Tahliyeden önce yapılan silah anlaşmaları ortaya çıktı

Tahliyeden önce yapılan silah anlaşmaları ortaya çıktı

Deniz Yücel’in tahliyesine ilişkin bir süredir ortalıkta dolaşan iddialar yeni bir boyuta taşındı.

Alman hükümetinin 18 Aralık-24 Ocak tarihleri arasında Türkiye'ye yönelik silah ihracatına ilişkin 31 anlaşmaya onay verdiği ortaya çıktı.

Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen tarafından meclise sunulan soru önergesini yanıtlayan Almanya Ticaret ve Enerji Bakanlığı, silahların tür ve modellerine ilişkin ayrıntılı bilgi vermezken, sadece silahlara ilişkin kodlar kullandı.

Soru önergesinde ayrıca hükümete, Türkiye'ye yönelik görünüşteki sıkı denetimin terk edilmesinde, Deniz Yücel'in serbest bırakılmasının ne derece rol oynadığı soruldu. Hükümetten bu soruya verilen yanıtta ise "Türkiye'de politik nedenlerle tutukluluğu devam eden Alman vatandaşlarının serbest bırakılması için hükümetin her kanaldan çalışıyor” denildi.

DIŞİŞLERİ BAKANI YALAN MI SÖYLÜYOR?

Türkiye’ye yönelik Leopard model tankların modernizasyonunu askıya alan Almanya hükümetinin, bu karardan vazgeçtiği iddialarına ilişkin, gazeteci Deniz Yücel henüz tutukluyken "özgürlüğünün tank ticaretiyle lekelenmesini istemediğini" ifade etmiş, buna karşılık Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de "Türkiye ile herhangi bir kirli anlaşma yok" diye konuşmuştu.

Bu söylemleri Yücel'in serbest bırakılmasından sonra da tekrar eden Gabriel, "Yücel'in serbest bırakılması ile ilgili ortada hiç bir anlaşma yok" demişti.

ÖNERGEDE YER ALMADI

Önergeye konu olan silah ihracatında, Leopard tanklarının modernizasyonu konusunun olup olmadığına ilişkin bir açıklama yapılmadı. (REUTERS)

İLERİ HATIRLATIYOR

Die Welt gazetesi muhabiri Almanya vatandaşı Deniz Yücel, bir yılı aşkın bir süre iddianamesiz tutsak edildikten sonra 16 Şubat'ta serbest bırakılmıştı.

Yücel’in serbest kalmasından kısa bir süre önce Almanya’da gerçekleşen Angela Merkel-Binali Yıldırım görüşmesinde, bu konu ele alınmıştı.

Yücel’in serbest kalmasının ardından da “Türkiye ve Almanya arasında silah antlaşması yapıldığı” ve “Yücel’in bu antlaşmaya karşılık serbest kaldığı” iddiaları ortaya atılmıştı.