Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

İleri Kitap olarak bu hafta sizin de ilginizi çekeceğini düşündüğümüz, farklı kategorilerden oluşan bir seçki hazırladık. Tüm İleri Portal okurlarına bol kitaplı, aydınlık bir hafta dileriz.

AHRAZ – ÜMİT KARTAL

Sendikasız-örgütsüz işçilerin yaşamlarından kesitleri barındıran ‘Ahraz’, Ümit Kartal’ın ilk öykü kitabı. Biz Kitap’tan yayınlanan ‘Ahraz’, örgütsüz işçilerin çelişkilerle dolu dünyalarına ayna tutuyor. Kitapta, kitaba ismini veren Ahraz öyküsüyle birlikte 6 öykü bulunuyor.  Kitabın arka kapak yazısını yazan yazar Aydın Çubukçu, “İşçilerin varlığını topluca öldükleri zaman hatırlayanlar, Ümit Kartal’ın öykülerinde onları canlıyken, henüz istatistiksel bir sayı haline getirilmeden önceki halleriyle görecekler. İçeriden bir gözlemle anlatılan işçi sınıfının her bireyinin insan olarak taşıdığı evrensel özelliklerine tutulan bu aynada ‘insanın özü’ problemini emek dünyasının değerleri aracılığıyla bir kez daha düşünme olanağı bulunuyor.  AHRAZ, emek mücadelesinin boyutları üzerine düşünen ve siyaset yapanlar için mutlaka gözden kaçırılmaması gereken bir kaynak özelliği taşıyor. Ama yalnızca bu özelliğiyle değil, yüksek edebi değeri bakımından da elinizdeki kitap, emek edebiyatımız içinde yepyeni bir soluk olarak hakettiği yeri mutlaka bulacaktır” dedi.  (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Ahraz, Ümit Kartal, Biz Kitap, 2018, Sayfa 64.

HEP HIZLI OLUR – CHRİSTOPHER KLOEBLE

Bir kardiyoloğun manikürlü parmakları ne kadar süresi kaldığını göstermişti. Fred’i elinden tutup doktorun arkalarından seslenmesine aldırış etmeden hastaneden ayrılmışlardı.

“Beş parmak çok kötü Albert.”

“Hayır, Fred. Beş parmak o kadar da kötü değil,” diye karşılık vermişti Albert. 

“Gerçekten mi? Sende kaç parmak var? Ölmene kaç parmak kaldı?”

Tüm zamanını ansiklopedi okuyarak ve yeşil arabaları sayarak geçiren babasına babalık yapmak zorunda olan Albert, hiç tanımadığı annesini arıyor. Ona yardım edebilecek tek kişi, ne söylediğinin farkında dahi olmayan Fred. Ve o ölmek üzere!

Christopher Kloeble, zamana karşı savaşan Albert’ın hikayesini anlatırken hassas bir aile romanı ile eğlenceli bir yol romanını bir araya getirmeyi başarıyor.

“Etkileyici! Kloeble’nin sinematik bakış açısı ve canlı öykü anlatımı, okuru insani ve ahlaki değerlerle sarıp sarmalıyor.”

- Publishers Weekly –   (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Hep Hızlı Olur, Christopher Kloeble, Çev.: İlhan Yabantaş, Cumartesi Kitaplığı, 2018, Sayfa 304.

BİR TÖS VARDI - FAKİR BAYKURT

Bir yaşam bu, özyaşam...

Anımsayacaksınız, 1965–71 yılları arasında bir TÖS vardı. Türkiye Öğretmenler Sendikası’nın kısa adı böyleydi. Okulların “Uyu uyu yat uyu!” diye derse başlamasına karşı çıkıyor, “Uyan Alim, uyan Gülüm!” denilmesini istiyordu.

Bu kadar değildi elbet; öğretmenler adına eğitimin yönetimine katılıp onu yurdun ve halkın yararına çevirmek çabasındaydı.

