Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Sevgili İleri Kitap okurları, bu hafta yine birbirinden güzel 5 kitapla karşınızdayız. İyi okumalar, keyifli Pazarlar...

İleri Kitap

UYUMSUZ DEFNE KAMAN'IN MACERALARI: HAVA – BUKET UZUNER

Gazeteci Defne Kaman hakkında ‘Neden Nükleer Enerji Değil?” yazısı nedeniyle soruşturma açılmıştır. Duruşmanın yapıldığı Kayseri’de Defne Kaman’a Türkiye’nin önemli çevre hukukçuları, gazeteciler, çevre ve hayvan hakları aktivistleri, STK temsilcileri destek vermektedir.

Kayseri’ye 13. yüzyılda hastaları müzikle tedavi eden bir şifahâne ve dünyanın ilk tıp okullarından birini yaptırtan Selçuklu kadın sultanı Gevher Nesibe’nin şehrin merkezindeki büstü gazeteci Defne Kaman şehre geldiği gün gizemli bir şekilde kaybolur. Duruşma sabahı yaşanan bir sürpriz gelişme sonrası bu kez Defne Kaman ortadan kaybolur. Gazeteci kadının Kapadokya’da bir sıcak hava balonunda görüldüğü haberi üzerine tüm dostları onu aramaya giderler.

Buket Uzuner, iklim değişikliğinin neden olduğu tabiat felaketlerinin sürdürülebilir temiz enerji çözümleriyle engelleneceğini savunan, hayvan, çocuk, kadın ve çevre hakları destekçisi kadın gazeteci Defne Kaman karakteriyle edebiyata bir iz düşüyor. Yazar, okuru binlerce yıllık kadim Kam geleneğimizin insanı tabiattaki tüm diğer canlılarla eşit kabul eden özünü hatırlamaya davet ediyor.

“Hava, Buket Uzuner’den biyotik dengeleri bozulan gezegenimizde nefesimize nefes katacak çarpıcı bir iklim-kurgu romanı.”

- Serpil Oppermann -  EASLCE Başkanı (Avrupa Edebiyat, Kültür ve Çevre Çalışmaları Derneği)

“Buket Uzuner, [Tabiat Dörtlemesi] romanlarında bir eko-şaman gibi, Anadolu kültürü, mitoloji ve tarihten yararlanıp, günlük varoluşumuzla çevremizdeki dünyayı algılayışımız konusunda yüzleşmek için bir keşfe çıkıyor.”

- Pınar Batur, Vassar  - College, USA Ufuk Özdağ, Hacettepe Üniversitesi

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları-Hava, Buket Uzuner, Everest Yayınları, 2018, 330 Sayfa.

21.YÜZYILDA BEYİN - STEVEN ROSE

Londra’daki Açık Üniversite Beyin Araştırmaları grubunun kurucusu olan Steven Rose, 21. Yüzyılda Beyin kitabında yaşamın ilk ortaya çıktığı dönemlerden günümüz kompleks toplumlarına beyni ortaya çıkaran evrimci köklerin keşfine çıkıyor; diğer canlılarla farklılık ve benzerliklerini ortaya koyuyor. Daha ötesi; beynin, tek bir döllenmiş yumurtadan o akıl almaz derecede karmaşık bir organ haline nasıl geldiğini açıklıyor. Sonra da son bilimsel araştırmaları, en son bilgi ve teknikleri gözden geçirerek sorusunun peşine düşüyor: Gelecek insan beyni için elinde neler tutuyor?

“Rose, zihinsel sürecin fiziki-biyolojik resmiyle birleşmiş olguları açık hale getiriyor.”

- Prof. Richard Lewontin (Harvard Ünv.) - 

“Rose, araştırmanın bizi götürebileceği yeri ve daha şimdiden nöro-bilimin uygulamalarından ortaya çıkmaya başlamış ve yakın gelecekte katlanarak artacak olan etik konuları gösteriyor.”

