Zihinsel engelli Havva K.'ye tecavüz eden sanıklara beraat Meclis'e taşındı

Zihinsel engelli Havva K.'ye tecavüz eden sanıklara beraat Meclis'e taşındı

HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Giresun'da yüzde 75 zihinsel engelli Havva K.'ye tecavüz eden sanıkların geçtiğimiz günlerde beraat etmesi üzerine Meclis'e soru önergesi verdi.

İleri Haber

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Giresun'da yüzde 75 zihinsel engelli Havva K.'ye tecavüz eden sanıkların geçtiğimiz günlerde beraat etmesi üzerine Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.

Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç tarafından verilen soru önergesinin tamamı şu şekilde:

"Giresun’da 27 yaşındaki yüzde 75 zihinsel engelli Havva K.’nın 2016 yılında O.Y. ve M.Ç. tarafından tecavüze uğradığı, tehditle susturulmaya çalışıldığı basına yansıdı. Tecavüz sonucu hamile kalan Havva’nın ailesi durumu fark edince sanıklara dava açmış, bu sırada yasal kürtaj süresi dolduğu olduğu için Havva çocuğu doğurmak zorunda kalmıştır.
Dava boyunca sanıklar “rızası vardı” savunmasını yapmış, Havva ile yüz yüze yapılan görüşmeler sonucunda çıkan her raporda yüzde 75 engelli olduğu sonucu ortadayken Adli Tıp Kurumu Havva ile görüşme bile yapmadan sadece raporlara bakarak zihinsel engelli olmadığını savunmuştur. Davanın gidişatını etkileyen bu kanaat sonucunda, sanıklar dava boyunca tutuksuz yargılanmış ve hiçbir davaya katılmamıştır.

Davaya müdahil olan Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı avukatı Fatma Şişman da sanıkların tutuklanmasını istemiştir: “Mağdurun ısrarlı ifadesinden de anlaşıldığı gibi sanık silahla mağdurun iradesi dışında zorla eylemde bulunmuştur. Her iki sanıktan da şikayetçiyiz” demiştir.

Ancak tüm taleplere, itirazlara ve delillere rağmen sanıkların yargılandıkları “nitelikli cinsel saldırı” ve “konut dokunulmazlığı ihlali” suçlarını işlediklerine dair somut delil olmadığı gerekçesiyle beraat ettiğine tanık olduk.

Bu gerekçeyle;

1- Havva’nın avukatı Selin Nakıpoğlu, Giresun Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi ve Çapa Tıp Fakültesi’nden mağdurun kendi işlerini görecek akıl sağlığının olmadığı, kendi işlerini göremeyeceği, mukavemet edemeyeceği kanaatine vardığı raporların Havva ile yapılan görüşmelerden sonra hazırlandığını ifade etmiştir. Bu raporlara rağmen Adli Tıp Havva ile yüz yüze görüşme dahi yapmadan nasıl “Havva’nın sanıklara mukavemet edebileceği, kendi işlerini yapabileceği” kararına varabilmiştir? 39 kilo ağırlığındaki Havva’nın 90 kiloluk sanıklara mukavemet edebilmesi gerçekçi midir?

2- Davanın gidişatını etkileyen Adli Tıp görüşünün çelişkili kararını Mahkeme neden sorgulamadan sanıklar lehine karar vermiştir?

3- Böylesi bir mahkeme kararı benzer davalar için de olumsuz bir emsal oluşturmaktadır. Buna benzer kararların toplumda özelinde engelli kadınlar olmak üzere tüm kadınlar aleyhine yaratacağı olumsuz etkinin bilinciyle yargı süreçlerinin işletilmesi gerekmez mi? 

4- Cinsel saldırıya uğrayan engelli kadınların ve ailelerinin yaşadıkları travmaları en aza indirebilmek ve yaşadıkları zorlu süreçleri tekrar tekrar onlara yaşatmamak üzere Bakanlığınızca çalışmalarınız var mıdır? Varsa nelerdir? Bu konuda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile eşgüdümlü çalışmalarınız var mıdır?"

DAHA FAZLA