Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Ekonomik krizin derinden hissedildiği şu günlerde kimi yayınevleri ayakta kalma mücadelesini sürdürürken bir yandan da nitelikli eserleri kitapseverlerle buluşturmaya devam ediyor. Farklı kategorilerden kitapların yer aldığı listemize göz atmanızda fayda var. Takipçilerimiz için hazırladığımız listemizde çocukları da unutmadık. Keyifli okumalar…

İleri Kitap

ORMANDAN ÇIKIŞ - BRENT WILLIAMS

Yazar, avukat ve hak savunucusu Brent Williams ile dünyaca ünlü çizer Korkut Öztekin’in imzasını taşıyan Ormandan Çıkış, modern çağın en önemli sorunlarından biri olan depresyon üzerine cesaret ve ümit dolu bir grafik roman.

Ormandan Çıkış, Brent Williams’ın bizzat deneyimlediği depresyon ve kaygı bozukluğu sürecinde yaşadıklarını ve öğrendiklerini konu edinen sarsıcı bir öykü anlatıyor. RoboCop çizgi roman serisinin başçizeri Korkut Öztekin ise depresyonun insanda yarattığı “çıkış yok” hissiyatını usta işi görsellere yansıtıyor.

Geçtiğimiz nisan ayında Kendine Yardım Dalında IBPA Benjamin Franklin Ödülü Gümüş Madalya ile onurlandırılan Ormandan Çıkış, depresyondan mustarip kişilere ve onların yakınlarına rehberlik eden bilimsel içeriğiyle de farklılaşıyor.

(TANITIM BÜLTENİNDEN)

KÜNYE: Ormandan Çıkış, Brent Williams, Resimleyen: Korkut Öztekin, Çeviren: Kadir Yiğit Us, Desen Yayınları, 2018, 168 sayfa.

TABİATA GİDEN BÜTÜN YOLLAR  - ANDREA BARRETT

Andrea Barrett, National Book Award’u kazanan bu öykü kitabında, bilim insanlarının aşklarını, hırslarını ve tabiatı anlama çabalarında uğradıkları hayal kırıklıklarını anlatıyor.

Gregor Mendel’in bezelyelerle yaptığı kalıtım deneylerinin hüzünlü öyküsü, yıllar sonra bir genç kadının ruhunu ve hayatını şekillendiriyor. Bilimsel merak ile para kazanma hırsı arasında bocalayan bir genç adam, Darwin’in ve Wallace’ın seyahatlerinin izinden giderek kendi yolunu bulmaya çalışıyor. Canlı türlerini adlandırmak ve sınıflandırmakla geçen bir ömrün son demindeki Carl Linnaeus zihinsel bir sisin içinden geçmişin muhasebesini yapıyor. 18. yüzyılda göçebe kırlangıçların peşine düşerek bilimsel bir keşifte bulunan iki kadın, erkek egemen bilim camiasında kendilerine yer açmaya çalışıyor. Aşk acısıyla baş etmeye çalışan Kanadalı bir doktor, kıtlık yüzünden göç ettikleri Yeni Dünya’ya salgın hastalıkları da taşıyan İrlandalı göçmenler için çırpınırken buluyor kendini.

(TANITIM BÜLTENİNDEN)

KÜNYE: Tabiata Giden Bütün Yollar, Andrea Barret, Çeviren: Figen Bingül, Yüz Kitap Yayınevi, 2018, 256 sayfa.

AKLIN İSYANI – MARKSİST FELSEFE VE MODERN BİLİM - ALAN WOODS VE TED GRANT 

Aklın İsyanı, 20. yüzyılda bilim alanında yaşanan önemli gelişmeleri ve bilimsel keşifleri ele alarak diyalektik materyalizm teorisini bir ileri aşamaya taşıyan önemli bir yapıt olarak kabul edilir. Yaşam nasıl ortaya çıktı, matematik gerçeği yansıtır mı, akıl bir makine mi, dinozorlar neden yok oldu?.. Bunlar geçtiğimiz yüzyılın olduğu kadar şimdinin de/bu yüzyılın da “büyük” soruları… Yazarlar, Marx ve Engels’in doğaya, topluma ve bilime hükmeden kanunların birliğini savunan diyalektik materyalizmini modern bilimin ışığında ele alıyor.

