Yandaş zorbalığı: Köylere siyanür havuzu kurup zorla boşaltıyorlar

Yandaş zorbalığı: Köylere siyanür havuzu kurup zorla boşaltıyorlar

AKP yandaşı Cengiz Holding, altın ayrıştırmak için siyanür havuzu kurduğu köyleri zorla boşaltmaya çalışıyor. Yaşam alanlarının daraltılmasına karşı köylülerin mücadelesi sürüyor.

Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Karataş köyündeki yurttaşları göçe zorlayan Eti Bakır A.Ş.’nin, altın cevherini ayrıştırmak üzere siyanür havuzu kurduğu belirtiliyor. Yaşam alanlarının daraltıldığına dikkat çeken yurttaşlar, seslerinin duyulmasını istiyor. 

AKP döneminde sermayesine sermaye katan Cengiz Holding, Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Karataş (Şemika) köyünde 2011 yılından bu yana inşaatını sürdürerek genişlettiği ve bir taraftan da fosfat ürettiği Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri için köyün boşaltılmasını istiyor. 3’te biri kamulaştırılmış tarım arazilerinin yanı sıra ormanlık alan ve meralarda çalışma yürüten Eti Bakır A.Ş.’ye karşı köy sakinlerinin topraklarını terk etmeme mücadelesiyse sürüyor.

YAŞAM ALANLARI DARALIYOR

Hazine arazileri, mera ve ormanlık alanların kullanımına ilişkin Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen çalışmalarını köyde sürdüren Eti Bakır A.Ş.’nin inşaat halindeki tesislerinden kaynaklı ilçeye bağlı 11 köy olumsuz etkileniyor. Hemen hemen her türlü tarım ürününün yetiştiği 30 hanelik köyde, Eti Bakır A.Ş.’nin meralar üzerindeki çalışmalarından kaynaklı ayrıca hayvanların da yaşam alanları gittikçe daralıyor. 

DİNAMİTLER EVLERE ZARAR VERİYOR

Köydeki meralarda yapılan çalışmalardan dolayı, binin üzerinde büyükbaş ve 10 binden fazla küçükbaş hayvan iş makineleri arasında otlamak zorunda kalıyor. Ayrıca inşaat çalışmalarından kaynaklı çıkan tozdan dolayı köy sık sık toz bulutu altında kalıyor. İnşaatlarda patlatılan dinamitler de köydeki evlerde ciddi çatlaklara sebebiyet veriyor. 

HOLDİNG İÇİN KARAKOL YAPILIYOR

Tesislerde çalışan iş makineleri ile köyün etrafına yığılan molozlar ise, köyde bulunan göletin giderek kaybolmasına neden oluyor. Çocukların molozlar içerisinde oyun oynadığı köyde, söz konusu durumlar karşısında gerçekleştirilen eylemler de her defasında jandarmanın müdahalesi ile sonuçlanıyor. Bunun yanı sıra, holding için bir süre önce yapımına başlanan karakol inşası ise sürüyor. 

HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Köylerinde kalmakta ısrarcı olan yurttaşların hukuki mücadelesi de bir yandan devam ediyor. 2017 yılının Haziran ayında, Mazıdağı Kaymakamlığı tarafından köyün boşaltılması yönünde gönderilen tebligata karşın yurttaşlar tarafından açılan itiraz davası da halen sonuçlanmış değil. 

SİYANÜR ZEHRİ KÖYDE KULLANILACAK İDDİASI

Mezopotamya Ajansı'nın Eti Bakır’ın işletmesi hakkında görüştüğü çalışanlar ise, tesisin bu yılın sonuna kadar tamamen faaliyete geçeceğini aktardı. 5 üniteden oluşan tesislerde her ne kadar bugüne kadar geri kazanım tesisi ve fosfat gübresi üretiminden bahsedilse de fabrika çalışanları, bakır ve altın ayrıştırmasına dair çalışmaların da yapıldığını kaydetti.  

İşçilerden edinilen bilgilere göre; bugüne kadar hiç dillendirilmeyen bir siyanür havuzu tamamlanmak üzere. Kamuoyunda, “zehirli altın arama faaliyeti” olarak bilinen siyanürlü altın ayrıştırması holdingin birincil hedefleri arasında yer alıyor. İşçiler, başka bölgelerde çıkarılacak altın cevherinin burada işleneceğini belirtti.

DAHA FAZLA