TTB anketi: Günlük 16 bin vaka
TTB'nin anketine göre, günlük vaka sayısı 16 binin üzerinde seyrediyorken 100 aile hekiminden birisi de pozitif.
Türk Tabipleri Birliği, (TTB) koronavirüs salgınına yönelik tedbirlerin kaldırılmasının ardından vaka sayılarındaki artışa dikkat çekmek amacıyla 39 ilden 396 aile hekimiyle yaptığı anketin sonuçlarını paylaştı.
6 Temmuz tarihinde başlayan ve Kardiyolog Ekrem Karakaya'nın Konya Şehir Hastanesi'nde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmesinin ardından aynı gün sonlandırılan anket verilerine göre günlük vaka sayısı 16 bin 838.
Anket sonuçlarına göre, aile hekimlerinin izlem listelerinde ortalama 4,76 COVID tanılı hasta var. TTB'nin açıklamasında "Bu ortalama sayı 24762 Aile Hekimine oranlandığında toplam 117867 COVID-19 tanılı kişi olduğu belirlenmiştir. Bu, günlük 16838 hasta demektir. Eş zamanlı olarak Sağlık Bakanlığı açıklamasında bu sayı haftalık 57 bin ve günlük 8 bin olarak verilmekteydi. Elde ettiğimiz veriler, bakanlığın açıkladığı sayının iki katıdır." ifadelerine yer verildi.
"SALGIN İSTANBUL'DAN TÜM TÜRKİYE'YE TAŞINDI"
Açıklamada tüm vakaların dörtte birinin İstanbul'da bulunduğu fakat bayram tatili sebebiyle hastalığın tüm Türkiye'ye yayıldığına dikkat çekildi. Açıklamada "Bayram öncesi yapılan anketimiz İstanbul’da ortalama 8,5 COVID tanılı hasta olduğunu ve günde 4857 kişiye COVID tanısı konduğunu göstermektedir. Tüm vakaların dörtte biri İstanbul’dadır. HES kodu ve izolasyon uygulaması yokken, toplu taşımada maske zorunlu değilken, bu durum salgının İstanbul’dan tüm Türkiye’ye taşınması demektir.
Ankete katılanların üçte biri, COVID-19 hasta sayılarının artmadığını belirtmiştir. Hiçbir önlem alınmadığı için bayram hareketliliği ile bu grubun da hasta sayılarının artması kaçınılmazdır." denildi.
"HER İKİ AİLE HEKİMİNDEN BİRİ COVİD GEÇİRDİ"
Ankette şu bilgilere yer verildi:
"Anketimizi yanıtlayan iki aile hekiminden biri COVID geçirdiğini belirtmiştir. Tüm aile hekimlerinin %51’i COVID geçirmiştir ve ne yazık ki COVID geçirenlerin %54’ü son altı ay içinde COVID geçirmiştir. COVID tedbirlerinin kaldırılması, sağlık kurumlarında dahi maske ve mesafe tedbirlerinin uygulanmaması sağlık kurumlarını salgının merkezi haline getirmiştir.
COVID geçiren aile hekimlerinin %4’ünün hastaneye yatarak tedavi ihtiyacı olmuştur. Sağlık çalışanlarının tükendiği, sağlık hizmetinin aşırı yoğun olduğu ülkemizin güncel sağlık ortamında COVID için tedbir alınmaması kıymetli hekim kaynağının tüketilmesi ve değer bilinmezliğin çarpıcı ve hayati bir örneğidir. Bu durum da sağlık çalışanına şiddetin bir başka yüzüdür.
Anketimize yanıt veren aile hekimlerinin %1,2’si 6 Temmuz günü aktif olarak COVID geçirmektedir. Bu da salgının ne denli hızlı seyrettiği ve tedbirlerin ne kadar aciliyet arz ettiğini göstermektedir. Bayramda da herhangi bir tedbir alınmaması nedeniyle bayram sonrası da bu hızla hastalanmaya devam edeceğimiz açıktır.
Hasta olan sayısının çokluğunun gösterdiği gibi aile hekimleri COVID-19’a karşı savunmasızdır. Sağlık Bakanlığı, kendi önlemlerini almayarak tüm tedbiri kişiler ve hekimlerin üzerine yıkmıştır. Ancak anketimizi yanıtlayan aile hekimlerinin %94’ü en son aşısını 3-12 ay önce olmuştur. En son aşı dozunun üzerinden 6 ay geçen aile hekimi oranı %72’dir. Aile hekimlerinin %99’u aşı olmuştur. Ancak son aşı dozunun üzerinden geçen süre aşı ile koruyuculuk imkânını da azaltmaktadır."
ACİL SEKİZ ÖNLEM
TTB, acil alınması gereken sekiz önlemi şu şekilde sıraladı:
1. Günde 16 bin yeni vaka ve artan salgın dalgasında maske ve mesafe tedbirleri derhal uygulanmalıdır.
2. Covid-19 için bağışıklama kampanyası oluşturularak sağlık çalışanları, 50 yaş üstü yurttaşlar, Covid-19 için riskli kronik hastalar ve daha önce hiç aşılanmamış özellikle 12 yaş altı da dahil tüm bireyler başta olmak üzere toplumun aşılanması sağlanmalıdır.
3. Sağlık kurumlarında bekleyen hasta sayısı azaltılmaldır.
4. Sağlık kurumları başta olmak üzere tüm kapalı alanlarda maskesiz girişe izin verilmemelidir.
5. Sağlık çalışanlarına maske, temizlik malzemesi gibi koruyucu malzemeler derhal sağlanmaldır.
6. HES kodu, hasta ve temaslı takipleri ile sağlıklı kişilerden uygun koşullarda ayırma, filyasyon uygulamasına derhal başlanmalıdır.
7. Test yapma konusunda isteksizlik son bulmalı Covid-19 test merkezleri ve hızlı test uygulaması derhal başlamalıdır.
8. Sağlık çalışanlarının korunması için tüm sağlık çalışanlarına hızlı test temin edilmelidir.