TTB’den Bülent Şık’a destek

TTB’den Bülent Şık’a destek

TTB Merkez Konseyi, “Açıklanması yasaklanan gizli bilgileri açıklama, temin etme, göreve ilişkin sırrın açıklanması” suçlamalarına ilişkin Bülent Şık’a destek açıklaması yaptı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, kamuoyunu ve halk sağlığını ilgilendiren bir araştırmaya ilişkin bulguları paylaştığı için, hakkında “Açıklanması yasaklanan gizli bilgileri açıklama, temin etme, göreve ilişkin sırrın açıklanması” suçlamasıyla hakkında 5 yıldan 12’yıla kadar hapis istemiyle dava açılan, gıda mühendisi Bülent Şık’a destek açıklaması yaptı. TTB Merkez Konseyi, 7 Şubat 2019 Perşembe günü saat 10.00'da Çağlayan Adliyesi’nde gerçekleştirilecek duruşmada Şık’ın yanında olacaklarını bildirdi.

Açıklama şöyle:

BASIN AÇIKLAMASI

Bülent Şık’ın Yanındayız!

Gıda mühendisi ve gıda güvenliği uzmanı Bülent Şık, Sağlık Bakanlığı’nca yürütülen ancak sonuçları kamuoyu ile paylaşılmayan,  “Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli İllerinde Çevresel Faktörlerin ve Sağlık Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi Projesi” adlı araştırmaya ilişkin bulguları kamuoyu paylaştığı için yargılanıyor. 5 yıldan 12 yıla kadar hapsi istenen Şık’ın yargılanacağı dava 7 Şubat Perşembe günü saat 10.00’da İstanbul’da Çağlayan Adliyesi’nde gerçekleştirilecek.

2011-2016 yılları arasında yürütülen söz konusu projenin üzerinden 3 yıl geçmesine karşın, Sağlık Bakanlığı araştırmanın sonuçlarına ilişkin hiçbir çalışma içine girmezken, Bülent Şık bilim insanı sorumluluğuyla davranarak, elindeki bilgileri kamuoyu ile paylaşmış ve Cumhuriyet Gazetesi’nde yayımlanan yazı dizisinde bu araştırmanın bulgularına yer vermişti. Şık’a bu nedenle yöneltilen suçlama ise “Açıklanması yasaklanan gizli bilgileri açıklama, temin etme, göreve ilişkin sırrın açıklanması”.

Soruyoruz; kamuoyunu son derece yakından ilgilendiren çevresel bir araştırmanın sonuçları neden “açıklanması yasak, gizli bilgi” olarak değerlendiriliyor? Neden Sağlık Bakanlığı kamuoyundan böyle bir “sır” saklıyor? Ortada suç olarak değerlendirilecek bir durum varsa o da kamuoyunu ve halkın sağlığını bu kadar yakından ilgilendiren bir durumun gizlenmesi, bu durumda sorumluluğu olanların sorumluluklarını yerine getirmemesidir.

Türk Tabipleri Birliği ve İstanbul Tabip Odası olarak, bilim insanı sorumluluğuyla davranan, halkın sağlığını önceleyen Bülent Şık’ın yanında olduğumuzu belirtir, dayanışma amacıyla Perşembe günü gerçekleştirilecek duruşmada Çağlayan Adliyesi’nde olacağımızı kamuoyuna duyururuz.

Saygılarımızla.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ
MERKEZ KONSEYİ

DAHA FAZLA