Venezuela'da Ulusal Kurucu Meclis seçimi: Halk sandığa akın etti

Venezuela'da Ulusal Kurucu Meclis seçimi: Halk sandığa akın etti

Venezuela'da Ulusal Kurucu Meclis seçimi için halk sandık başına akın etti. Seçim işlemi tüm yurtta başarıyla gerçekleştirilirken, ABD destekli sağcılar bazı kentlerde saldırılar düzenledi.

Venezuela'da yaşanan politik krizden çıkışın en önemli adımı olarak görülen Ulusal Kurucu Meclis seçimi bugün gerçekleştirildi.

Nisan ayından bu yana ülkede şiddet eylemleri düzenleyen sağ grupların boykot çağrılarına rağmen halk sandık başına akın etti. Ulusal Seçim Konseyi, seçim işleminin oy kullanma merkezlerinin yüzde 94'ünde gerçekleştirildiğini duyurdu. 

MADURO'DAN VİDEO MESAJI: VATAN İÇİN OY KULLANDIM

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da oy kullanmasının ardından yayınladığı video mesajıyla halka oy kullanma çağrısında bulundu.

Maduro, arabasında çektiği videoda "Ben vatan için oyumu kullandım. Bugün hepimiz büyük seçim için oy kullanmaya gidiyoruz" ifadelerini kullandı. Videoda, Hugo Chavez'in kızı Rosa Virginia Chavez ve eşi de yer aldı. 

Maduro, oy kulanırken sandık başında yaptığı açıklamada ise, "Barış için, egemenlik ve bağımsızlık için İlk oyu ben kullanmak istedim" ifadelerini kullandı. 

MECLİS ADAYI ÖLDÜRÜLDÜ

Seçimlerde aday olan binlerce Venezuelalı arasında yer alan Jose Felix Pineda kimliği belirsiz şahıslar tarafından silahla vurularak öldürüldü. 

SAĞCI GRUPLAR ŞİDDET EYLEMLERİNE DEVAM ETTİ

Seçim işlemi sürerken ABD destekli sağ gruplar da seçimi sabote etmek için şiddet eylemlerine hız verdi. 

[ih3]

Başkent Caracas'ta bir motosikletli polis konvoyuna yönelik bombalı saldırı gerçekleştirildi. Olayda 1 polis yaralanırken, 3 polis motosikleti ağır hasar gördü. 

Öte yandan Merida'da 30 yaşında bir polis kafasına mermi sıkılarak öldürülmüş halde bulundu. 

POLİS MERKEZİ ATEŞE VERİLDİ

Chacao kentinde ise bir polis merkezi sağcı gruplar tarafından ateşe verildi. Olay yerine çok sayıda ambulans ve güvenlik görevlisi sevk edilirken, ölü ya da yaralı bilgisi henüz paylaşılmadı. 

HALK SEÇİM SONRASI KUTLAMA YAPTI

Seçiminin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinin ardından halk sokaklarda dans ederek kutlamalar yaptı. 

"72 SAAT İÇERİSİNDE KURUCU MECLİS OLUŞTURULACAK"

İktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) Birinci Sekreteri Diosdado Cabello, seçime katılımın yüksek düzeyde olduğunu belirterek, "72 saat içerisinde Kurucu Meclis oluşturulacak" dedi.

"Bu zaferi iki kişiye adıyoruz: Bolivar ve komutan Hugo Chavez" diyen Cabello, açıklamasının devamında, "Halk hayalleri için mücadeleye devam edecek" ifadelerini kullandı. 

ABD'Lİ SENATÖR: SEÇİM SONUCUNU TANIMAYACAĞIZ

ABD'de Florida Senatörü Marco Rubio, Venezuela'daki seçime ilişkin yaptığı açıklamada, "ABD, Maduro'nun rejimini kuracağı Kurucu Meclis seçimlerini tanımayacak" ifadelerini kullandı. 

[ih2]

CIA direktörü Mike Pompeo'da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Venezuela'da hüküeti devirmek için sağcı gruplar ile Kolombiya ve Meksika hükümetleriyle işbirliği yaptıklarını itiraf etmişti. 

MEKSİKA'DA DAYANIŞMA EYLEMİ

Meksika'da başkent Mexico City'de Venezuela halkıyla dayanışma eylemi düzenlendi. Eylemde Meksika ve Venezuela bayraklarının yanı sıra Hugo Chavez posterleri de taşındı.