TİP Milletvekili Erkan Baş: Krizin faturasını emekçilere ödetmeyeceğiz

TİP Milletvekili Erkan Baş: Krizin faturasını emekçilere ödetmeyeceğiz

Baş konuşmasında ayrıca, "Meclis koridorlarında gezerken size çay ve kahve getiren emekçi arkadaşlara sorun, kriz var mı yok mu?" diye sordu.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Meclis’te yaptığı konuşmada “Krizin faturasını emekçilere ve yoksullara ödetmeyeceğiz” dedi.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. Hakkındaki Kanun Teklifi’yle ilgili söz alan Baş, konuşmasına Türkiye sosyalist hareketinin ve TİP’in tarihsel lideri Behice Boran’ı ölüm yıl dönümünde anarak başladı.

‘PATRONLARIN DERDİNE DÜŞENLERE KARŞI EMEKÇİLERİN SESİ OLMAK İÇİN BURADAYIZ'

Baş, TİP’in yeniden Meclis’te ilişkin ise "12 Eylül'le partisi kapatılan, vatandaşlıktan çıkarılan Behice Boran'ın taşıdığı sosyalizm bayrağını yükseltmek için buradayız. Behice Boran, işçinin emekçinin hakkını savunduğu için vatandaşlıktan çıkarıldı. Maalesef, patronlar ve patron temsilcileriyle dolu olan Meclisimizde açıkça ilan ediyoruz;  bizim yerimiz, ekonomik krizde emekçilerle ilgili tek söz söylemeyip, patronları koruma derdine düşenlerin değil, zamlar ve yoksullukla boğuşan işçilerin-emekçilerin yanıdır. Onların sesi olmak için buradayız." dedi.

‘ÜLKEMİZİ ABD ÇIKARLARI İÇİN SAVAŞA SOKANLARIN YARATTIĞI KATLİAM’

10 Ekim Ankara Katliamı’na da değinen Baş, “Ülkemizi sadece ABD çıkarları için Suriye’de savaşa sokup, cihatçılara destek vermek için sınırlarımızı elek haline getirenlerin yarattığı bir katliamın yıl dönümünde konuşuyoruz” ifadelerini kullanırken, şöyle devam etti:

"Yitirdiğimiz canların anısı önünde saygıyla eğiliyorum.

Türkiye İşçi Partisi'nin Genel Başkanı Behice Boran, barış mücadelesinin de öncülerindendir.

'Türkiye Kore savaşına asker göndermesin', 'NATO'ya hayır!' diyen, 'Yeter artık emekçi çocukları ölmesin' diyen Behice Boranların mücadele bayrağını yükseltmek, 'barış' dediği için öldürülen canlarımızın hesabını sormak, Türkiye emekçilerinin yönettiği eşit-özgür ve barış içinde kardeşçe yaşayacağımız bir ülke olsun diye yeniden buradayız.

Ölümünün yıl dönümünde Behice Boran'ı umut dolu, güzel günleri çağıran sözleriyle bir kez daha anıyorum:

'Selam olsun Türkiye'nin ve dünyanın aydınlık geleceğine!'"

‘KRİZ PATRONLARIN ÇIKARINA HAZIRLANAN YASA TEKLİFLERİYLE AŞILAMAZ’

Baş konuşmasının devamında  ekonomik krizin her gün patronların çıkarı için hazırlanan yasa teklifleriyle aşılamayacağını söylerken, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. hakkındaki kanun teklifine bu yüzden karşı çıktığını söyledi.

‘AKP’NİN NEYİ KALKINDIRDIĞINI 3. HAVALİMANINDA GÖRDÜK’

16 yıldır iktidarın neyi kalkındırdığının 3. havalimanında görüldüğünü belirten Baş, “Yandaş şirketler kalkınırken, işçi kardeşlerimiz sadece ve sadece haklarını savundukları için bugün cezaevinde. Oysa bu ülkede ekonomiyi düzeltmek istiyorsan, esas mesele emekçinin hakkını savunmaktır” dedi.

‘ÜRETENLERİN SESİ OLACAĞIZ’

Baş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İktidarın ülkeyi getirdiği noktada bugün 2 milyon çocuk işçi var. 20 bin işçinin katledildiği bir ülkede yaşıyoruz, ekonomik kriz tartışıyoruz, hiç kimsenin üretenleri düşündüğü yok. Bu ülkenin Meclis’i olacaksak, bu ülkenin üretenlerinin sesi olacağız.

Ben bu kanunu okuduğumda tek bir şey görüyorum. Bu ülkenin tapusunun teslim edildiği Saray’a, ‘Al istediğin patrona istediğin gibi para aktar’ deniliyor.”

‘FATURAYI EMEKÇİLERE ÖDETMEYECEĞİZ’

Görüşülen teklifin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a ait olduğunu söyleyen Baş, Albayrak’ın teklifte “vergiyi tabana yaymayı” önerdiğini belirtti. Baş konuyla ilgili “Tabanın zaten canı çıktı, sizz bu vergiyi tavandan alın. Bu 16 yılda yılda kim servetine servet kattıysa vergiyi onlardan alın. Krizin faturasını emekçilere ve yoksullara ödetmeyeceğiz” dedi.

‘KRİZ VAR MI YOK MU EMEKÇİLERE SORUN’

Baş, konuşmasının sonunda AKP’nin kriz inkarına atıfta bulunarak, “Meclis koridorlarında gezerken size çay ve kahve getiren emekçi arkadaşlara sorun, kriz var mı yok mu?” diye sordu.