Vitrin: Yeni Çıkanlar

Vitrin: Yeni Çıkanlar

Haftanın yeni çıkan ve önümüzdeki günlerde çıkacak olan kitaplarını sizler için sunuyoruz. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

İleri Kitap

DİRK GENTLY'NİN HOLİSTİK DEDEKTİFLİK BÜROSU - DOUGLAS ADAMS

Yüz binlerce okura ulaşan Otostopçunun Galaksi Rehberi serisinin sevilen gezgini Arthur Dent’in yaratıcısı Douglas Adams, bu yeni serisinde dedektifliğin kalıplarını yıkan dedektif Dirk Gently ile çıkıyor okurun karşısına.

Holistik dedektifimize göre, her olayın temelde birbiriyle bir bağlantısı vardır ve bu bağlantıların gizemini herkesten önce o çözmelidir. Çünkü Dirk Gently, soruları yalnızca yanıtlarını bildiğinde sormayı seviyor.

Şimdiyse karşısında, yanıtını henüz bilmediği sorular var: Örneğin, basit bir hokkabazlık numarasıyla, Kolejin akşam yemeğindeki tuzluk nasıl oldu da iki yüz yıl önce yapılmış bir Yunan vazosunun içine girdi? Ve şu tuhaf bilgisayarcının kanepesi apartmanın merdivenine, yerinden oynatılamamak üzere nasıl sıkıştı? Fizik kurallarınca “imkânsız”, Dirk’ün anlayışınca “açıklanamaz” görünen bu muammaların peşinde, gezegenin varoluşuna dek uzanan bir zaman yolculuğuna çıkıyoruz.

“Douglas Adams, Dirk Gently’nin Holistik Dedektiflik Bürosu’nda bizi yine galaksiler arası tuhaf karakterlerle tanıştırıyor... Pürüzleri üst üste yığıyor, ilgiliyi ilgisizden ayırma işini okura bırakıyor. Yerleşik uygulamalarla ve tuhaflıklarımızla resmen dalga geçiyor…

Gently ve arkadaşları için çok güzel bir başlangıç.”

- Sacramento Bee -

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE:Dirk Gently'nin Holistik Dedektiflik Bürosu, Douglas Adams, Çevirmen: İrem Kutluk, Alfa Yayıncılık, 2018, 336 Sayfa

BEKLENMEYEN ŞAHİT VE DİĞER ÖYKÜLER - AGATHA CHRİSTİE

Beklenmeyen Şahit, içinde Hercule Poirot’nun yeni bir macerasının da bulunduğu daha önce yayımlanmamış öyküleriyle okurlarla buluşuyor. 1920’lerin Londrası... Şehirdeki büyük bir evin tüylü halıları şok edici bir cinayetle lekelenir. Kurban, Emily French adında çok zengin, yaşlı bir kadındır. Tüm kanıtlar bu acımasız cinayeti kurbanın yüklü mirasını bıraktığı yakışıklı genç Leonard Vole’un işlediğini göstermektedir. Yaşlı kadının sadık yardımcısı Janet Mackenzie de mahkemede bu yönde ifade vermiştir. Leonard, gizemli eşi Romaine’nin tanıklığıyla temize çıkacağından emindir. Ne var ki zanlının eşinin mahkemedeki ifadesiyle davada akılalmaz bir dönüşüm yaşanır. Daha önce yayımlanmamış öykülerin de yer aldığı Beklenmeyen Şahit’te Agatha Christie’nin ilk defa karşılaşacağınız gizemli karakterleri sizi yine şaşırtacak!

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Beklenmeyen Şahit ve Diğer Öyküler, Agatha Christie, Çevirmen: Çiğdem Öztekin, Altın Kitaplar, 2018, 280 Sayfa

EVCİL HAYVANLAR - BRAGİ ÓLAFSSON

Başkahramanımız Emil Londra seyahatinden yeni dönmüştür. Reykjavík’teki evinde yolculuğun yorgunluğunu daha atamadan, bir adamın kapısına dayandığını fark eder. Bu kişi, Emil’in yıllardır konuşmadığı ayyaş Havard’dan başkası değildir.

