Tarihi hastaneyi parça parça taşımışlar

Tarihi hastaneyi parça parça taşımışlar

Gümüşsuyu Asker Hastanesi'nin parça parça taşındığı ortaya çıktı. Acil servisi geçtiğimiz günlerde kapatılan hastanenin, dün de ameliyathanesi boşaltıldı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Sağlık Bakanlığı'na bağlanan ve "Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gümüşsuyu Ek Binası" adıyla hizmet veren Gümüşsuyu Asker Hastanesi'nin parça parça taşındığı belirlendi. İlk olarak acil servisi boşaltılan hastanenin dün de ameliyathanesi başka bir yere taşındı. Taşınma olayını Damga gazetesinden Anıl Boduç'a değerlendiren Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Başkanı Özlem Tekin Akarken, 150 yıldan beri hizmet veren Gümüşsuyu'nun akıbetinin merak konusu olduğunu söyledi. 

SARIYER'E TAŞINACAK

Hastanenin Sarıyer Çayırbaşı'na taşınabileceği yönünde duyumlar aldıklarını anlatan Akarken, "Bu tarihi binanın Taksim İlkyardım Hastanesi'ne verileceği yönünde bazı iddialar var. Burası daha evvel Beyoğlu Göz Hastanesi'ne verilmeye çalışıldı. Kamuoyu baskısıyla ve binanın yetersiz olacağı nedeniyle vazgeçildi" diye konuştu. Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlandıktan sonra hastane personelinin ciddi sıkıntılar çektiğini belirten Akarken, "Arkadaşlarımız daha önce kullandıkları servis hizmeti gibi birçok hizmetten mahrum bırakıldı. Bunun sonucunda personellerin büyük bir kısmı ya istifa etmek ya da farklı bir yere tayin istemek zorunda kaldı. Şimdi hastanenin Sarıyer'e taşınması gibi bir şey söz konusu olursa benzer mağduriyetin devam edeceğini de söyleyebiliriz" ifadelerini  kullandı.

'OTEL BİLE YAPILABİLİR'

CHP İstanbul eski Milletvekili Mimar Gülay Yedekci de, Gümüşsuyu Asker  Hastanesi'nin hem tarihsel olarak hem de mimari anlamda çok büyük bir zenginlik olduğunu ve kaybedilmemesi gerektiğini söyledi. Yedekci, "Biz her daim bu askeri alanlar, askeri yerler ne olacak diye merak ediyorduk. Bakarsanız Türkiye'nin tamamında hükümetin bu alanları ne hale getirdiğini görebilirsiniz. Birçoğu TOKİ'ye devredilmiş, toplu konut inşaatına açılmış. Buralar konum itibariyle çok güzel yerler. Her türlü ranta açabiliyorlar. Gümüşsuyu'nu da TOKİ'ye devredebilir veya Allah korusun otel bile yapabilirler" açıklamasını yaptı. 

'GÜMÜŞSUYU ÖZEL BİR YER'

Gümüşsuyu Asker Hastanesi'nin konum itibariyle çok özel bir yerde olduğunu da anlatan Yedekci, "Şimdi böyle güzel bir yeri her türlü ranta açmak için çalışabilirler. Daha önce burayı Taksim İlkyardım'a vereceklerini söylediler ama böyle büyük bir hastanenin başka bir hastanenin ek binası olarak hizmet verecek olması kadar komik bir şey olamaz. Dileğimiz, arzumuz buranın olduğu gibi korunması ve deva etmesi şeklindedir” dedi.

'HASTANE OLMAKTAN ÇIKARDILAR'

Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu ise Gümüşsuyu Asker Hastanesi'nin, 15 Temmuz'dan sonra hastane fonksiyonunu kaybettiğini belirterek, “Burası 15 Temmuz darbe girişiminin ardından hastane olmaktan çıkarıldı. Tam olarak sağlık hizmeti veremeyecek hale getirdiler. Parça parça taşıdılar" ifadelerini kullandı. Hastanenin mimari olarak çok büyük bir değer olduğunu ve Abdülmecid döneminden bu yana bir sağlık kuruluşu olarak hizmet verdiğini de anımsatan Muhcu, "Şimdi burasının tekrar hastane olarak devam etmesi lazım. Bu tür yapıların başka bir kimlik adı altında hizmet vermesi toplumsal belleğe büyük bir zarar verir" şeklinde konuştu.

'GEREKİRSE RESTORE EDİLSİN'

"Gümüşsuyu hastane olarak kalsın ve tarih olmasın" diyen Muhcu, söz konusu hastanede restorasyon çalışmasına yönelik bir ihtiyaç varsa bunun da yapılması gerektiğinin altını çizdi. Muhcu, “Bu tarz yapılar bizim hem tarihsel hem de mimari açıdan mirasımız sayılır. Buraları kaybetmek veya farklı bir şekle sokmak hiçbir zaman doğru olmaz. Biz toplum olarak geçmişimize sahip çıkmakla yükümlüyüz. Gümüşsuyu için de bu tutumu taşıyoruz" ifadelerini kullandı. 

BEYOĞLU VERGİ DAİRESİ NE OLACAK?

Gümüşsuyu Asker Hastanesi gibi Beyoğlu Vergi Dairesi'nin de taşınma ihtimali olduğunu anlatan Muhcu, ilginç bir iddiayı da gündeme getirdi. Muhcu, "Şimdi vergi dairesinin taşınması söz konusu. Burasının da Gümüşsuyu gibi taşındığını düşünelim. Peki o tarihi vergi dairesinin binası ne olacak? Biliyorsunuz o bina çok görkemli ve güzel bir yapı. Burasının satılma veya bir özel bir kuruma devredilme ihtimali gündeme geliyor. Böyle bir şeyin olmasına çok net bir şekilde karşı olduğumuzu ifade etmek isterim” diye konuştu.

'GÜMÜŞSUYUNA GÖZ DİKMİŞLER'

Gümüşsuyu Asker Hastanesi'nin kapatılması ihtimalinin uzun zamandır gündemde olduğunu anlatan CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, söz konusu hadise üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yüklendi. Son zamanlarda sadece hastanelerin değil çeşitli üniversite kampüslerinin de farklı amaçlar suretiyle kullanılmak istendiğini ifade eden Şeker, “Şimdi de gözlerini Gümüşsuyu'na dikmiş olabilirler. Bu çok açık bir şekilde saray zihniyetidir. Hep bana, hep bana anlayışıdır. Önemli birçok üniversiteyi, hastaneyi boşaltıp, kendilerine tesis etme anlayışıdır. Böyle bir yaklaşımı sağlıklı bulmak ve onaylamak asla mümkün olamaz” ifadelerini kullandı. 

DAHA FAZLA