Whatsapp, artık Kürtçe kullanılabilecek

Whatsapp, artık Kürtçe kullanılabilecek

Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulamalarından Whatsapp, artık Kürtçe de kullanılabilecek. Uygulamanın yaratıcısı Nenas, uzun bir çalışma süreci geçirdiğini ifade etti.

Dünyanın en yaygın kullanılan haberleşme programı Whatsapp, Gernas Nenas’ın yazılımı sayesinde artık Kürtçe kullanabilecek.

Gernas Nenas tarafından bir aylık çalışma sonucu hazırladığı Kürtçe uygulaması ile Kürt dilinin yalnızca konuşma dili olmadığını ve yazı ile okuma dili olarak da kullanılmasının önünü açmak için böyle bir çalışmayı yaptığını söyledi.

Whatsapp'ın tüm içeriğini Kürtçeye çeviren Nenas, "Teknolojiyi Kürtçe yürütmek için hakimim. Teknolojiyi neden başka bir dil üzerinden kullanalım dedim. Kürtçe Whatsapp’ın da olmasını uygun gördüm. Bu duruma ilişkin WhatsApp yöneticileri ile iletişime geçtim. WhatsApp’ın Kürtçe de kullanılması gerektiğini söyledim. Fakat Kürtçe Whatsap’a şirket yetkilileri sıcak yaklaşmadılar. Ben de Play Store uygulamalarından APK Editör’de yaptığım araştırmalar da Kürtçe dil uygulamasını da Whatsapp’a ekledim” dedi.

'ZAHMETE DEĞDİ, SEVİNÇLİYİM'

Whatsapp’ı Kürtçeye çevirirken zorluk çektiğini söyleyen Nenas, “Bu çalışma zahmete değdi. Kürt dili üzerine çalışmak beni mutlu ediyor. Kürtçeyi Whatsapp’a ekledim diye sevinçliyim ve aynı zamanda gurur olarak görüyorum. Şunu de söylemek isterim kullandığım bazı terimler ‘yapay’ olabilir, bu nedenle kullanıcılardan özür dilerim. Bu uygulamayı geliştirmemde yardımcı olan arkadaşlara da teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Kürtçe WhatsApp’a kullanıcıların http://teknistan.com/ adresinden ulaşabileceğini söyleyen Nenas, uygulamanın Android telefonlar için hazır olduğunu söyledi. (MA)
 

DAHA FAZLA