WSJ: Trump, Ankara'nın Pazarlık Teklifini Reddetti

WSJ: Trump, Ankara'nın Pazarlık Teklifini Reddetti

Beyaz Saray'dan üst düzey bir yetkili, rahip Brunson’ın iadesinin, ABD'deki Halkbank soruşturmasını düşürmesi karşısında şartıyşa gerçekleştirilmesi teklifinin Trump tarafından reddedildiğini söyledi.

Türkiye'de 2 yıl tutukluluktan sonra ev hapsi verilen ABD'li rahip Andrew Brunson'ın serbest bırakılmaması gerekçesiyle yaptırım uygulamaya başlayan ABD Başkanı Donald Trump'ın, Ankara'nın bu konudaki pazarlıklara Halkbank'ı karıştırmasına karşı çıktığına dair yeni bir haber geldi.

Wall Street Journal gazetesine (WSJ) konuşan Beyaz Saray'dan üst düzey bir yetkili, Ankara'dan ''Halkbank hakkındaki soruşturmayı düşürün, rahibi serbest bırakalım'' teklifi geldiğini söyledi.

Buna göre teklif, 'Brunson hakkındaki terör suçlamalarının düşürülmesi karşılığı ABD Hazine Bakanlığı'nın Halkbank'a getirdiği milyarlarca dolarlık cezanın geri çekilmesi' talebini içeriyordu.

BEYAZ SARAY’DAN AÇIKLAMA

Teklifin reddedildiğini aktaran Beyaz Saray'dan üst düzey yetkili, ''Gerçek bir NATO müttefiki, zaten Brunson'ı tutuklamazdı'' ifadelerini kullandı. Sputnik’in aktardığı habere göre Trump yönetimi teklifi reddederek Türkiye'ye karşı yeni yaptırımların da önünü açtı.

WSJ'den önce de İngiliz gazetesi Financial Times bu pazarlığı aktarırken "Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla, İran'ın yaptırımlarından kaçınmak için düzenlenen bir komplodaki rolü nedeniyle ABD'de mayıs ayında 32 ay hapis cezasına çarptırıldı. Devlet bankası olan Halkbank, ABD üzerinden İran petrol gelirlerine 1 milyar dolarlık para aklama suçlamasıyla karşı karşıya kaldı'' diye yazmıştı.

[ih2]

Halkbank konusunda olası cezaya ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı Dış (Yabancı) Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) karar veriyor.