Sosyal medya bağımlılarının 5 özelliği

Sosyal medya bağımlılarının 5 özelliği

Crovu adlı sosyal medya ajansı yüz binlerce kullanıcının sosyal medyayı kullanma alışkanlıklarına dayandırdığı incelemeyi paylaştı.

Ünlü sosyal medya ajansı Crovu, sosyal medyanın “bağımlısı” kullanıcı profilini inceledi ve bu profillere ait 5 karakteristik davranışın hangileri olduğunu açıkladı. Buna göre bu 5 özelliği barındıran her kullanıcı aynı zamanda bir 'sosyal medya bağımlısı'.

1- SOSYAL MEDYADA PAYLAŞIM SIKLIĞI

Her mecranın belli bir aktif kullanıcısı var, ancak belli bir oranda ise adeta “bağımlısı”. Her gün en az bir paylaşım yaptığınız bir sosyal ağ varsa, muhtemelen siz de bir bağımlı olabilirsiniz. Paylaşım sıklığınız en önemli faktör.

2- PAYLAŞIMINIZA GELEN ETKİLEŞİMİ DÜZENLİ TAKİP ETMEK

Paylaşım yapmakla kalmayıp bir de gelen beğenileri de anında takip ediyorsanız üzülmeyin; sizin gibi gönderilerinin beğenisi merakla takip eden, hatta beğenenleri tek tek inceleyip analiz eden yüz binlerce kişi var. Beğenenleri hatta Instagram Hikayeler’ine kimlerin baktığını kontrol etmek, bir bağımlılık işareti.

3- TAKİP ETTİĞİNİZ İNSANLARIN YAŞAMI SİZİ NE KADAR İLGİLENDİRİYOR?

Bazen zengin bir arkadaşınızın özendiği bir hayatı, bazen de hoşlandığınız birisi ile arası çok iyi olan bir arkadaşınız radarınıza girebilir, saatlerce onu inceleyebilirsiniz. Kendi hayatınızla sosyal medyada takip ettiğiniz insanların hayatını sıklıkla karşılaştırıyorsanız, muhtemelen bu da bir ‘sosyal medya bağımlılığı’ işaretidir.

4- SABAH UYANDIĞINIZDA İLK BAKTIĞINIZ ŞEY BİLDİRİMLER Mİ?

Eğer öyleyse, muhtemelen gece uyumadan önce de son baktığınız şey sosyal medyadaki profiliniz ya da zaman akışınız. Crovu'nun paylaştığı bilgilere göre, yatmadan hemen önce ve uyandıktan hemen sonra eğer akıllara sosyal medya geliyorsa, bağımlılık eşiği çoktan geçildi demektir.

5- GİZLİCE TAKİP ETTİĞİNİZ HER GÜN HAREKETLERİNİ GÖZLEMLEDİĞİNİZ HESAP VAR MI? 

Çağımızın hastalıklarından ‘stalkerlık’ da çok sıkça karşımıza çıkan bir konu. Gizlice takip etmek anlamına gelen stalkerlık kapsamında sadece kendi hesaplarından değil, engellendiği eski sevgilisini görmek için yeni sahte hesaplar açanlar dahi var… Kısacası, sosyal medyadaki bağımlılığın resmen limiti yok!

Bu arada belirtilmesi gereken kritik nokta ise Crovu'nun yapmış olduğu araştırmada, Almanya'daki sosyal medya bağımlı sayısı yüz binin üzerinde. Almanya'nın nüfusunun Türkiye ile yaklaşık olarak aynı olduğu düşünüldüğünde ülkemizdeki sosyal medya bağımlı sayısının daha fazla olduğunu rahatça söyleyebiliriz.

DAHA FAZLA