Yeni bir kanser tipi bulundu

Yeni bir kanser tipi bulundu

Bilim insanları akciğer kanserinde yeni bir tip tümör keşfetti. Bu keşif sayesinde tedavide yol kat edilebilecek.

Bilim insanları yeni bir tip küçük hücreli akciğer kanseri keşfetti. 

Keşif sayesinde,daha önce fark edilmemiş bu kanser tipi üzerinden kişiye özel tedavi modellerinin geliştirilmesinin önü açılacak.

Onkologlar için kanser hastalığının tespiti ve tedavisinde en önemli aşama tümör tipinin en iyi şekilde tanımlanıp anlaşılması ve kanser tipine özel ilaçlarla tedavi yönteminin belirlenmesidir.

Küçük hücreli akciğer kanseri ise yeni bir ilaca en çok ihtiyaç duyan kanser tiplerinden biridir ve kemoterapi, radyoterapi veya ameliyat ile yalnızca hastaların yüzde altısının teşhisten sonra beş yıl yaşatılabildiği bilinmektedir. Akciğer kanseri olan hastaların ise sadece %10-%15’i bu tip akciğer kanseri geliştiriyor.

YENİ BİR KANSER TİPİ

BilimFili'nde yer alan bir makaleye göre; yapılan yeni araştırmalar sayesinde ‘POU2F3’ adı verilen proteinin yüksek seviyede sentezlenmesinin farklı bir tümör tipini ortaya çıkardığı, bunun da yeni bir kanser türü olduğu belirlendi.

Bu keşif bilim dünyası açısından ‘POU2F3’ proteinin sentezlenme aktivitesini engelleyecek veya bu mekanizmanın herhangi bir noktasına müdahale edebilecek bir ilacın geliştirilmesinin yolunu açacak etkili bir yöntem olarak yorumlanıyor.

PANKREAS KANSERİ İÇİN DE ÇALIŞMALAR HEDEFLENİYOR

Klinik öncesi aşamada ‘POU2F3’ proteini aktivitelerinin engellenmesi üzerine bu alanda çalışabilecek kurumları göreve ve klinik araştırmaları yürütmeye çağıran araştırmacılar, pankreas kanseri için de benzer koşulların varlığına işaret eden verileri analiz etmeyi hedefliyor. 
 

DAHA FAZLA