için zor. Maddi felsefeye inananlar için nedense çok ama çok daha zor. Yaşam ve ölüm. Arıtk çember daralıyor ve kaybedecek hiç bir şeyimiz yok. Yaşam ve ölüm yanımızda. Bu kez sayı 97...

Acı çekerken yazmak çok daha zor lütfen affedin.

Hele ki belli bir teması olan bir köşede yazmak çok daha zor.

Çok kısa yazacağım, affınıza sığınarak.

9 Ekim diyecektim. Ama 10 Ekim demek zorundayım önce. 10 EKİM ANKARA KATLİAMI. Tarih kitapları AKP suç örgütünün yıkılış tarihinde en önemli uğrak olarak yazacak, çünkü yıkacağız, yıkılacaklar...

Neyse, 9 Ekim...

9 Ekim yaşam ve ölüm. Bir yıl önce oğlum bu  tarihte doğdu, benim için anlamı büyük,bu tarih benim için YAŞAM. 1967 yılında ise büyük devrimci, büyük insan, büyük doktor, güzel gülüşlü güzel baba güzel devrimci Che Guevara 9 Ekim'de katledildi, bu tarih aynı zamanda benim için ÖLÜM.

Che'nin devrimciliğinden söz etmeye kalkamam, milyonlarca insan yeryüzünde onu kalbinde taşıyor zaten. 2011 yılında "Dr. Che Guevara'nın izindeyiz" dövizi taşıyanlara laf atan dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'a "tek kurşunla devrilirsin" deme cüretini gösteren beyanı akla geliyor. Yine bir taraf yaşamı bir taraf ölümü temsil ediyor. 

Che'nin kısaca devrimci tıp anlayışından söz etmek zorundayım ama...

Daha gençlik yıllarında motosiklet turuyla Latin Amerika'yı dolaşırken farkına varmıştı "tıp sosyal bir bilimdir, sağlık sorunlarını çözmenin yolu toplumsal sorunları çözmektir" demişti. Devrimci Tıp anlayışı onunla özdeşleşti. Ardında dünyanın en sağlıklı toplumunu ve onbinlerce sağlık emekçisini bıraktı. Tıp araştırmalarında neredeyse dünyada ilk sırada yer alan onurlu Kübalı doktorları bilim insanlarını her daldan sağlık emekçisini bıraktı. Onun en önemli miraslarından birisi de budur.

Che'nin tıp anlayışına ilişkin sayısız makale, kitap, kitap içi bölüm bulunmaktadır. Bulun okuyun diyorum.

Onbinlerce Kübalı,Latin Amerikalı genç sağlıkçı onu örnek aldı ve dünyaya ücretsiz, eşit ve kaliteli sağlık hizmeti için birer nefer oldu. Mikrobiyoloji ve farmakoloji konusunda Küba tıbbının ilerlemesi yüzbinlerce Latin Amerikalı, Güney Afrikalı, Hintli, Angolalı, Mozambikli vs. vs. insanı yaşama kavuşturdu. Bulun okuyun okutun diyorum.

Bir devrimci olarak adi rezil aşağılık bir iktidarı yıkma kararlılığı ve onuru dışında, yeni bir toplum kurma kararlılığı ve birikimi konusunda da bize örnek olduğu için binlerce teşekkür ediyorum. 

Onu örnek alalım, önce Batista'yı yıkalım sonra da yeni bir toplum kuralım diyorum...