Türkiye, ABD'den süt ürünleri ithal edecek: Bakanlıktan açıklama

Türkiye, ABD'den süt ürünleri ithal edecek: Bakanlıktan açıklama

Türkiye, üç yıl aradan sonra ABD'den süt ürünü ithalatına devam edecek.

Türkiye, 3 yıldır sertifika sorunu nedeniyle yapılamayan ABD'den süt ürünleri ithalatına yeniden başlıyor.

Dünya gazetesinden Ali Ekber Yıldırım'ın haberine göre, ABD Tarım Bakanlığı'nın (USDA) raporuna göre üç yıldan beri sertifika sorunu nedeniyle yapılamayan süt ürünleri ithalatı bu sorunun çözülmesi ile yeniden başlayacak.

USDA'nın ‘Süt ürünleri için Türkiye pazarı açıldı' başlıklı raporunda ABD'nin Türkiye süt ürünleri piyasasını yeniden açmak için müzakereler yürüttüğü belirtilerek, 31 Temmuz 2018 itibariyle sorunun çözüldüğü ve Türkiye'ye ihracatın başlayacağı ifade edildi.

İthal edilecek ürünler inek, koyun, keçi ve manda sütünden ürünler olacak.

İthal edilen ürünler arasında peynir, tereyağı, bebek maması ve laktoz gibi ürünlerin olduğu belirtilen raporda, sağlık sertifikası süresi dolmadan önce, Türkiye'nin ABD'den süt ürünleri ithalatının 2014'te 24.2 milyon dolara ulaştığı, bunun büyük bölümünün tereyağı olduğu kaydedildi

İLERİ HATIRLATIYOR

Türkiye’de tutuklu ABD’li rahip Brunson’ın tahliye edilmemesi üzerine ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC); 1 Ağustos’ta Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ABD’de bulunan mal varlıklarını dondurma kararı almıştı. Krizin başlangıcı sayılan Trump’ın yaptırım açıklamalarıyla Türkiye’yi tehdit ettiği günlerde AKP hükümeti ile ithalat anlaşması yaptığı görüldü. Gerek Erdoğan gerekse hükümet temsilcileri tarafından yapılan ABD ürünlerine boykot tutumu ve gerilim tırmandırarak bunun üzerinden siyasi çıkar elde etme çalışmaları sürerken, ABD’den süt ithalatının yapılması dikkat çekti.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan süt ithalatıya ilgili yapılan haberlere ilişkin bir açıklama gedli. Bakanlık, yapılacak olan ithalatın yeni bir durummuş gibi maksatlı şekilde sunulduğunu iddia etti.

Türkiye'nin uzun süredir ABD'den süt ve süt ürünleri ithalatı gerçekleştirdiği ifade edilen açıklamada son 3 yıldır gümrük vergilerinin yüzde 140 ile yüzde 180 oranlarında değiştiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Buna rağmen sanki daha önce ithalat yapılmıyormuş da söz konusu sertifika düzenlemesinden sonra yapılacakmış algısı oluşturulması bahse konu haberin, spot kısmında atıf yapılan ‘Türkiye ile Amerika ilişkilerinin en gergin dönemlerinden birisini yaşarken, karşılıklı ekonomik yaptırımlar uygulanırken bu ülkeden Türkiye'ye süt ürünleri ithalatının önü açıldı' şeklindeki ifadelerin farklı bir maksatla kaleme alındığını göstermektedir.”

 

DAHA FAZLA