Ücretlerini alamadıkları için iş bırakan TOKİ işçileri Meclis gündeminde
Mersin’de ücretlerini alamadığı için iş bırakan TOKİ işçileri Meclis gündemine taşındı.
AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak’ın başlattığı kentsel dönüşüm projesi kapsamında yapımına başlanan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) inşaatında çalışan işçiler, aylardır maaşlarını alamıyor. Maaşlarını alamadıkları gibi, iş bıraktıkları için ceza alan işçiler mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor. İşçileri ziyaret eden Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı.
Milletvekili Bozan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye cevaplamak üzere verdiği soru önergesinde, “Seçim bölgem Mersin’de Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı tarafından Mersin ili Akdeniz ilçesi Bahçe ve Barış Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında, ‘1 Etap 415 adet konut-50 adet dükkân-Cami-Kreş-Ticaret ve Kültür Merkezi İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi’ olarak 27.08.2011 yılında ihale edilen inşaatta, çalışmaların büyük çoğunlukla durma aşamasına geldiğini gözlemlediğini söyledi. Mart ayından bu yana yüzü aşkın işçi, maaşlarını alamadıkları için iş durduklarını kendisine aktardığını söyleyen Bozan, “İşçiler, TOKİ’nin yükleniciliğini üstelenen Çalışkaner İnşaat, Gen-Ka İnşaat, Aseltaş Yapı İş ortaklığı yöneticileriyle yaptıkları görüşmelerde de olumlu sonuç alamadıklarını ifade ettiler. Üstelik, mart ayından bu yana ücretlerini alamadıkları için iş bırakan işçilere yüklenici firma tarafından alacaklarından kesinti yapılması suretiyle ‘iş bırakma cezası’ verildiği iddia edilmiştir” açıklamasını yaptı.
Milletvekili Ali Bozan, Bakan Özhaseki’ye şu soruları sordu:
-Kentsel dönüşüm projesinde yüklenici firmaların iş ve işçi ile yürüttükleri süreç TOKİ tarafından nasıl denetlenmiştir?
-İhalesi 27.08.2011 tarihinde, yer tesliminin ise 07.12.2021 tarihinde yapıldığı ve 600 gün içinde bitirilmesi planlandığı belirtilen inşaatın bazı temellerinin dahi atılmamış olduğuna ilişkin iddialar doğru mudur? Bahse konu olan iddialara ilişkin herhangi bir incelemede bulunulmuş mudur veya bulunulacak mı?
-Yüzü aşkın işçinin Mart ayından bu yana ödenmemiş olan ücretleri ne zaman ödenecektir?
-Yüklenici firmaya yönelik işi geciktirme ve işçilerin ücretlerini ödememesinden kaynaklı olarak ne gibi bir yaptırım uygulamayı düşünüyorsunuz?
-Mart ayından bu yana ücretlerini alamadıkları için iş bırakan işçilere ‘iş bırakma cezası’ kesildiğine ilişkin olan iddialar doğru mudur?