TİP'ten Arjantinli işçi lideriyle dayanışma

TİP'ten Arjantinli işçi lideriyle dayanışma

TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, tutuklu PSTU üyesi ve işçi lideri Daniel Ruiz'le ilgili Arjantin Büyükelçiliği'ne mektup gönderdi. Daniel Ruiz, yoksul halk ve işçilerle birlikte ekonomik krize karşı düzenlenen eylemlere katıldığı gerekçesiyle 2 ay önce tutuklanmıştı.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Arjantin’de tutuklu bulunan işçi lideri ve Birleşik Sosyalist İşçi Partisi (PSTU) yöneticisi Daniel Ruiz’le ilgili olarak Arjantin Büyükelçiliği’ne bir protesto mektubu verdi.

Arjantinli emekçiler ekonomik krizin faturasını ödemek istemedikleri için düzenledikleri eylemlerde yoğun polis saldırılarına maruz kalmış ve haklarını arayan emekçiler hedef gösterilmişti.  PSTU üyesi ve işçi Daniel Ruiz de bu eylemlere katıldığı gerekçesiyle 'suçlu' bulunmuş ve yaklaşık iki ay önce tutuklanmıştı.

'İŞÇİ SINIFININ HAFIZASI GÜÇLÜDÜR'

TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın Daniel Ruiz ve Arjantinli tutuklu işçilerle dayanışma için kaleme aldığı mektup, Ruiz’in partisi PSTU'da takdirle karşılandı.

Baş, Arjantin’in Ankara Büyükelçisi’ne yolladığı protesto mektubunda işçi sınıfının uluslararası birliğini ve emekçilerin hak arama talebinin 'kriminalize' edilemeyeceğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

Sayın Büyükelçi,

Sizin aracılığınızla Arjantin hükümetine bildirmek isteriz ki, iki aya yakın bir süredir hapiste tuttuğunuz işçi lideri Daniel Ruiz’in Türkiye’de de kardeşleri vardır. “Önleyici tutukluluk” denilen yasal ucubeye dayanarak hapiste tutulan Daniel Ruiz derhal serbest bırakılmalıdır.

Hükümetiniz son dönemde ülkenizin yaşadığı ekonomik krizin faturasını emekçilere ve yoksullara yüklemeye çalışmakta, hayat her geçen gün halk için daha çekilmez bir hale gelmektedir. Bu duruma karşı mücadele etmek işçilerin hakkı olduğu kadar görevidir de.

'ARJANTİNLİ EMEKÇİLERİN YANINDAYIZ'

Hükümetiniz işçilerin kendilerini ifade ettikleri protesto gösterilerini birer “suç” haline getirmek için çabalamakta, uluslararası literatürde “kriminalizasyon” diye tanımlanan bildik yöntemi uygulamaktadır.

Fakat biliyoruz ki, neredeyse çocukluk günlerinden bu yana yaşamını bir işçi olarak sürdüren ve Comodoro Rivadavia şehrinde her toplumsal sorunda öne çıkan, Patagonya’da Caleta Olivia’da petrol işçileri arasında, soğuk hava depolarında, inşaat şantiyelerinde, petrol rafinerilerinde mücadelelere liderlik eden Birleşik Sosyalist İşçi Partisi (PSTU) lideri Daniel Ruiz, Arjantin halkının geleceğine sahip çıkmak dışında hiçbir “suç” işlememiştir. İşçilerin kendilerini ifade etmek için yaptıkları gösterilerde esas suç işleyenler, halka acımasızca saldıran polis kuvvetleridir.

Arjantin hükümetini uyarıyoruz. İşçilere ve yoksul halka saldırmaya son verin. İşçi sınıfının hafızası güçlüdür. Bu yapılan zorbalıkların hesabı er ya da geç sorulur.

Daniel Ruiz’e özgürlük! Arjantinli emekçilerin yanındayız!

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı / İstanbul Milletvekili