Yaşamı savunanlar 'Hayır' demek için Maçka Parkı'nda buluştu

Yaşamı savunanlar 'Hayır' demek için Maçka Parkı'nda buluştu

Doğa ve Yaşam savunucularının çağrısıyla Maçka Demokrasi Parkı’nda bir araya gelen yurttaşlar; özgürlük ve mutluluk isteyen, doğa ve kentler yok olmasın diyen herkesi ‘Hayır’ demeye çağırdı.

Doğa ve yaşam savunucularının çağrısıyla Maçka Demokrasi Parkı'nda düzenlenen #Hayır etkinliğinde bir araya gelen yurttaşlar, yaşam alanlarına dair kararların tek bir kişinin insafına bırakılmasını kabul etmediklerini haykırırken; güç düşkünlerinin zifiri karanlıklar yaratmasına imkan tanıyacak yetkilere, OHAL dayatmacılığının kalıcılaştırılmasına, memleketin tapusunun tek bir kişiye verilmesine #Hayır dediklerini duyurdu.

Etkinlikte, “Doğaya, Kentlere, Yaşama Başkan mı Olur? #HAYIR!” başlığıyla okunan deklarasyonun tamamı şöyle:

Doğaya, Kentlere, Yaşama Başkan mı Olur? #HAYIR!

Duyulsun sesimiz!

Yaşam savunucuları, asla yan yana gelemeyeceğimize inandırılmış kardeşlerimiz, doğa ve kent yıkımına, ekonomik çöküşe razı olmayan herkes duysun sesimizi!

Biz yaşamı savunuyoruz ve diyoruz ki, yaşama dair kararlar, o kişi kim olursa olsun, tek bir kişinin hükmüne ve yetkisine emanet edilemez. Güç düşkünlerinin zifiri karanlıklar yaratmasına imkan tanıyacak yetkilere, OHAL dayatmacılığının kalıcılaştırılmasına, memleketin tapusunun tek bir kişiye verilmesine #HAYIR diyoruz.

#HAYIR diyoruz. Çünkü;

Referandumla başkanlık gelirse, bu tek kişi, “Ormanı kes!” dediğinde ciğerlerimiz sökülecek, “Kıyılar benim!” dediğinde deniz kaybolacak, tarihi ve kültürel yapılar daha da hızla yok edilecek, rantın otelleri yükselecek, parklar kapanacak ve bu kişi istediği her yere nükleer santral yaptırabilecek.

#HAYIR diyoruz. Çünkü;

Güçbela ayakta kalmaya çalışan hukuk tek kişinin aracı haline gelecek; yürütmeyi durdurma, ÇED süreçleri, izin ve ruhsat gibi kavramlar yok olacak. Mahkemeler bu tek kişinin istediği gibi kayırdığı şirketlerin yararına çalışacak. Başkanlığın keyfiliği altında şimdiden başlayan Varlık Fonu gibi araçlarla halkın emeği şirketlere ve bu şirketlerin projelerine aktarılacak.

Biz yaşamı savunanlar, bu ağır koşullar karşısında, bir defa daha direnişin çağrısını, yaşamın şarkısını duyuyoruz.

#HAYIR, bu şarkı, kediyi köpeği korkutarak, dozer gibi ağaç sökerek, gelmiyor. Konu komşu kolunda, çoluk çocuk bir arada, şenlikle geliyor. Her mahallenin, her ormanın derininden; her bir karacanın beneğinden, her bir karıncanın su içişinden, sinema gişelerinden, parkların banklarından, kentlerden ve tüm yaşam alanlarımızdan, Gezi’nin nefesiyle geliyor: Ortak hafızamızın, ortak geleceğimizin sesidir bu! Bu ses ormanı, köyü, suyu, kıyıyı, parkı, ağacı bir tek kişinin iki dudağı arasına bırakmayanların sesidir.

Biz, yaşamı savunanlar, bu sesle özgürlük ve mutluluk isteyen, doğa ve kentler yok olmasın diyen herkesi #HAYIR demeye çağırıyoruz.

Yaşam icin, #HAYIR!

Deklarasyonun okunmasının ardından yapılan forum bölümünden sonra, etkinlik sona erdi.