- Nature - 

“Rose, beynin gelişimi, kimyası ve genel haritasına ilişkin gelişmeleri başarılı bir biçimde ortaya koyuyor.” - Science - 

“Eğer beyinle ilgileniyorsanız ya da düşünmeyi seven biriyseniz bu kitabı mutlaka okumalısınız”

- New Scientist - 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: 21. Yüzyılda Beyin, Steven Rose, Çevirmen: Levent Can Yılmaz, Ginko Bilim, 2018, 400 Sayfa.

ZAMANA AÇILAN KAPI - BİLGİN ADALI

Anadolu kültür mirasının en önemli yerleşimlerinden Hasankeyf’te geçen bir macera. 
Kerim, yaz tatilini dayısının yanında geçirmek üzere Hasankeyf’e gider. Bir mağarada binlerce yıl öncesine açılan bir kapı ile böylece karşılaşır. Kazı çalışmaları yapan dayısı ile birlikte çözmesi gereken gizemler vardır. 
Hüseyin Sönmezay’ın illüstrasyonlarıyla renk bulan kitap 9 yaş üstü çocuklara göre.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Zamana Açılan Kapı, Bilgin Adalı, Hep Kitap, 2018, 88 Sayfa.

BIÇAK SIRTINDA – RAFAEL CHİRBES

“İflas etmiş birinin elinde kalan en son araç şiddettir ya da eğer çok yumuşak kalpli biriyse, kendi bedeni üzerindeki tasarrufu. Üçüncü dünya ülkelerinde ay sonunu getirmek için bir böbreğini ya da bir gözünü satanlar var. Kendilerini parça parça satıyorlar.”

İspanya’da 2008 yılı sonlarında başlayan ve bütün ülkeyi kasıp kavuran ekonomik krizin yarattığı bireysel çürüme, insanların karakter yıkımını derinleştirirken, öngörülemeyen ahlaki sonuçlarıyla da toplumsal bir çöküşe neden oldu. Ekonomik krizin kaçınılmaz sonucu olarak ortaya çıkan yenilgiler, aldatmacalar, en sevilenlerin bile terk edilmesi, göç ve sömürünün her türü, sevgisizlikle kuşatılan zihinlere “amaç için her araç mübahtır” düşüncesini yerleştirdi.

Rafael Chirbes, derin duygu aktarımları ve modern edebiyatın anlatım olanaklarıyla kurguladığı Bıçak Sırtında romanında, insan türünün sefaletini bütün çıplaklığıyla, çarpıcı olduğu kadar son derece gerçekçi bir üslupla somutlaştırıyor. Süleyman Doğru’nun incelikli çevirisiyle Türkçeleşen roman, yenilmiş hayatların acı veren hikâyesini gözler önüne seriyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Bıçak Sırtında, Rafael Chirbes, Çevirmen: Süleyman Doğru, Tekin Yayınevi, 2018, 416 Sayfa.

HAMLET-ÇOCUKLAR İÇİN DÜNYA KLASİKLERİ – WİLLİAM SHAKESPEARE

“Hamlet ölülerin hayaletlerini görmeye başladığında ve delirdiğini düşündüğünde çok korktum.” Kayley, 12

Hamlet’in babası, Danimarka Kralı, aniden ölür. Annesi Gertrude ise yas tutmak yerine, ölen kralın erkek kardeşi Claudius’la evlenir.

Hamlet karanlık bir gecede bir hayalet görür. Bu babasının hayaletidir; cinayete kurban gittiğini ve katilinin, yeni kral Cladius olduğunu söyler. Hamlet gerçekten bir hayalet gördü mü, yoksa bu yalnızca hayal gücünün bir ürünü mü? Gerçekten gördüyse bile, hayalet doğruyu mu söylüyor?

Hamlet babasının öcünü almak için Claudius’u öldürmeyi tasarlar. Oysa, kılıcını sapladığı adam Claudius değil, sevgilisinin babasıdır. Yani, yanlış adam ölmüştür.

Trajedi yüklü bir hikâye ama hepsi bununla da kalmıyor. Vakitsiz ölen başkaları da olacak. Peki, kim hayatta kalıp bu hikâyeyi anlatacak?       

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Hamlet-Çocuklar İçin Dünya Klasikleri, William Shakespeare, Çevirmen: Okhan Gündüz, Kaknüs Yayınları, 2018, 64 Sayfa.

DAHA FAZLA