(TANITIM BÜLTENİNDEN)

KÜNYE: Aklın İsyanı – Marksist Felsefe ve Modern Bilim, Alan Woods ve Ted Grant, Çeviren: Ufuk Demirsoy, Ömer Gemici, Yordam Kitap, 2018, 480 sayfa.

İSKANDİNAV MİTOLOJİSİ – NEIL GAIMAN

İskandinav Mitolojisi’nde yazar mühim İskandinav tanrılarını tasavvur ederken mitlerin aslına sadık kalıyor: Odin, Yüceler Yücesi, bilge, cüretkâr ve kurnaz. Thor, Odin’in oğlu, muazzam kudretine rağmen tanrıların en bilgesi olduğu söylenemez. Ve Loki, Odin’in kan kardeşi, oyunbaz ve önünde kimsenin duramadığı bir düzenbaz.
 
Gaiman, eski çağa ait bu hikâyeleri tıpkı bir romancı gibi ele alıyor; hikâyeler efsanevi dokuz âlemin yaratılışından başlıyor ve tanrıların, cücelerin, devlerin maceralarıyla devam ediyor. Thor’un çekicinin nasıl çalındığından, içenlere şairane ilhamlar veren bal şarabının kaynağının ne olduğuna kadar pek çok mit Gaiman’ın nüktedan cümleleriyle yeniden hayat buluyor. En nihayetinde her şey tanrıların alacakaranlığında doruğa çıkıyor: Ragnarök’te…

(TANITIM BÜLTENİNDEN)

KÜNYE: İskandinav Mitolojisi, Neil Gaiman, Çeviren: Alican Saygı Ortanca, İthaki Yayınları, 2018, 312 sayfa.

NASIL YAŞIYORUZ VE NASIL YAŞAYABİLİRİZ? - WILLIAM MORRIS

Delidolu'nun "Ne Yapmalı?" adlı kurmaca dışı kitaplar dizisinin yeni kitabı Nasıl Yaşıyoruz ve Nasıl Yaşayabiliriz?, görsel sanatlar ve tasarım tarihinin en etkili isimlerinden biri olan William Morris’in daha iyi bir dünya hayalini okurlarla buluşturan antikapitalist bir manifesto. 

Aslında bir konuşma metni olan ve ilk kez 1887 yılında yazıya dökülen Nasıl Yaşıyoruz ve Nasıl Yaşayabiliriz?, sanat, toplum, ekonomi üzerine analizler ve gündelik yaşamdan örneklerle kapsamlı bir kapitalizm eleştirisi sunuyor. 

Uluslararası çalışmalarıyla adından övgüyle bahsettiren illüstratör ve akademisyen Korkut Öztekin’in farklı teknikleri bir araya getirerek resimlediği Nasıl Yaşıyoruz ve Nasıl Yaşayabiliriz?, günümüzün tüketim ve rekabet odaklı kapitalist düzenini alt etmenin tek yolu olarak sınıf devrimine işaret ediyor.

(TANITIM BÜLTENİNDEN)

KÜNYE: Nasıl Yaşıyoruz ve Nasıl Yaşayabiliriz?, William Morris, Resimleyen: Korkut Öztekin, Çeviren: Altuğ Akın, DeliDolu Yayınları, 2018, 48 sayfa.

HER ŞEYİ YANLIŞ ANLAYAN KEDİ - BEHİÇ AK

Behiç Ak, çocukların zengin içdünyalarını, yaşam sınırlarını genişletme isteklerini ve meraklı hallerini yansıttığı çocuk romanlarına bir yenisini ekledi. Yazıp resimlediği kitaplarında, İstanbul'un kedilerini, insanlarını ve mekânlarını eşsiz bir kurguyla bir araya getiren sanatçı, bu kez okurlarını Anadolu'da nostaljik bir çevreye, eski bir eve davet ediyor. Bir ev kedisinin hınzır zihninden, insanların ve hayvanların paylaştığı yaşam alanlarını ironik tasvirlerle ustaca donatıyor. Canlılararası iletişimin mutlaklığına ve "bir arada yaşayabiliriz" duygusuna göz kırpan bir roman.

(TANITIM BÜLTENİNDEN)

KÜNYE: Her Şeyi Yanlış Anlayan Kedi, Behiç Ak, Günışığı Kitaplığı, 2018, 196 sayfa.

DAHA FAZLA