Suriyeli Kürtler Şam'ın müzakere teklifini kabul etti

Suriyeli Kürtler Şam'ın müzakere teklifini kabul etti

Esad’ın teklifini kabul eden Demokratik Suriye Meclisi, yeni bir anayasa çağrısı yaptı.

Foto: Arşiv

Suriye'de YPG'nin ana gövdesini oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) siyasi kanadı olarak bilinen Demokratik Suriye Meclisi (DSM); Suriye hükümetinin diyalog teklifini kabul ettiğini duyurdu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 31 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeyindeki Kürt güçlere diyalog çağrısında bulunmuştu. Esad, "Eğer müzakereler sonuç vermezse bu bölgeleri güç kullanarak özgürleştireceğiz" demişti.

DSM tarafından yapılan açıklamada, "Suriye'de tarafların artık askeri bir yöntemin ve ara bulucu güçler eliyle yapılan pazarlıkların çözüm olmayacağını anladığı" belirtildi.

YENİ ANAYASA ÇAĞRISI

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, DSM'nin açıklamasında yeni bir anayasa çağrısı da yapılarak şöyle denildi:

"Suriye hükümeti görüşme kapılarını açma açıklamasını yapınca, biz tereddütsüzce bu yaklaşımı kabul ettik. Yeni bir imkanın sağlanması, Suriye'de akan kanın durdurulması, huzur ortamının sağlanması ve yeniden inşa çalışmalarının başlaması için Suriye hükümetinin Suriye'de taraflar arasında gerçekleşmesi öngörülen görüşmeler hakkındaki açıklamalarını olumlu bulduk.

Halkın tüm temsilcilerinin bir araya gelmesi, tek taraflı ve imha siyasetinin son bulması için anlaşma yoluna girilmesinden umutluyuz. Demokratik bir Suriye ve tüm kesimlerin eşitçe temsil edildiği bir anayasanın oluşması için tüm tarafların ortaklaşması gerçekleşmeden Suriye'de çözümün mümkün olmayacağını belirtmek isteriz."

YPG’nin de içinde olduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG); bölgede ABD tarafından destekleniyor ve Haseke, Kobane ve Menbiç gibi bölgelerde ABD'nin özel harekat birlikleri bulunuyor. Esad ve SDG arasındaki müzakerelerde, ABD'li güçlerin bölgedeki geleceğinin önemli bir müzakere maddesi olacağı düşünülüyor.