TÖS, 1961 Anayasasına göre kurulmuştu;  o anayasa 1971’de askersel darbeyle kaldırılınca TÖS uzun yargılamadan geçerek aklandığı halde, öbür kamu personel sendikalarıyla birlikte kapatıldı.

Yurdumuzun ovasından, dağından yalımlar gibi geçen TÖS’ün güzel öyküsü içinde yer aldım. O nedenle özyaşam kitaplarım arasına onun öyküsünü de kattım. Emdiğim sütün, yediğim ekmeğin karşılığıdır bu; görevimdir.  (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Bir Tös Vardı, Fakir Baykurt, Litaratür Yayıncılık, 2018, 624 sayfa. 

GÜZEL SANATLARIN BİR DALI OLARAK EVLİLİK – JULİA KRİSTEVA-PHİLİPPE SOLLERS

Ağızlarından çıkan her sözcüğü sanat, edebiyat ve felsefeye bağlayabilen bir çiftten entelektüel evlilik, özgürlük ve ötesi...

Evlilik çoğu zaman taraflardan birinin kurban konumunda olduğu bir çatışmadır. İnsanlar birtakım hesaplarla ya da aldatıcı hayallere kapılarak evlenir; zaman, kitabına uygun bu kırılgan sözleşmeyi yıpratır, evlilik bozulur, insanlar yeniden evlenir ya da karşılıklı hayal kırıklıkları arasında çakılıp kalır.

Burada öyle bir şey yok: Her iki taraf da eşit olarak, birbirini sürekli olumlu etkileyerek kendi yaratıcı karakterini koruyor. O halde burada düzen meraklısı ama çözülen toplumun kabul etmekte zorlandığı yeni bir aşk sanatı söz konusu. Her türlü gericiliğe karşı bir sosyal eleştiri ve özgürlüğe düzülen şiirsel bir güzelleme olarak evlilik? Deneyin. - Philippe Sollers

Julia (1941, Bulgaristan, Sliven doğumlu) ile romanlarında inanılmaz tuhaflıkların altını çizen Philippe’in (1936, Fransa, Bordeaux doğumlu) 1966 yılının Paris’inde karşılaşma şansları neydi? 68 Mayısı’ndan hemen önce, o sırada ve sonrasında birbirlerini sevme şansları? Peki 1967’den bu yana evli kalma şansları? Çok az, ihtimaller hesabı yapılsa 0’dan sonra astronomik bir sayılar dizisi eklemek gerekirdi... - Julia Kristeva  (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Güzel Sanatların Bir Dalı Olarak Evlilik, Julia Kristeva-Philippe Sollers, Çev.: Aysel Bora, 2018, Sayfa 104.

EDEBİYATIN KISA TARİHİ – JOHN SUTHERLAND

Edebiyatın Kısa Tarihi’nin kendisi küçük olsa da ele aldığı konular büyük: Yunan mitleri, Gılgamış Destanı, Beowulf, Shakespeare, Don Quixote, Moby Dick, Çorak Ülke, 1984, Harry Potter, Da Vinci Şifresi ve daha onlarca yazar ve kitap. Sutherland okurları, dünyanın çeşitli yerlerindeki edebiyatın okura nasıl ulaştığını ve bizler için ne anlama geldiği anlatmak için eğlenceli bir yolculuğa çıkarıyor. 

John Sutherland cömert kalbi ve bilgeliğiyle keskin göze ve dile sahip birisi.

 –Jay Parini

Edebiyatla ömür boyu süren bir ilişkinin eğlenceli bir anlatımı.

–Times Literary Supplement

Edebiyat tarihinde kısa bir yolculuğa çıkmanızı sağlayacak samimi ve coşkulu bir kitap. –Kirkus Reviews (Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Edebiyatın Kısa Tarihi, John Sutherland, Çev.: Tufan Göbekçin, 2018, Sayfa 384.

DAHA FAZLA