TTB’den saldırı açıklaması

TTB’den saldırı açıklaması

TTB Merkez Konseyi, hastanede görevini yaparken saldırıya uğrayan doktorla ilgili açıklama yaptı.

İleri Haber

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde pediatri asistanı Dr. Bahattin Ahmet Yalçın hasta yakınlarının kaldırım taşıyla saldırması sonucu ağır yaralanmış, yoğun bakıma alınmıştı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi saldırıyı yaptıkları açıklamayla protesto ederek, sağlıkta şiddetin hapis cezasıyla cezalandırılması için derhal harekete geçilmesi çağrısı yaptı.

TTB’nin "Dr. Bahattin Ahmet Yalçın’a yapılan saldırıyı kınıyoruz! Sağlıkta şiddet yasası bir an önce çıkarılmalıdır!" başlıklı açıklaması şöyle:

'HER GÜN ORTALAMA 30 ŞİDDET VAKASI YAŞANIYOR'

“Dün gece Şanlurfa’da Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Acil Servisi’nde görevli olan Dr. Bahattin Ahmet Yalçın’ın bir hasta yakını tarafından başına sert bir cisim vurularak darp edildiğini üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz. Halen yoğun bakımda tedavi görmekte olan meslektaşımıza geçmiş olsun diyor ve bir an önce sağlığına kavuşmasını umuyoruz.

Sağlık kuruluşlarında her gün ortalama 30 şiddet vakası yaşanmaktadır. Yetkililerin, aldıklarını iddia ettikleri önlemlere karşın bu sayıda kayda değer bir azalma olmamıştır. Tersine, özellikle acil servisler şiddetin kol gezdiği, sağlık çalışanlarının kendilerini emniyette hissedemedikleri, sağlık hizmetini güvenli ortamlarda veremedikleri yerler haline gelmiştir."

'KATLANILABİLİR DEĞİL'

"Bu durum; sürdürülebilir, kabul edilebilir, katlanılabilir değildir!

Elbette sağlıkta şiddetin toplumsal etkenleri vardır ve bunlar giderilmedikçe sağlık kuruluşlarını tam olarak güvenli ve huzurlu yerler haline getirmek olanaklı değildir.

Kuşkusuz, her yıl nüfusumuzdan fazla sayıda acil servis başvurusu olmasının ve bu kışkırtılmış acil sağlık talebinin eldeki hizmet olanaklarıyla tam olarak karşılanamamasının, yurttaşların sağlık hizmet beklentisinin yapay biçimde yükseltilmesinin gelinen tabloda katkısı büyüktür.

Ancak, açık olarak görülen bir başka gerçek, kamu idaresinin sağlık kuruluşlarının ve sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlamak için alması gereken özel önlemleri de al(a)madığı ve/veya bunların yetersiz kaldığıdır. Son yaşadığımız darp olayı özellikle acil servislerde güvenlik görevlilerinin şiddeti önlemede yetersiz olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır."

'HAPİS CEZASI YASALAŞSIN'

"Bu nedenle, Türk Tabipleri Birliği’nin defalarca dile getirdiği sağlıkta şiddeti önleme yasasının bir an önce çıkarılarak şiddet uygulayanlara hapis cezasının yasalaşmasını bir kez daha hatırlatıyor, bu talebimizden geri adım atmayacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.

Sağlık kuruluşlarında meslektaşlarımızın güvenliğinin sağlanması için caydırıcı ve önleyici gerçekçi önlemlerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz.”

DAHA FAZLA