Yarın KPSS'ye gireceklere psikolog tavsiyeleri

Yarın KPSS'ye gireceklere psikolog tavsiyeleri

Psikolog Mustafa Güral, “KPSS’ye kişilerde büyük bir strese neden olabilmektedir. Kaygı yapıcı bir durumdur. Ancak bunu yenebilmek mümkündür” dedi.

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce (ÖSYM) Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Lisans Genel Yetenek ve Genel Kültür ile Eğitim Bilimleri oturumları yarın gerçekleştirilecek.

KPSS lisans düzeyi yarın çoklu oturumlar şeklinde düzenlenecek. KPSS Lisans Genel Yetenek ve Genel Kültür oturumuna 1 milyon 234 bin 617 aday, Eğitim Bilimleri oturumuna ise 440 bin 324 aday katılacak.

KPSS Lisans Genel Yetenek ve Genel Kültür oturumuna girecek adaylar saat 10.00'dan sonra, Eğitim Bilimleri oturumuna katılacaklar da saat 14.30'dan sonra sınav binalarına alınmayacak.

STRESİ AZALTACAK PSİKOLOG TAVSİYELERİ

Sınavların özellikle kaygı yapıcı bir durum olduğunu belirten Psikolog Mustafa Güral, KPSS ‘ye girecek olan adayların sınav stresini azaltmasıyla ilgili önerilerde bulundu.

Evrimsel psikoloji açısından kaygı duymaya eğilimli olduğumuzu belirten Güral, bunun sınavlarda motivasyonu arttırarak avantaja dönüştürülebileceğini belirtti. 

AŞIRI OLMADIĞI SÜRECE KAYGI MOTİVASYONU ARTTIRABİLİR

Güral sınava girecek adaylara yaptığı tavsiyelerde “Sınav öncesi ve sınav esnasında hissedilen kaygı, sınavı önemsediğiniz için yaşanılan olası bir durumdur. Motivasyonun artmasına neden olur. Evrimsel psikoloji açısından bakıldığında kaygı duymaya yatkın olarak yaratıldık. Bu duygu hayatımızla ve hedeflerimizle uyumlu çalışır. Asıl mesele aşırı kaygıdır. Bu da gerçek dışı algılardan ve düşüncelerden ürer. Bunları fark ederseniz doğal olarak kaygı ile baş etmeye başlarsınız." dedi.

POZİTİF SINAV SENARYONUZ GERÇEKÇİ OLSUN

Aşırı kaygının ise yapıcı bir durum olmadığını belirten Güral, "Pozitif sınav senaryonuzu yazıp her gün sınav saatinde, sınav tarihine kadar hayal edin. Bir filmi izlercesine izleyin. Beynin hayal ile gerçeği ayırt edemediği bir yanı var, onu yaşantısal olarak pozitife yönlendirebilmek mümkündür. Pozitif sınav senaryonuz gerçekçi olsun! Örneğin, sınavda zorlandığınızı düşünün; ancak bu zorlanmayı çözümleyebildiğiniz bir kaynağınızla birlikte hayal edin. Elinizden geleni yaptığınızı koşulsuz kabul edin, pişmanlık duymanın şimdiye bir yararı olmadığını hatırlayın. ‘Size’ ve ‘şimdi’ ye fayda getirecek tercihleriniz en doğru seçimlerinizdir. Asıl sınavın hayatın ta kendisi olduğunu hatırlayın. Sorumluluk alan, değerlere sahip olan, erdemli bireylerin, bir saate sıkışmış bir sınavdan elde edecekleri kazanımlardan daha fazlasına sahip olduğunu unutmayın” dedi.

 

DAHA FAZLA