Yıldız kırmızıya kaydı

Yıldız kırmızıya kaydı

Einstein'ın kara delik teorisi kanıtlandı, yıldız kırmızıya kaydı.

Bir yıldızın, bir kara deliğin yakınından geçerken nasıl bir ‘hareket’ sergilediği ilk kez görüntülendi. Galaksimizin merkezindeki kara delik, astronomların Albert Einstein'in tahminlerini doğrulamasını sağladı. Gök bilimciler deliğin çevresindeki bir grup yıldızı gözlemleyerek "yerçekiminden dolayı kırmızıya kayma" olarak bilinen fenomeni doğrulamayı başardılar.

Şili'de devasa boyutlarda bir teleskopla inceleme yapan bilim insanları S2 isimli bir yıldızın Yay A isimli Samanyolu'nun merkezindeki kara deliğin yoğun çekim alanından geçmesini izledi. Gözlemleme sırasında ışığın kara delik gibi bir çekim kuyusundan çıkarken dalga boyutunun genişlemesi anlamına gelen "yerçekiminden dolayı kırmızıya kayma" tespit edildi.

Pratikte bu dalga boyutunun ışık yelpazesinde kırmızı bölgesine kayması anlamına geliyor.

YENİ ARAŞTIRMALARIN ÖNÜ AÇILACAK

Bu olgu Einstein'in genel görelilik kuramında ortaya konmuş ancak kara delik gibi yoğun çekimli bir alanda gözlemlenmemişti. BBC'de yer alan habere göre Almanya'nın Garching kentindeki Max Planck Dünya Dışı Fizik Enstitüsü'nden Frank Eisenhauer bu ölçümün kara delikler üstüne araştırma için kapı açtığını söyledi.

Eisenhauer "Gelecekte galaksimizde genel göreceliliğin pek çok etkisini göreceğiz. Yıldızların yörüngelerinin değiştiğini, ışığın daireler çizdiğini ve uzay-zamanının kara delikle birlikte döndüğünü göreceğiz" dedi.

GENEL GÖRELİLİK KURAMI NEDİR?

Albert Einstein tarafından geliştirilen genel görelilik kuramı esasen bir kütleçekim kuramıdır. Bu kuramın Newton’un kütleçekim kuramından temel farkı, kütleçekimini cisimlerin kütlelerinden kaynaklanan bir kuvvet ile değil, uzayın eğriliği ile açıklamasıdır. Genel görelilik kuramına göre kütle, içinde bulunduğu uzayın bükülmesine neden olur ve iki nokta arasında hareket eden serbest (üzerine hiçbir kuvvet etki etmeyen) cisimler, aradaki en kısa yolu takip eder.

DAHA FAZLA