Suriye: Türkiye’deki IŞİD bitirilmedikçe, Suriye’de bitirilmesi imkansız

Suriye: Türkiye’deki IŞİD bitirilmedikçe, Suriye’de bitirilmesi imkansız

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar Caferi "Türkiye’nin içinde IŞİD’i yenmediği sürece Suriye’nin içinde IŞİD’e karşı mücadele etmek mümkün değil. IŞİD’in temeli Türkiye’den kaynaklanıyor. Türkiye, Cerablus’ta IŞİD’le savaştığını nasıl söyleyebilir ki? Kendisi IŞİD’in kurulmasına izin verdi, IŞİD’in gelişmesine yardım etti, silahla donatılan binlerce Toyota ve diğer marka araba verdi onlara" diye konuştu.

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar Caferi "Türkiye’nin içinde IŞİD’i yenmediği sürece Suriye’nin içinde IŞİD’e karşı mücadele etmek mümkün değil. IŞİD’in temeli Türkiye’den kaynaklanıyor. Türkiye, Cerablus’ta IŞİD’le savaştığını nasıl söyleyebilir ki? Kendisi IŞİD’in kurulmasına izin verdi, IŞİD’in gelişmesine yardım etti, silahla donatılan binlerce Toyota ve diğer marka araba verdi onlara" diye konuştu.

Türkiye’nin Cerablus operasyonunu da değerlendiren Beşar Caferi, “Bugün Türk sınırında yaşananlar aslında eski hikaye. . Uluslararası koalisyon olmasaydı Türkiye müdahale etmezdi. Türkiye, 2 yıldır Suriye’nin egemenliğini ihlal ediyor" ifadelerini kullandı.

Sputnik'e konuşan Caferi, “Libya’dan İstanbul’a iki litre sarinle gelerek, Gaziantep’te bu maddeyi bir Türk üssünde tavşanlar üzerinde deneyen teröristler var" dedi.

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar Caferi,  Türkiye’nin Suriye’ye müdahalesini değerlendirdi.

 ‘TÜRKİYE, RUSYA YAKINLAŞMASI İLE SURİYE'DE TEKRAR DENKLEME GİRDİ'

Şam'ın doğusundaki Guta bölgesine 21 Ağustos 2013 tarihinde yapılan kimyasal saldırının Fransa tarafından organize edildiğini iddia eden Caferi, “Kimyasal silah işi baştan beri Suriye yönetimine baskı için yapılan düzmeceydi. Halep’teki Han el Asal’a yapılan ilk kimyasal saldırıdan sonra BM Genel Sekreteri’ne gittim ve ‘Gerçekten de kimyasal saldırı mıydı?’ ve ‘Saldırıyı kim yaptı?’ sorularına yanıt bulunması için Suriye hükümetine yardım edilmesini istedim. Genel Sekreter, BM Güvenlik Konseyi üyeleriyle konuşması gerektiğini söyledi. Üyelerle görüştü, 3 saat sonra bana döndü ve hükümetimize yardım edeceğini, Han el Asal saldırısının araştırılması için uzman grup göndereceğini söyledi. Ancak saldırının arkasında duran tarafın belirlenmesinde yardımcı olamayacağını da ekledi. Dikkat edin, bunu BM Güvenlik Konseyi üyeleriyle konuştuktan sonra söyledi. Bu andan itibaren BM Güvenlik Konseyi üyelerinin saldırının arkasında duran tarafın ortaya çıkmamasına ilgi duyduğunu anladık” dedi.

 ‘GAZİANTEP’TE SARİN GAZI DENEDİLER’

Caferi “Libya’dan İstanbul’a iki litre sarinle gelerek, Gaziantep’te bu maddeyi bir Türk üssünde tavşanlar üzerinde deneyen teröristler var. Sonra bunun videosunu hesaplarında yayınladılar, altına da ‘bugün bunu tavşanlar üzerinde denedik, yarın Suriye ordusu üzerinde deneyeceğiz’ diye yazdılar. Bunun kanıta ihtiyacı var mı? Bu olay Mars’ta mı uyduruldu? Bu bilgiyi sunduk. Silahın insani yardım bahanesiyle Türkiye sınırından Suriye’ye geçirilmesi nasıl haklı gösterilebilir ki? Bu işin üstü Türkiye’de açılmıştı, ardından Erdoğan 18 gümrük çalışanını hapse attı, 4 hakimi işten çıkardı. Çünkü onlar bu ‘insani yardım’ TIR’larının silah taşıdığını ortaya çıkardı” yorumunda bulundu.

