Teknolojik aletlerin fiyatı son bir yılda nasıl değişti?

Teknolojik aletlerin fiyatı son bir yılda nasıl değişti?

TÜİK'in eylül ayındaki enflasyon rakamlarını açıklamasının üzerine teknolojik aletlere gelen zam da dikkat çekti. İşte son bir yılda teknolojik alet fiyatlarında yaşanan değişiklik...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından, döviz piyasasındaki hareketlerden en çok etkilenen alanların başında akıllı telefonların geldiği görüldü. Akıllı telefonlarda yıllık enflasyon, kura bağlı maliyet artışının da etkisiyle yüzde 47 oldu. TÜİK’in TÜFE Madde Fiyatları veri tabanından yapılan incelemeye göre eylül ayında Türkiye genelinde akıllı telefonların ortalama satış fiyatı 2419 TL’ye yükseldi. Geçen yılın eylül ayında akıllı telefonların ortalama fiyatı 1648 TL seviyesindeydi.

FİYAT BİR YILDA 771 TL ARTTI

TÜİK verilerine göre Ağustos 2018’de ise bu rakam 2255 TL idi. Böylece Türkiye’de satılan telefonların ortalama fiyatı, son bir ayda 164 TL, son bir yıllık dönemde ise 771 TL artmış oldu.

Akıllı telefon özelinde bakıldığında aylık enflasyon yüzde 7.3, yıllık enflasyon oranı ise yüzde 46.8 olarak gerçekleşti. Bu artışla mobil cihaz pazarındaki Apple ve Samsung başta olmak üzere üretici markaların kur artışını fiyatlara yansıtması belirleyici oldu.

BİLGİSAYARDA ARTIŞ YÜZDE 87

Teknoloji alanında akıllı telefonların tüketicilerin en yakından takip ettiği ürün kategorisi olmasına karşın, hem aylık hem de yıllık bazda fiyat artışlarının en yoğun olduğu ürün grubu bilgisayar oldu. 

Dolar kurundaki yükselişten etkilenen bir diğer önemli teknoloji ürünü olan bilgisayarda ortalama fiyatlar geçen ay 4681 TL’ye çıktı. Bu rakam, bir önceki ay olan Ağustos 2018’de 3564 TL, geçen yılın eylül ayında 2506 TL idi. Diğer bir deyişle bilgisayar fiyatları son bir ayda yüzde 31, son bir yılda ise yüzde 87 arttı.

Kaynak: TÜİK

TELEVİZYONA BİR AYDA %15 ZAM

Habertürk'te yer alan habere göre televizyon kategorisine bakıldığında ise geçen yılın eylül ayında 1966 TL olan ortalama fiyat, Ağustos 2018’de 2305 TL’ye ve Eylül 2018’de ise 2653 TL’ye çıktı. Bu ürünlerdeki fiyat artışı aylık yüzde 15, yıllık yüzde 35 olarak kayıtlara geçti.

DAHA FAZLA