Yandaş basına gazetenin okur temsilcisinden isyan

Yandaş basına gazetenin okur temsilcisinden isyan

Yandaş basının İnönü haberlerindeki çarpıtma ve yanlış bilgileri manşete taşıması gazetenin okur temsilcisi tarafından da eleştirildi.

Hürriyet’in okur temsilcisi Faruk Bildirici, Erdoğan’ın ‘İsmet İnönü’nün Amerikan bayrağı taşıdığını’ söyleyerek gündeme getirdiği ancak sonradan İnönü’nün elinde aynı anda Türk bayrağının da bulunduğu ortaya çıkınca tepki çeken fotoğrafı birinci sayfasından yayımladığı için gazetesini eleştirdi. 

Havuz medyasının yanlı ve yanlış haber yapma alışkanlığı kendi okur temsilcilerini dahi bezdirdi. Hürriyet Okur Temsilcisi Bildirici, 'Eksik haber yanıltır' başlıklı bir yazı kaleme alarak  "Eski bir cumhurbaşkanına böyle bir suçlama yöneltilince gazetecilik refleksi hemen araştırılmasını gerektirirdi" eleştirisinde bulundu.

'HABER DEĞERİ VAR MI'DAN ÖNCE RAHATSIZ EDER Mİ DİYE DÜŞÜNÜLÜYOR'

Bildirici, Türkiye’de gelinen noktada medyayı eleştirerek ‘haber değeri’ kavramının değiştiğini ve ‘yayım değeri’ diye yeni bir durumun ortaya çıktığını belirtti; “‘Yayım değeri’nin temelde tek kriteri var: siyasi iktidarı, ekonomik güç odaklarını, hatta kimi sosyal grupları rahatsız etmemek, tepkisini çekmemek. Gazetecilik Türkiye’de demokrasinin dördüncü kuvveti olma özelliğini yitirdiği için “Haber değeri var mı”dan önce sorulan soru, “Rahatsız eder mi” oluyor. Eğer rahatsız etmeyecek ya da memnun edecekse ‘yayım değeri’ görülüyor haberlerde” dedi.

‘BEREKET SOSYAL MEDYA VAR’

Bildirici'nin yazısında gazetesinin çarpıtarak yalan bilgiyi manşete taşımasının sosyal medya sayesinde hızla açığa çıktığını belirten ilgili kısım şöyle:

“Bereket sosyal medya var. İnönü’nün ABD ve Türkiye bayraklarını birlikte tuttuğunu gösteren ikinci fotoğraf, saat 17.30 sıralarından itibaren sosyal medyada paylaşılmaya başlanmıştı. Gerçek o akşam böylece açığa çıktığına göre Erdoğan’ın sözleri ve gösterdiği İnönü fotoğrafı, en azından İnönü’nün elindeki Türk bayrağının da göründüğü ikinci fotoğraf ile birlikte yayımlanmalı; CHP’lilerin itirazlarına da yer verilmeliydi. Nesnel ve tarafsız gazeteciliğin gereği buydu. Sadece Erdoğan’ın suçlamasını ve gösterdiği fotoğrafı içeren haber –çok sayıda okurun da dikkat çektiği ve protesto ettiği gibi- eksikti, yanıltıcıydı. Elbette kasıtlı değil, CHP yöneticilerinin paylaşımlarının farkedilmemesinden kaynaklanmış bu durum.”

'DOĞRU BİLGİ VERİLMELİYDİ'

Bildirici, “Ayrıca IMF borçlanmalarının ne zaman başladığı, ‘Marshall Yardımı’nın ne olduğu, hangi dönemde yoğunlaştığı da bilgi kutucukları halinde yazılmalıydı” deyip, yazısına şöyle son verdi: “Bereket ertesi gün birinci sayfadan “Elinde Türk bayrağı da var” haberi fotoğraflı olarak yayımlandı da yanlış bir ölçüde telafi edilmeye çalışıldı.” 

DAHA FAZLA