Emil, Havard’la karşılaşmamak için aklına gelen en mantıklı yola başvurur: Yatağın altına saklanır. Buna karşılık olarak, Havard ise kendince en mantıklı yola başvurarak zorla Emil’in evine girer ve olaylar gelişir.

Bir kedi

Bir tavşan

Bir kobay faresi

Bir iguana

Yatağının altından çıkamayan ve kendi evinde verilen partiye davet edilmeyen bir adam…

Evcil Hayvanlar yer yer Kafka’nın Dönüşüm’ünü yer yer de Beckett metinlerini hatırlatan çok tuhaf, çok eğlenceli bir roman.

“Tatmin edici derecede eğlenceli ve beklenmedik derecede derin bir roman. Evcil Hayvanlar, okurlara yepyeni bir üslup ve bakış açısı sunuyor…”

- Larissa Kyzer, L Magazine -

“Bu yıl okuduğum en iyi kısa roman… Kısa, esrarlı ve elinizden bırakamayacağınız türden.”

-  The Barnes & Noble Review -

“Evcil Hayvanlar, son derece akıcı bir roman olmakla birlikte, ilk bakışta yanıltıcı biçimde basit bulabileceğiniz anlaşılır ve söyleşi tarzındaki üslubuyla oldukça dikkate değer sosyolojik sorular sormayı da başarıyor.”

- Aaron Cance, Fiction Writers Review -

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE:Evcil Hayvanlar, Bragi Ólafsson, Çevirmen: Özde Çakmak, Zeplin Kitap, 2018, 224 Sayfa

DİJİTAL DÜNYADA ÇOCUK BÜYÜTMEK - KRİSTY GOODWİN

Dijital bir denizin içindeyiz. Deniz sürekli değişiyor ve yüzmenin olanakları her seferinde yeniden keşfediliyor. Ebeveynler olarak bu denizde ilerlemeye çalışırken çocuklarımızı nasıl yönlendireceğiz? Peki ya onlar bizden daha becerikliyse... Onları olası tehlikelerden nasıl koruyacağız?

Dijital Dünyada Çocuk Büyütmek bu soruların yanıtlarını arıyor.

* Çocukların teknolojiyi nasıl kullanacağına dair bilinçli kararlar vermek,

* teknoloji ve çocuk gelişimi konularında en son bilgi ve araştırmalara erişmek,

* ipuçları, ince müdahale ve araçlarla pratik uygulamaları öğrenmek

* ve bunları uygulayabilmek için gereken inanca sahip olmak istiyorsanız bu kitap sizin için.

Çocuğunuzu ekran başından kaldırmak için bağırmanıza gerek kalmayacak. Kalktığında öfke nöbetlerine dönüşen kavgalar son bulacak. Çocuğunuzla ilişkinizi yeniden kuracak ve teknolojiye beraberce ayak uydurmanın keyfine varacaksınız.

Çünkü artık çocukların dijital dünyadan uzak durması 
mümkün değil.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE:Dijital Dünyada Çocuk Büyütmek, Kristy Goodwin, Çevirmen: Tülin Er, Aganta Kitap, 2018, 296 Sayfa

İYİ BİR PSİKOPATIN BAŞARI REHBERİ - KEVİN DUTTON, ANDY MCNAB

İyi Psikopat’la tanışın. O sizi zaten tanıyor çünkü doğduğunuzdan beri içinizde!

Hepimizin tanıdığı korkusuz, tuttuğunu koparan, kendine güvenen, başarılı insanlar vardır. Ama çoğumuz bu özelliklerin psikologların “psikopatik kişilik” dedikleri bir spektrumu oluşturduğunu, “kötü” psikopatların yanı sıra “iyi” psikopatların da olduğunu bilmez.

Profesör Kevin Dutton tüm ömrünü psikopatları inceleyerek geçirmiştir. İngiliz Özel Kuvvetler kahramanı Andy McNab’le de bir araştırma esnasında tanışmış ve onda keşfettikleri profesörü şaşırtmıştır. McNab’e psikopat teşhisi konmuştur fakat o bir İYİ PSİKOPATTIR. KÖTÜ PSİKOPATLARIN aksine gaddarlık, korkusuzluk, vicdan ve empati gibi özelliklerini içinde bulunduğu durumlara göre ayarlayabilir ve olabileceğinin en iyisi olmak için bu özelliklerini kullanır.

