Turhan Günay’ın savunmasının tamamı

Turhan Günay’ın savunmasının tamamı

Cumhuriyet davasında yargılanan cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticilerinin savunmalarının tamamını yayınlıyoruz.

Cumhuriyet Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay’ın savunmasının tamamı:

Cumhuriyet Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay, Cumhuriyet Vakfı yöneticisi olmadığı halde iddianamede vakıf yöneticisi olduğunun yazıldığını belirterek “Bu iddia ve 4 kişiyle iletişim irtibatı iddiası nedeniyle 9 aydır tutukluyum” dedi. Günay, iletişim irtibatı olduğu iddia edilen kişilerin ise kendisini kitap fuarına davet etmek ve kitaplarını göndermek isteyen kişiler olduğunu söyledi. Turhan Günay, Cumhuriyet davasının 27. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmasının 3. gününde savunma yaptı. Cumhuriyet gazetesinin tarihi boyunca baskılara maruz kaldığını belirterek “Bu gazete onlarca kez kapatıldı, soruşturmalara uğradı. 1927, 1933, 1954, 1959 ve devam eden yıllarda hakkında kapatmalar verildi. Cumhuriyet gazetesinin en çok baskıya uğradığı dönem tek parti ve Demokrat Parti dönemidir” dedi. Cumhuriyet’te 1985 yılında çalışmaya başladığını söyleyen Günay, “Cumhuriyet dürüst gazetecilğin yapılabildiği tek gazeteydi. Bu düşüncem bugün de devam etmektedir. Pazar dergisine dönüşen bir ek yaptım önce. Sonra Cumhuriyet Hafta adıyla Almanya’da yayınlanan gazeteyi hazırladım. 1997’de ise kitap ekinin başına getirildim. Bu eki 25 yıldır yönetiyorum. Türkiye’de 2002’de 7 bin 500 kitap yayımlandı. Bugün yılda 55 bin kitap yayımlanıyor.

1995 yılında da Türkiye’nin ilk çocuk kitapları sayfasını hazırladım. 19 gazete Cumhuriyet kitap ekini örnek alarak kitap eki veriyor. Biz haftalık çıkıyoruz onlar aylık” dedi. Günay şöyle devam etti: “Gazeteciliğe 1968 yılında başladım. Bugüne kadar hakkımda 786 dava açıldı. Bu dava 787. dava. İddianamenin 25. sayfasında Turhan Günay Cumhuriyet Vakfı yöneticisi diye yazıyor. Ben hiçbir zaman Cumhuriyet Vakfı yöneticisi olmadım. Bu durum iddianamedeki listelerde de görülüyor. Sadece 2011 – 2013 arasında Yenigün Şirketinde kitap biriminin sorumlusu olarak görev yaptım. İddianamede telefonumdan 4 kişiyle iletişim kaydım olduğu söyleniyor. Bunlardan 2’si kitap fuarlarına yapılan davetler nedeniyle beni arayan numaralar. Bir diğeri Zaman’da muhabir olan bir kişinin yazdığı kitabı bana göndermek için yaptığı telefon araması ve bir diğeri de yazar olan bir akademisyenin yine kitabı için beni araması. Sadece bu 4 iletişim kaydı ve vakıf yöneticisi olduğum iddiasıyla 9 aydır tutukluyum.”

Günay, annesini 2 yaşında kaybettiğini ve ölüm tarihini tam olarak bilmediğini, iddianameye eklenen nüfus kaydıyla bu tarihi tam olarak öğrendiğini anlatarak, Mahkeme Başkanı’nın sorusu üzerine kitap ekini yönetirken hiçbir vakıf yöneticisinden tavsiye ya da telkin almadığını söyledi. Günay, “Terör hepimizin başının belası. Benim hiçbir terör örgütüyle bağım olamaz” dedi. Günay, kitap ekinde hiçbir zaman tarikatların kitaplarını da basmadıklarını söyledi.