TİP’ten temyiz başvurusu: ‘Danıştayın ‘İstanbul Sözleşmesi’ kararı bozulmalı’
Sözleşmesinin feshine ilişkin Danıştayda görülen davalar sonucu 14 Haziran 2022’de “feshin Anayasaya uygun olduğu ve davaların reddi”ne karar verilmişti.
Tugay Candan - @TugayCandann
Mail: [email protected]
TİP, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptal edilmesine yönelik açılan davaların Danıştayca reddedilmesi ile ilgili temyiz başvurusu yaptı. Başvuruda temyiz incelemesinin duruşmalı yapılması, Danıştay’ın ret kararının bozulması, Danıştayın ret kararında dayanak aldığı 9 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3. Maddesi’nin Anayasaya aykırılığı nedeniyle AYM’ye başvuru yapılması ve Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptali talep edildi.
İstanbul Sözleşmesi’nin feshine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı 20 Mart 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanmış ve bu kararla 1 Temmuz’da uygulamaya konulmuştu.
Sözleşmesinin feshine ilişkin Danıştayda görülen davalar sonucu 14 Haziran 2022’de “feshin Anayasaya uygun olduğu ve davaların reddi”ne karar verilmişti.
TİP’TEN TEMYİZ BAŞVURUSU
Danıştay’ın bu kararıyla ilgili Türkiye İşçi Partisi (TİP) tarafından temyiz başvurusu yapıldı. Parti avukatları Eren Gönen ve Yelda Koçak Urfa tarafından Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna gönderilmek üzere Danıştay 10. Daire Başkanlığına yapılan başvuruda, evrensel hukukta bir işlem hangi usulle tesis edilmiş ise yine aynı usulle feshedilmesinin gerektiği belirtildi.
‘BU BİR FONKSİYON GASPIDIR’
Başvuruda, cumhurbaşkanının, uygun bulma kanunuyla onaylanan ve yasa üstü norma dönüşen uluslararası sözleşmeyi feshetme yetkisinin olmadığı ve bunun bir “fonksiyon gaspı” olduğu ifade edilirken, “Bu anlamda ‘tam hukuksuzluk’ hali söz konusudur” denildi.
‘MUTLAK HÜKÜMSÜZLÜK’
Danıştayın “ret” kararının, 9 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3. Maddesi gereğince alındığı hatırlatılan başvuruda, “Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri tümüyle yürütme alanına ilişkin olarak kategorik ve fonksiyonel olarak sınırlanmıştır. Yasama yetkisi ve/veya yasa normu alanına girmesi yasaklanmış, yasama alanı ve yetkisi ile çelişmesi halinde ise ‘mutlak hükümsüzlük’ ile bağıtlanmıştır” ifadeleri kullanıldı.
‘DANIŞTAYIN RET KARARI BOZULMALI’
Başvuruda ayrıca, temyiz incelemesinin duruşmalı yapılması, Danıştayın ret kararının bozulması, Danıştayın ret kararında dayanak aldığı 9 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3. Maddesi’nin Anayasaya aykırılığı nedeniyle AYM’ye başvuru yapılması ve Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptali talep edildi.