Bu kitap, Andy McNab’in sıra dışı ve çok çeşitli tecrübelerini Kevin Dutton’ın çözümleme yeteneğiyle birleştirerek iyi psikopatların ne açılardan farklı düşündüklerini ve bunun sizin için ne ifade ettiğini keşfe çıkarken önemli soruları gün yüzüne çıkarıyor:

Hayattan ne istiyorsunuz? Bu istediğinizi elde etmek için cazibe, baskı altında soğukkanlılık, öz güven ve cesaret gibi nitelikleri nasıl geliştirip kullanabilirsiniz?

Bu eser size hem özel hem de iş hayatınızda kendinizi gerçekleştirebilmeniz için eşsiz, eğlenceli bir yol haritası sunuyor.

“Bir psikopat gibi davranmak aşk ve iş hayatınızda faydalı olabilir.”

-Daily Telegraph-

“SİZ de bir psikopat olabilir misiniz? Başarının sırrı bu olabilir mi? Bu kitap onların kişilik özelliklerine sahip olmanın hayat savaşından galip çıkmakta ne kadar büyük bir rol oynadığını gözler önüne seriyor.”

-Daily Mail-

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE:İyi Bir Psikopatın Başarı Rehberi, Kevin Dutton &Andy McNab, Çevirmen: Solina Silahlı, Pegasus, 2018, 408 Sayfa

MUTLULUK BEYİNDE BAŞLAR - DANİEL GİLBERT

“Herkes bu kitabı okumaktan keyif alacak. Bazılarımız keşke onu biz yazabilseydik diyecek. Bu kadar eğlenerek, böyle önemli bir konuda çok şey öğrenme fırsatı elinize nadiren geçer.”

-  Daniel Kahneman, 2002 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi -

“Eğer insanlık alemine ilişkin azıcık bir merakınız varsa, bu kitabı okumanız gerek. Bana güvenin.”

- Malcolm Gladwell, Blink’in yazarı -

“Sizi neyin mutlu ettiğini bildiğinizi mi sanıyorsunuz? Kesinlikle harika olan bu kitap zihnin çalışma tarzıyla ilgili en derin inançlarınızı tuzla buz edecek.”

-  Steven D. Levitt, Freakonomics’ın Yazarı -

Anlaşılması kolay olan bu muhteşem ve espritüel kitapta Harvard’lı ünlü psikolog Daniel Gilbert, hayal gücünün zaaflarını ve öngörünün yanılsamalarını anlatıyor. Sözü edilen zaaf ve yanılsamalar, yarınlarımızı yanlış yorumlamamıza, memnuniyetlerimizi yanlış tahmin etmemize neden oluyor. Psikoloji, bilişsel nörobilim, felsefe ve davranışsal ekonomideki en yeni bilimsel araştırmaları canlı bir şekilde gözler önüne seren Gilbert, insana özgü olan geleceği hayal etme becerisi ve oraya ulaştığımızda ondan ne kadar hoşnut olacağımızı tahmin etme kapasitemiz hakkında bilim insanlarının neler keşfettiğini açığa çıkarıyor. Keskin içgörüsü ve ışıltılı anlatımıyla, dönüşmekte olduğumuz kişilerin yüreklerine ve zihinlerine ilişkin neden bu kadar az şey bildiğimizi açıklıyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE:Mutluluk Beyinde Başlar, Daniel Gilbert, Ketebe, 2018, 344 Sayfa

