Ünlü yazarların hayatını anlatan 10 film

Ünlü yazarların hayatını anlatan 10 film

Sovyet Rusya’nın önemli yazarlarından Sergei Dovlatov’un 6 gününe odaklanan “Dovlatov” filminin vizyona girdiği bu hafta, Sinema Kolektifi ünlü edebiyatçıların hayatlarını anlatan filmlerin listesini sizin için hazırladı.

Sovyet Rusya’nın önemli yazarlarından Sergei Dovlatov’un 6 gününe odaklanan “Dovlatov” filminin vizyona girdiği bu hafta, ünlü edebiyatçıların hayatlarını anlatan filmlerin listesini sizin için hazırladık.

10. Professor Marston and the Wonder Women / Dr. William Moulton Marston

Film, psikolog Dr. William Moulton Marston’un “Wonder Woman” karakterini yaratım sürecini ve çıkış kaynaklarını etkileyici bir şekilde anlatıyordu.

9. Sevdiklerini Öldür – Kill Your Darlings / Allen Ginsberg, William Burroughs, Jack Kerouc

Film, Beat kuşağının ünlü isimlerinin üniversitede tanışmalarını ve bir kuşağı etkileyecek olan Beat akımını yaratmalarını konu alıyordu.

8. Görkemli Hayatım – American Splendor / Harvey Pekar

2003 Sundance Jüri Büyük Ödülü ve Cannes Uluslararası Eleştirmenler Ödülü’nün sahibi olan film, Harvey Pekar’ın kendi hayatından esinlenerek yarattığı American Splendor çizgi romanının kahramanı ile karşı karşıya gelmesini anlatıyordu.

7. Neruda / Pablo Neruda

Yönetmenliğini Pablo Larraín’in yaptığı filmde, Nobel ödüllü ünlü Şilili şair Pablo Neruda’nın kaçak haline geldiği yıllar anlatılıyordu. Bu filme alternatif olarak Pablo Neruda’nın bir postacı ile arkadaşlığının anlatıldığı “Postacı” filmi izlenebilir.

6. Iris / Iris Murdoch

Film, İngiltere’nin en önemli kadın yazarlarından olan Iris Murdoch’ın kocası ile uzun yıllara yayılan aşkını konu alıyordu.

5. Aşkın Kitabı – Becoming Jane / Jane Austen

İngiliz yazar Jane Austen’ın gençlik yıllarına odaklanan film, yaşadığı tutkulu bir aşkın hikayesini anlatıyordu.

4. The End of the Tour / David Foster Wallace

The End Of The Tour yazar David Foster Wallace ve onunla röportaj yapan gazeteci David Lipsky’nin gerçek hikayesinden uyarlanmıştı.

3. Sylvia / Sylvia Plath

Sylvia Plath’in eşi Ted Hughes ile tanışmasından, Sylvia’nın adım adım intiharına giden sürecin anlatıldığı filmin başrolünde Gwyneth Paltrow unutulmaz bir oyunculuk sergiliyordu.

2. Saatler – The Hours / Virginia Woolf

Üç farklı tarihte, üç farklı kadının bir gününü, Virginia Woolf’un ünlü eseri Mrs. Dalloway’in ekseninde anlatan film 9 dalda Oscar’a aday gösterilmişti.

1. Capote / Truman Capote

2005 yapımı filmde, Truman Capote’nin Soğukkanlılıkla isimli kitabını yazarken görüştüğü iki katilden biriyle yakınlaşmasını anlatıyordu.

Kaynak: sinemakolektifi.com

DAHA FAZLA