Şu ana kadar rastlananlardan 3 kat büyük dinozor fosili bulundu

Şu ana kadar rastlananlardan 3 kat büyük dinozor fosili bulundu

Keşfedilen yeni bir dinozor türünün, dinozorlara ilişkin bilinenleri değiştireceği belirtiliyor.

Güney Amerika ülkesinde araştırma yapan arkeologlar, 201 ila 237 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen dev bir dinozor fosili keşfetti.

 200 milyon yıllık kalıntılarına rastlanan ve ‘Ingenia’ adı verilen tür, Trias dönemine ait şu ana kadar rastlanan dinozorlardan üç kat daha büyük. Arjantin’in San Juan kentindeki Balde de Leyes kazı alanında yapılan çalışmada dinozorun sırt, kuyruk ve bacak kemiklerine ait parçalar bulundu.

TARİHİ DEĞİŞTİRECEK FOSİL

Zaman aralığı M.Ö. 251 milyon ila 65.5 milyon yıl arasına tarihlenen Mezozoik devirde dinozorların ilk ortaya çıktığı dilim olan Trias dönemine ait kalıntılar, Ingenia’nın 10 metre uzunluğuna ve 10 ton ağırlığa ulaşabildiğini gösteriyor. Yaklaşık M.Ö 205 milyon yılında yaşadığı hesaplanan Ingenia’nın, en büyük halini Kretase devrinin 70 tonluk Sauropod’larında gördüğümüz “dev dinozorların” ilk örneği olduğu belirtiliyor.

AFP’nin haberine göre San Juan Üniversitesi Doğal Bilimler Enstitü ve Müzesi araştırmacısı Cecila Apaldetti, “Onu bulduğumuzda, farklı bir şey olduğunu anladık” dedi. Apaldetti, ayrıca keşfettikleri dinozorun, tüm dinozorlar arasında en büyüğü olduğunu belirtti. Öte yandan araştırmacılar, boyun ve kuyruk omurları, ön ayak kemikleri ve arka ayaklara ait bir kısım kemikler buldu. 

DAHA FAZLA