YENİ GELEN DERGİSİ AĞUSTOS SAYISI

Red, Kurgu, Ütopya arayışıyla yola çıkan Yeni Gelen dergisinin Ağustos sayısında, Aziz Nesin’e yönelik Soner Polat ve Cengiz Özakıncı’nın karalamalarına cevap veriliyor. Derginin kapağında Aptulkadir Elçioğlu’nun çizdiği Aziz Nesin portresi yer alıyor. “Türklerin yüzde 65’i aptaldır” sözünü “Alman devletine şirin görünüp onursal doktora almak için” söylediğini öne süren Akıncı ve Polat’ın iddialarını inceleyen Taylan Kara, “Soner Polat ve Cengiz Özakıncı’nın Aziz Nesin ile İlgili İddialarına Yanıtlar” başlıklı yazısında bu ikilinin gerçekleri nasıl tahrif ettiğini göstererek her koşulda eleştirel tavrından ve mücadelesinden ödün vermeyen Aziz Nesin’e atılan iftiraları çürütüyor. Aziz Nesin’in Türk aydınının bir temsilcisi olarak dünya çapında bir eylemini de gündeme getiren Yeni Gelen, onun Boris Yeltsin ve Helmut Kohl’a yazdığı iki mektuba yer veriyor. Aziz Nesin, Demokratik Almanya devlet başkanı Erich Honecker’in Moskova’da Şili Büyükelçiliğine sığındığı ve dünyada hiçbir devletin onu kabul etmediği koşullarda bu iki devlet başkanına ve Türkiye başbakanına yazdığı mektuplarla onu Nesin Vakfı’nda konuk etmek istemişti. Bunun üzerine Alman Darmstad Üniversitesi, hazırlıkları birkaç yıl süren, üniversitede düzenlenecek tören dışında bütün prosedürleri yerine getirilen, Aziz Nesin’e “onursal doktora” vermekten vazgeçmişti. Aziz Nesin, “Onursal Doktor Olamamanın Büyük Onuru” adıyla bu olayı kitaplaştırmıştı. Almanya devlet başkanı Helmut Kohl’a yazdığı mektupta yazar ve aydın sorumluluğunun ne olduğunu öğrettiği cümle Yeni Gelen’in kapağında yer alıyor: “Mesleğim olan yazarlığımın bir gereği olarak, dünyanın bütün sorunlarından kendisini sorumlu tutan bir kişi olarak, bu insanlık onurunu kırıcı olaya duyduğum tepkiyle Bay Erich Honecker’i, bir zamanlar Nazi Almanyasından kaçmak zorunda bırakılmış bilimcileri de konuk etmiş bulunan yurduma, özel ve sürekli konuğum olarak çağırmaktayım.”

APTALLIK TUFANINDA AZİZ NESİN YÜZDESİ

Derginin sunuş yazısı “Aziz Nesin Yüzdesi” ise, onun halkın yüzde 60’ı aptaldır sözünden yola çıkarak, toplumsal sorunların çözümsüzlüğünde temel etken olan akılsızlık patlamasını ele alıyor. Akıl ve aptallığın tarihsel ve toplumsal olduğunu vurgulayan B. Sadık Albayrak, “Biliyoruz; akıl sıfır nokta sıfır birlere sıkışsa da insanlığı tekellerin bu aptallık tufanından kurtaracak gemiyi inşa etmenin yolunu mutlaka bulacaktır” diye yazıyor.

Yeni Gelen’in Ağustos sayısında Afşar Timuçin Karacaoğlan’ı aşk filozofu yönüyle ele alıyor. Günümüzde aşkın ve felsefenin gerilere itildiğini vurgulayan Timuçin’e göre; “Karacaoğlan unutuldu, Karacaoğlan yok artık. Onun yerinde ne dediği anlaşılmayan çok ciddi sözde filozoflar var, ne dediği anlaşılmayan kötü şairler romancılar öykücüler var. Toplum büyük adam kılığında cüceler yetiştirdikçe olacak bunlar. Daha neler neler olacak bekleyin görürsünüz. Yaşamı onlar götürüyor yetkiyle, yaşamı onlar karartıp yokediyor gene yetkiyle. Rakı balık ve deniz, bu arada ülkemi seviyorum. Gerçekliğin orta yerinde yaşadıklarını sanıyorlar hiçbir şey yaşamamış olsalar da.” Hukuk felsefecisi Hayrettin Ökçesiz’in “Frankfurt Deyişleri” ve bir tablosu derginin arka kapağında yer alıyor. Ökçesiz’in deyişine göre, “Hiçbir şeyi gizlemediler. Biz gizlendik.”

