Srebrenitsa’da soykırım anması

Srebrenitsa’da soykırım anması

Bosna-Hersek’te her sene düzenlenen Srebrenitsa anmalarının, yıllar içinde siyasetçiler tarafından daha fazla istismar edildiği görülüyor.

İleri Haber / Bosna Hersek

11 Temmuz 1995’te 8372 kişinin katledildiği Srebrenitsa’da bu sene de kimlikleri tespit edilen 35 kişinin naaşları Srebrenitsa’daki Potoçari Anıt Mezarı’nda defnedilecek.

Pazar günü Bosna-Hersek’in önemli kentlerinden Tuzla’dan 6000 kişinin katılımıyla başlayan 100 kilometrelik Srebrenitsa marşı da bugün sona erecek. Soykırımdan kaçan binlerce Bosnalı, Srebrenitsa’dan bu güzergâhı takip ederek Bosna Hersek Ordusu kontrolündeki Tuzla’ya sığınmıştı. Srebrenitsa ise 3 yıllık kuşatmanın sonrasında şu an savaş suçlusu olarak cezaevinde bulunan Ratko Mladiç’in komutasındaki VRS (Vojske Republike Srpske; Sırp Cumhuriyeti Ordusu) tarafından işgal edilmişti.

“Güvenli cep” olarak BM ‘korumasındaki’ Srebrenitsa, BM komutanı Albay Thom Karremans tarafından esir edilen BM askerlerinin serbest bırakılması koşuluyla Ratko Mladiç’e teslim edilmişti.

HER YIL ON BİNLERCE KİŞİ KATILIYOR

Savaşın sona ermesinden bu yana toplu mezarlardan çıkarılan cesetlerin kimlik tespit çalışmaları devam ediyor. Kimlikleri tespit edilen naaşlar her sene 11 Temmuz günü on binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen törenlerle defnediliyor.

SİYASİLER ANMAYI İSTİSMAR EDİYOR

Öte yandan Srebrenitsa anmalarının geçtiğimiz yıllar içinde Bosna’daki sağcı iktidar tarafından siyasi gösteri alanı olarak kullanıldığı, hatta bu istismara başta Türkiye olmak üzere diğer ülke yetkililerini de ortak ettiği biliniyor.

İLGİLİ YAZI: Özgür Dirim Özkan Srebrenitsa istismarına dikkat çekmişti