Usta İsim Mahmut Makal Hayatını Kaybetti

Usta İsim Mahmut Makal Hayatını Kaybetti

Köy Enstitülerinin kazandırdığı önemli değerlerden , 1965 seçimleri TİP adayı Mahmut Makal hayatını kaybetti. 

Bizim Köy romanından sonra tutuklanan, 1965 yılında Türkiye İşçi Partisi’nden aday olan yazar- öğretmen Makal 88 yaşında Hacettepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 88 yaşında vefat etti.

Toplumun geniş kesimlerine adını duyurduğu Bizim Köy romanıyla edebiyatta yeni bir dönem başlatan Makal bu romanıyla köylerde yaşanan yoksulluk gerçeğini gözler önüne serdi. Kitap çeşitli dünya dillerine çevrilirken yazar tutuklandı.

Aynı zamanda Köy Enstitülü olan yazar “Eğitimin gerçek ereği, halk kaynağını harekete geçirmek, üstündeki karanlık perdeyi, yetişen çocukların eliyle kendisinin yırtıp atmasını sağlamaktır” sözleriyle Köy Enstitüleri’nin önemini vurgulamıştı.

MAHMUT MAKAL'IN HAYATI

Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü’nde meslek eğitimini alan yazar, yazı hayatına 1948’de Varlık dergisinde başladı. Kitapları da Varlık Yayınevi’nce yayımlandı. Milli Eğitim Bakanlığı’nda öğretmen ve müfettiş olarak görev yaptı. Bakanlık, eğitim teknikleri öğrenimi ve araştırmaları için 1962’de bir yıl İngiltere’ye yolladı. 1964-1965 öğretim yılında, Paris’te Avrupa Sosyoloji Merkezi’nde sosyoloji okudu. 1971-1972 öğretim yılında Venedik Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı eğitimi verdi.

Yurtdışı izlenimlerini Ötelerin Havası adıyla kitaplaştırdı.

 Dil Derneği, Edebiyatçılar Derneği ve Türkiye Yazarlar Sendikası üyesidir. 1966’da Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kuruluşu UNESCO’nun “Tüm Kitaplarıyla Dünya Kültürüne Hizmet Ödülü”nü, 1967’de Türk Dil Kurumu Ödülü’nü aldı. 

UNESCO tarafından Dünya gençliğine örnek insan seçildi. 1979-1980 yıllarında, Ahmet Taner Kışlalı döneminde Kültür Bakanlığı Başdanışmanlığı ve Kültür Yüksek Kurulu Üyeliği yaptı. 
Bazı yapıtları; Almanca, Fransızca, İngilizce ve İtalyanca başta olmak üzere birçok dile çevrildi ve o ülkelerde yayımlandı.

 

DAHA FAZLA