TANPINAR’IN ASİSTANI TURAN ALPTEKİN’LE SÖYLEŞİ

Yeni Gelen’in Ağustos sayısı önemli bir kültür insanımızla, Turan Alptekin’le Asım Öztürk’ün yaptığı geniş bir söyleşi içeriyor. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın son döneminde asistanlığını yapan Alptekin’in Yunus Emre ile ilgili bilimsel buluşu ve tasavvuf şairleriyle ilgili çalışmalarının değerlendirildiği söyleşide eğitim sisteminden kültürel gerilemeye, 50’lerden günümüze edebi durumumuz sorgulanıyor.

Dr. Ulvi Özdemir, “Bir Kitap Bağımlısının Notları”nda “Yeni Bir yazar Keşfetmek” heyecanını duyuruyor. Adelle Waldman’ın Türkçeye çevrilen tek kitabı Nathaniel P.’nin Aşk Maceraları’nın okuma programını nasıl bozduğunu ve ummadığı ustalığıyla onu nasıl şaşırttığını anlatan Ulvi Özdemir, buna karşılık ünlü yazarların kimi kitaplarının nasıl düşkırıklığına yol açtığını anımsatıyor. Marquez’in bazı kitaplarını ve “büyülü gerçekçilik” kavramını sorgulayan Özdemir, yazısında eleştirel okumanın ipuçlarını veriyor. Cafer Yıldırım, “Refik Durbaş: Duyarlığın İmgesel Senfonisi”nde şairin şiirine ilişkin özlü saptamalar yapıyor. Yazıya Durbaş’ın “Sana Neler Getireyim” şiiri eşlik ediyor. Haydar Ali Albayrak’ın öyküsünün başlığı “Şarkhan’daki Kutular”. Tahtakale’nin bayram ıssızlığında okuru gezintiye çıkaran yazar, hayatımızı işgal eden ıvır zıvıra karşılık boşalan hayatlarımızı sorguluyor. Mehmet Esatoğlu, Fakir Baykurt’un geçen ay kaybettiğimiz eşi “Muzaffer Baykurt’a Uğurlama” yazmış. Fakir ile Muzaffer’in “kuş selamı” ile başlayan aşklarının bir ömür boyu süren ve emekle dal budak saran öyküsünden sahneler… Ayşe Övür’ün yazısı ise bir başka kadını, “Bir Amazon Kadını: Prof. Dr. Halet Çambel”i tanıtıyor. Arkeolojimizin kurucularından, efsanevi kişiliklerinden Halet Çambel’in Karatepe kazısındaki öncülüğü ve arkeolojiyi öğrencileri ve kazı bölgesindeki halkla nasıl bütünleştirdiği vurgulanıyor.

LİBERALLERİN SOYTARI VE DALKAVUK OLARAK PORTRESİ

Derginin bu sayısında Ali Timuçin “Jean-Jacques Rousseau’da Eğitimin Önemi”ni inceliyor. Şair Evin Okçuoğlu’nun denemesinin başlığı: “Okunmuştur”. Yeşim Zuhal Yolcu, “Afşar Timuçin’le Yarım Asır” yazısında şairin yeni çıkan “Sonsuzluk Şarkısı” kitabını tanıtıyor. Halit Suiçmez, geniş kapsamlı bir çalışmanın küçük bir bölümünü yansıttığı yazısında “Kalkınma Hamlelerinin Romana Yansıması” üzerinde duruyor, ekonomi politik süreçler edebiyata nasıl yansıdı sorusunun cevabını arıyor.

Kaan Eminoğlu’nun yazısı, düşünce dünyamızı çoraklaştıran liberallerin kişiliklerinin özetini çıkarıyor: “Bir Meslek Olarak Liberal Soytarılık”. B. Sadık Albayrak, “Yakup Kadri’nin Eserinin Anaçizgileri”ni çıkardığı yazısında, yazarın çok okunduğu halde yeterince incelenmediğini vurguluyor.

Özkan Mert’in Çek şair Jaroslav Seifert’ten çevirdiği dört şiir, Mehmet Ercan’ın “Bilmezsin” ve Ali Eşki’nin “Seyri Zaman” şiirleri bu sayının şiirlerini oluşturuyor.

DAHA FAZLA