Venezuela’da Ulusal Kurucu Meclis, Başsavcı Ortega'yı görevden uzaklaştırdı

Venezuela’da Ulusal Kurucu Meclis, Başsavcı Ortega'yı görevden uzaklaştırdı

Venezuela’da Ulusal Kurucu Meclis’in toplanmasının yasaklanmasını ve çalışmalarının engellenmesini isteyen Başsavcı Luisa Ortega Diaz görevinden uzaklaştırıldı.

Venezuela’da Ulusal Kurucu Meclis, Cumartesi günü gerçekleştirilen oturumunda Venezuela Başsavcısı Luisa Ortega Diaz’ın görevinden uzaklaştırılmasına karar verdi. TeleSUR'da yer alan habere göre, Ortega’nın yerine başsavcılığa geçici olarak Tareck Willian Saab atandı.

[ih2]

Başsavcı Ortega, geçtiğimiz Pazar günü gerçekleştirilen seçimle kurulan ve Cuma günü çalışmalarına başlayan Ulusal Kurucu Meclis’in toplanmasının yasaklanması ve çalışmalarının engellenmesi için mahkemeye başvurmuştu. Ortega buna gerekçe olarak da seçime katılan kişi sayısının 1 milyon fazla gösterildiğini ve seçimin meşru olmadığını iddia etmişti.

Venezuela Başkan Yardımcısı Tareck El Aissami ise yaptığı açıklamada Ortega’yı seçilmiş hükümeti devirmek için ABD ve saldırgan sağ gruplarla işbirliği yapmakla suçladı. Ortega, Hugo Chavez döneminde Bolivarcı devrimin savunucuları arasında yer alırken, 2017 yılının başlarından itibaren sağ muhalefete yakınlaşmaya başlamıştı. 

[ih3]

Nisan ayından bu yana şiddet olaylarıyla sarsılan Venezuela’da, politik krizden çıkış için önemli bir adım olan yeni anayasanın yazımında görev alacak Ulusal Kurucu Meclis, Cuma günü çalışmalarına başladı. Ülkede şiddet eylemleri düzenleyen sağcıların boykot çağrılarına ve tehditlerine rağmen, Ulusal Kurucu Meclis seçimi geçtiğimiz Pazar günü gerçekleştirilmişti.

Venezuela, seçimin ardından ülkedeki sağ grupları destekleyen ABD ve çeşitli ülkelerin uluslararası baskısına maruz kaldı. ABD, Venezuela’ya karşı ekonomik yaptırımlara başlarken, 4 Güney Amerika ülkesinin kararıyla Venezuela’nın Güney Amerika Ortak Pazarı üyeliği askıya alındı. Uluslararası baskıyı fırsat bilen paramiliter sağ gruplar ise şiddet eylemlerine hız verdi.