'Ustalık Dönemi Eseri' Sahili Yok Ettikten Sonra İptal Edildi

'Ustalık Dönemi Eseri' Sahili Yok Ettikten Sonra İptal Edildi

Uzmanların tüm uyarılarına rağmen AKP'nin rantçı şehircilik anlayışına uygun olarak yapılan proje, arkasında birçok zarar bırakarak iptal edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) her türlü bilimsel veriyi yok sayarak 2 yıl önce başlattığı Kabataş Martı Projesi, Kabataş Fındıklı sahili yok edildikten ve deniz betonla doldurulduktan sonra iptal edildi.

Politeknik.org'un haberine göre:  Konuyla ilgili bilgi veren projenin Fındıklı’daki tanıtım ofisinde bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanı, martı şeklindeki iskele ve yeraltı galerileri projesinin iptal edildiğini peyzaj çalışmalarının ardından meydanın açılacağını belirtti.

TOPBAŞ 'USTALIK ESERİM' DEMİŞTİ

Dönemin AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın "ustalık dönemi eserim" diyerek seçim reklamı yaptığı projeye milyonlarca TL’lik kamu harcaması yapıldı, 

ZARARIN ÇEVRESEL BOYUTU VAHİM

Proje başladığından bugüne kadar ise Kabataş’ta deniz dolgusu ve kıyı tahrip edilerek beton iskeleler inşa edildi. Kabataş kıyısına geri dönüşü olmayan zararlar verilirken, 2 yıl halkın ulaşım hakkı gasp edildi. Hafriyat çalışmaları yapıldığı projede imalat sürecinde binlerce metreküp beton kullanıldı. Projenin reklam çalışmaları için binlerce TL’lik harcamalar yapıldı. 

KARŞI ÇIKANLARA DAVA AÇMIŞTI

Proje mimarı Hakan Kıran, projenin yaratacağı sorunları dile getiren, Kabataş’a ve İstanbul’a vereceği zararları anlatan, mesleki sorumluluk hatırlatması yapan, projeyi eleştiren ve durdurmak için mücadele eden Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi YK Başkanı Sami Yılmaztürk, yine Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nden Mücella Yapıcı, inşaat mühendisi Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar, Cihan Uzurçarşılı Baysal, Politeknik ve Politeknik YK Başkanı inşaat mühendisi Ersin Kiriş hakkında dava açmıştı. Politeknik YK Başkanı Ersin Kiriş’in beraat ettiği İstanbul 23. Asliye Hukuk Mahkemesi, Martı Projesi’nin, topluma mal olmuş ve her kesimi ilgilendiren geniş kapsamlı bir proje olduğunu, kamunun eleştiri hakkı bulunduğunu ve Kıran’ın katlanma yükümlülüğü olduğunu belirtmişti.

 

 

DAHA FAZLA