 ‘RUS MÜTTEFİKLERİMİZ ÇOK SAYIDA BİLGİ VERDİ’

Mektuplarında ayrıca teröristlerin kimyasal silahı nasıl ürettiğini ve ordu ile masum insanlara karşı kullandığını da anlattıklarını belirten Caferi, “Elimizde kanıtlar ve çok sayıda net istihbarat bilgisi var. Rus müttefiklerimiz çok sayıda bilgi verdi. Kanıt eksikliği yok, siyasi irade eksikliği var. Türk rejiminin de tıpkı Suudi ve Katar rejiminde olduğu gibi siyasi iradesi yok. Maalesef birçok diğer örgütün de bu işte parmağı var. Fransız rejimi de istisna değil” dedi.

Türkiye’nin Cerablus operasyonunu da değerlendiren Beşar Caferi, “Bugün Türk sınırında yaşananlar aslında eski hikaye. Uluslararası koalisyon olmasaydı Türkiye müdahale etmezdi. Türkiye, 2 yıldır Suriye’nin egemenliğini ihlal ediyor. Bugün de ABD, Suriye’nin egemenliğinin ihlalini destekledi. Zira Washington, egemenliğimizi askeri anlamda ihlal eden ilk ülkeydi. Türk rejimi ise teröristlerin sınırı geçmesine yardım ederek egemenliğimiz ihlal ediyordu” diye konuştu.

‘IŞİD’İN TEMELİ TÜRKİYE’

Türk halkının tüm bunları iyi bildiğini ve defalarca protesto ettiğini hatırlatan Büyükelçi, “Bugün terörizm Türkiye’nin içinde ve Türkiye’yi vurmaya başladı. Türkiye’nin içinde IŞİD’i yenmediği sürece Suriye’nin içinde IŞİD’e karşı mücadele etmek mümkün değil. IŞİD’in temeli Türkiye’den kaynaklanıyor. Türkiye, Cerablus’ta IŞİD’le savaştığını nasıl söyleyebilir ki? Kendisi IŞİD’in kurulmasına izin verdi, IŞİD’in gelişmesine yardım etti, silahla donatılan binlerce Toyota ve diğer marka araba verdi onlara. Ukrayna, Hırvatistan, Bulgaristan ve diğer ülkelerden silah almaları için Körfez’in parasını almalarına yardımcı oldu. Türkiye’nin açıklamaları çok şaşırtıcı. Öncelikle komşu ülkelerle iyi ilişkiler kurma politikasına, Türkiye ile taraf olduğumuz Adana Anlaşması’na ve BM’deki diğer anlaşmalara ters. İkincisi, Suriye yönetimi ne Türkiye’den ne de koalisyonun diğer ülkelerinden iç işlerine müdahale etmesini istedi. Yardım etmek mi istiyorsunuz? Eylemlerinizi Suriye ordusuyla koordine edin! Teröristler hakkında bilgiyi paylaşın. Dürüst bir uluslararası koalisyonu kurun!” ifadelerini kullandı.

Suriye’ye yönelik politikanın değişmesi için Rusya ve İran’ın Türkiye’ye baskı yaptığından şüpheleri olmadığını söyleyen Caferi, “Türkiye bir şey diyor başka şey yapıyor. Güzel konuşmaları her gün duyuyoruz, ama hiçbir eylem yok. Açıklamalarına uyan yeni eylemler olsaydı Cerablus operasyonuna başlamazlardı” yorumunda bulundu.

‘TÜRKİYE’NİN POLİTİKASINDA HİÇBİR DEĞİŞİKLİK YOK’

Türkiye’nin politikasında hiçbir değişikliğin olmadığını kaydeden Suriyeli diplomat, “ABD, Türkiye’yi, PKK’yı, IŞİD’i, Nusra’yı kullanıyor. Bu bilinen bir şey. BM’deki en sıradan diplomat bile Suriye ve Irak’ta neler yaşandığını anlıyor. Terörle mücadele sadece eylemlerini Suriye yönetimiyle koordine edecek dürüst uluslararası koalisyonun kurulmasıyla mümkün. Ama kafasına esen herkesin, Suriye’ye uçak göndererek terörle mücadele etmesi ve ‘Bunu destekliyorum, bunu desteklemem’ demesi, üstelik Suriye yönetiminin iznini almaması yanlış. 21. yüzyılda yaşıyoruz, ormanda değil. İnsanlar, uluslararası kanunun olduğunu unutmaya başladı” diye konuştu.