Termik Santral Raporu: Halk Sağlığı Tehdit Ediliyor

Termik Santral Raporu: Halk Sağlığı Tehdit Ediliyor

Türkiye'de termik santrallerin etkilerinin incelendiği raporda santrallerin ciddi hastalıklara yol açarak halk sağlığını tehdit ettiği vurgulandı.

Türkiye’nin en eski sürdürülebilirlik iletişim kurumlarından Ekologos, Eskişehir, Çanakkale ve Tekirdağ’da yapılacak termik santrallerin etkilerini, ''Linyit Yanmaz! Yakar!'' adıyla raporlaştırdı.

Türkiye’de 2017’nin sonu itibariyle 14 tane lisans sürecinde, 3 tanesi ilan edilen, 3 tanesi inşa halinde ve 4 tane de lisans almış toplamda 24 linyitli termik santral planı bulunuyor. Bu projelerden Alpu Termik Santrali (Eskişehir); Yenice Çırpılar Termik Santrali (Çanakkale) ve Çerkezköy Termik Santrali’nin (Tekirdağ) örneklem olarak seçildiği raporda, linyit kaynaklarının kullanımı ekonomik, çevresel ve sosyal maliyetleri açısından inceleniyor. Ekologos’un hazırladığı raporda, üç büyük linyit santrali projesi hakkında yöre halkının ve uzmanların santrallere yönelik görüşlerine de yer veriliyor.

TÜRKİYE TAŞ KÖMÜRÜNDE TAMAMEN DIŞA BAĞIMLI

Raporda Türkiye’deki kömür üretimi ve tüketimindeki artışın nedeninin linyit kömürü üretimi ve termik santrallerdeki tüketimin oluşturduğu ifade ediliyor. Tüm kömür kaynaklarında üretim-tüketim miktarı açısından Türkiye'nin kendi kendine yeten bir ülke olmadığı, aksine taş kömüründe neredeyse tamamen dışa bağımlı olduğu vurgulanıyor. 

HAVA KİRLİLİĞİ ARTIYOR, KÜRESEL ISINMA HIZLANIYOR

“Linyit ve kömürlü termik santrali seçeneğinin yatırımcılar açısından da ekonomik olmadığı” savunulan raporda, bu santrallerin doğayı kirlettiği, ciddi hastalılara yol açarak halk sağlığını tehdit ettiği belirtiliyor.

T24'te yer alan habere göre ülkelere ''kömürden çıkın'' çağrısı yapan Paris Anlaşması'na atıf yapan raporda, santrallerin hava kirliliğinin artmasına yol açtığını ve küresel ısınmayı hızlandırdığını bu nedenle Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelesinde sorumluluklarını yerine getirmekte zorlandığı ifade ediliyor. İklim değişikliğine en çok etkisi olanların kömür ve linyitli santraller olduğu belirtilen raporda, bunların yerine rüzgar ve güneş enerjilerinin tercih edilmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

DAHA FAZLA