Üniversiteliler YÖK'ü protesto etti

Üniversiteliler YÖK'ü protesto etti

İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt'ta bulunan ana kapısı önünde İstanbul'daki çeşitli üniversitelerden gelen çok sayıda öğrenci YÖK'ün 38'inci kuruluş yıl dönümünü protesto etti.

İstanbul’daki çeşitli üniversitelerden bir araya gelen çok sayıda öğrenci YÖK’ün 38’inci kuruluş yıl dönümünü protesto etti. Öğrenciler, “Cunta eliyle kurulan YÖK bugün doğrudan Saray’a bağlanmıştır. Üniversitelerde tek adam rejimine geçit vermeyeceğiz” dedi.

İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt’ta bulunan ana kapısı önünde bir araya gelen öğrenciler üniversitelerindeki sorunları anlatarak bunlara çözüm getirilmesini istedi. “Geleceğimiz ve özgürlüğümüz için mücadeleye” pankartının açıldığı açıklamada sık sık, “YÖK kalkacak, polis gidecek”, “üniversiteler bizimle özgürleşecek” sloganları atıldı.

Açıklamada ilk olarak söz alan Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık öğrencisi Esra Can, üniversitelerinde yemek ve kütüphane sorunu yaşadıklarını aktardı.

'KAMPÜSÜMÜZ TALANA VE RANTA AÇILIYOR'

Can, “Yaşadığımız onlarca sorun varken, kampüsümüzde millet bahçesi yapılarak ranta, talana ve sermayeye açılıyor” dedi.

Cerrahpaşa’da İstanbul Üniversitesi’ne bağlı Meslek Yüksek Okulu öğrencileri adına söz alan Gözde Ekici ise, “Ne zaman sorunlarımız için bir araya geldiğimizde soruşturma terörü ile karşılaşıyoruz” diyerek buna rağmen mücadelelerini yükselteceklerini aktardı.

İstanbul’da bulunan diğer üniversitelerden gelen öğrenciler de sırayla kendi üniversitelerinde yaşadıkları sorunları anlattı.

'ÜNİVERSİTELER TEK ADAMIN YETKİSİNE SUNULMUŞTUR'

Konuşmaların ardından öğrenciler adına ortak basın açıklamasını İstanbul Üniversitesi’nden Özlem Özdemir okudu. Cunta eliyle kurulan YÖK’ün bugün Saray’a bağlandığını vurgulan Özdemir, “Bugün üniversiteler tek adamın yetkisine sunulmuştur. Bugüne kadar YÖK eliyle yürütülen üniversiteleri baskı altında tutma politikaları bugün de iktidar eliyle sürüyor” dedi.

'ÜNİVERSİTE AÇMAKLA ÖVÜNENLER GENÇ İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM BULAMADI'

Üniversite öğrencilerinin okuyabilmek için çalışmak zorunda kaldığını dile getiren Özdemir, “Eğitimin niteliği ve bilimselliği yerine rantını düşünenler, üniversiteleri ticarethane olarak görüyor. Saraylara milyonlarca lira bütçe ayıranlar, en temel hakkımız olan eğitim hakkına göz dikiyor. 81 ile üniversite açmakla övünenler genç işsizliğe de çözüm bulmalıdır” şeklinde konuştu.

'BASKILARA KARŞI ÖZGÜRLÜĞÜ SAVUNACAĞIZ'

Üniversitelerde, düzene ve sisteme itiraz eden öğrencileri asla bitiremeyeceklerini ifade eden Özdemir, “Biz, hiçbir sınıfsal ayrıma izin vermeden eşit eğitim alma hakkımızı, gericiliğe karşı bilimsel eğitimi, cinsiyetçiliğe karşı eşitliği, ırkçılığa karşı kardeşliği, baskılara karşı özgürlüğümüzü savunmaya devam edeceğiz” dedi.

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, açıklamanın ardından öğrenciler hep bir ağızdan Beyazıt Marşı’nı okuyarak eylemlerini sonlandırdı.

DAHA FAZLA