'Türkiye En Sonunda IMF'ye Gidecek, Damadın İşine Son Verilmeli'

'Türkiye En Sonunda IMF'ye Gidecek, Damadın İşine Son Verilmeli'

Dünya Bankası Eski Baş Ekonomisti Prof. Sweder van Wijnbergen, Türkiye'deki ekonomik krize ilişkin yaptığı açıklamada "Damadın işine derhal son verilmeli" dedi.

Dünya Bankası Eski Baş Ekonomisti ve Amsterdam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Sweder van Wijnbergen, Türkiye'nin, son çare olarak IMF'ye başvurmak zorunda kalacağını söyledi.

'SORUN ERDOĞAN'IN POLİTİKALARI'

ABD Başkanı Donald Trump ile yaşanan kavganın ekonomik kriz açısından önemli olmadığına işaret eden Hollandalı profesöre göre, asıl sorun AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetimi. Van Wijnberger: "Türkiye, Erdoğan'ın politikalarından dolayı zaten çok zayıf durumda. En ufak bir dokunuş, büyük düşüşlere neden olabilir. Alınan önlemler tavadaki yangını söndürebilir ama liradaki düşüşü tersine çeviremez."

'TÜRKİYE IMF'YE BAŞURMAK ZORUNDA KALACAK'

Van Wijnberger, Erdoğan'ın iktidarı tam olarak ele geçirdikten sonra "raydan çıktığını ve herkesi düşman olarak görmeye başladığını" söylüyor. Van Wijnbergen'e göre, bu yabancı yatırımcıya uygun bir iklim değil. Türkiye'nin bugünkü durumunu 1980'lerde Latin Amerika'daki popülist yönetimlere benzeten Hollandalı uzman, "Dünya Bankası'ndaki deneyimlerimden biliyorum; tüm otokratik rejimler bir süreliğine çok iyi görünüyor" diyor. Eski Dünya Bankası yetkilisi, Türkiye'nin son çare olarak Uluslararası Para Fonu'na (IMF) başvurmak zorunda kalacağı görüşünde.

BRAKMAN: ERDOĞAN, TRUMP İLE YAŞANAN ÇEKİŞMEDEN MEMNUN OLABİLİR

Groningen Üniversitesi'nden uluslararası ekonomi profesörü Steven Brakman da, ABD mallarına yönelik boykot ve alınan diğer önlemlerin Türkiye'nin sorunlarını çözeceğine inanmıyor. Brakman'a göre Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile yaşanan çekişmeden memnun bile olabilir. Çünkü bu kavga, dikkatleri ekonomideki birçok temel sorundan uzaklaştırıyor.

'DAMADIN İŞİNE DERHAL SON VERİLMELİ'

BBC'de yer alan habere göre Prof. Brakman, bu çalkantılı süreçte Türkiye'nin Asya krizinden ders çıkartarak, oldukça sert önlemler alması gerektiğine inanıyor. Steven Brakman, Türkiye ekonomisindeki sorunları aşmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

"Türkiye, yatırımcının güvenini yeniden kazanmak zorunda. Merkez Bankası'nın onurunu geri vererek, bağımsızlığını yeniden tesis etmeli. Damadın işine son vererek, onun yerine bağımsız bir ekonomi uzmanı getirmeli. Ancak bunların gerçekleşme şansı çok düşük."

DAHA FAZLA