Uzmanlar: Tropik Kökenli Salgın Hastalıklar Avrupa'yı Vurabilir

Uzmanlar: Tropik Kökenli Salgın Hastalıklar Avrupa'yı Vurabilir

Avrupa’da Batı Nil virüsü yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı 22’ye ulaştı. Uzmanlar, Avrupa'da iklim değişikliğine bağlı olarak yükselen sıcaklıkların tetiklediği salgın hastalıkların artarak devam edebileceği uyarısında bulundu.

Uzmanlar, Avrupa'nın iklim değişikliğine bağlı olarak artan sıcaklıklar yüzünden salgın hastalık tehdidi ile karşı karşıya olduğu uyarısı yaptı. Araştırmacılar ise Dang humması, Chikungunya (Tanzanya dilinde 'iki büklüm yapan' anlamına gelen akut bir hastalık.) ve zika virüsünün bulaşma riskini, iklim değişikliğinin bir sonucu olarak Avrupa'da da artabileceğini öngördüklerini dile getirdi.

HASTALIKLARIN NAKLİYECİSİ: SİVRİSİNEKLER

Guardian gazetesinin haberine göre bu yaz Avrupa'da yüksek hava sıcaklıklarının ardından Batı Nil virüsü enfeksiyonlarında, son dört yıl ile karşılaştırıldığında keskin bir artış görüldüğü dile getirildi. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'ne (ECDC) göre Avrupa'da Ağustos ortasına kadar sivrisinek tarafından taşınan 400 hastalık vakası ve 22 ölümlü vaka kayıtlara geçirildi.

SICAKLIKLAR TETİKLİYOR

Dünya Sağlık Örgütü de bu artışa, yüksek sıcaklık değerlerini takiben nemli havanın da uzun süre etki göstermesi ve bu hava şartlarının sineklerin üremesi için ideal koşulları yaratmasının sebep olduğunu açıkladı.

ECDC'de görevli Prof. Jan Semenza, salgın hastalık vakalarında yaşanan artış karşısında şaşırdıklarını söyledi. Semenza, "Yüksek sıcaklıklar sivrisinek gibi hastalık taşıyan vektörlerin hastalığı bulaştırmasını kolaylaştırır" dedi.

Sineklerin ve kenelerin soğukkanlı canlılar olduğunu dile getiren Semenza, "Artan sıcaklıklarda sinekler daha hızlı ürer ve hızlanan üreme ile birlikte kısa sürede çok kalabalık bir popülasyona ulaşabilirler. Daha büyük popülasyon ise kaçınılmaz olarak salgın hastalıklara sebep olan virüslerin taşınmasını kolaylaştırır" ifadelerini kullandı.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan DSÖ'nün iklim değişikliği konusunda öncüsü olan Diarmid Campbell-Lendru, "Belirli bir salgının yalnız iklim değişikliğine atfedilemez. Ancak iklim değişikliğinin bu tür hastalıkları yayılmasını daha kolay hale getirdiğini söyleyebiliriz" dedi.

‘ŞARTLAR HASTALIKLARIN YAYILMASINI KOLAYLAŞTIRIYOR’

Kuzey Avrupa'da daha önce hiç görülmemiş hastalıkların görülmesinin mümkün olup olmadığını yönündeki soruya ise Campbell Lendrum, "Bu pekala mümkün, ama bu durumu kontrol altına alamayacağız demek değil. Fakat, şartlar bu tip hastalıkların yayılmasını kolaylaştırıyor" yorumunda bulundu.

İLERİ’NİN NOTU: DANG HUMMASI NEDİR?

Dang humması, dang virüsü kaynaklı bir enfeksiyondur. Sivrisinekler aracılığıyla bulaşan hastalık, kemikleri kırılır gibi şiddetli ağrı çekilmesine neden olduğu için “kırık kemik humması” olarak da bilinir.

ZİKA VİRÜSÜ NEDİR?

Afrika kökenli bir hastalık olan Zika virüsü, özellikle yeni doğan bebeklerde görülen küçük kafa yapısı nedeniyle araştırma konusu olmuştur. Zika virüsü, ilk kez 1947 senesinde Uganda’nın Zika ormanlarında bulunan maymunlarda görülmüş, 2015’in Mayıs ayında sivrisinekler yoluyla yayılmış ve Brezilya’da ilk belirtileriyle ortaya çıkmıştır. Amerika kıtasındaki tüm ülkeleri tehdit eden Zika virüsünün, Avrupa'ya da sıçramasının ardından tüm dünyada alarma geçilmişti.

Zika virüsü ile alakalı araştırma yapan uzmanlar Aedes cinsi sivrisineklerin hamile kadınlara bulaştırdığı Zika virüsü ile yayılan hastalıkla yeni doğan bebeklerde görülen küçük kafa yapısının virüsler alakalı güçlü bir ilişki olduğunu kaydediyor.

İnsanlara sivrisineklerden ve cinsel yoldan geçen virüs, ilk önce maymunlarda sonra da Nijerya'da bir insanda tespit edildi. Gebe kadınlara bulaştığında bebeklerde anomaliler görülmesine yol açar. Zika ile doğan bebeklerin kafaları normalden 31.5-32 santimetre daha küçük olur ve beyin fonksiyonlarında bozukluklar yaşanır..