Son Troyalı'nın iskeleti bulundu

Son Troyalı'nın iskeleti bulundu

Devam eden kazılarda Doğu Roma dönemine ait son Troyalı iskeletine ulaşıldı.

Çanakkale’nin Troya Ören Yeri’nin güney kapısı ile Roma dönemi agorasında devam eden kazılar, 5 bin yıllık geçmişe ışık tutuyor.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Doğu Roma dönemine ait son Troyalı'nın iskeletine ulaştıklarını söyledi. Aslan aynı zamanda,  Helenistik dönem dolgularında pişmiş topraktan yapılmış, Dardanos Atlısı olarak tanımlanan terakotanın renklendirilmiş haline ve üzerinde parmak izine ulaştıklarını belirtti.

SON TROYALI'NIN İSKELETİ

Troya Ören Yeri'nde, güney kapısı ile Roma dönemine ait agora bölümünde devam eden kazı çalışmalarında, Doğu Roma döneminde mezarlık olarak kullanılan bir alan tespit edildi.

Alanda, Doğu Roma dönemine ait son Troyalı'nın iskeleti bulundu. Kazı ekibi tarafından titizlikle temizlenerek gün yüzüne çıkarılan iskeletin üzerinde, Troya kutsal alanını ziyaret eden kişilere verilen ya da satılan hediyelik eşya niteliği taşıyan Dardanos Atlı terakotasının ilk kez renkli olanı bulundu. Üzerinde kırmızı parçacıkları olan eserin, günümüzden 2 bin 300 yıl öncesine ait olduğu belirlendi.

DARDANOS ATLISI’NIN RENKLİSİNE İLK KEZ ULAŞILDI

Kazı Başkanı Aslan, Agora açmasında özellikle Doğu Roma dönemi mezarlığının dolguları ile bu alandaki Helenistik dönem dolgularında ilk kez pişmiş topraktan yapılmış, kırmızı renkli Dardanos Atlısı olarak tanımlanan terakotasının renklendirilmiş halini tespit ettiklerini söyledi.

Aslan, " Özellikle Dardanos Atlısı olarak betimlenen bu tür terakotalar, Troya'daki kutsal alanda karşımıza çıkıyor. Batı kutsal alanı, Atina Tapınağı kutsal alanı ve güney girişinde ilk kez yoğun bir şekilde pişmiş toprak terakotalar karşımıza çıkıyor. Bu sene karşımıza ilk kez renkli, kırmızı parçacıkları olan Dardanos Atlı terakotasını bulduk. Dikkatli bakıldığında, yaşken dokunulduğu için arkasında parmak izi de belirgin bir şekilde görülebiliyor. Kutsal alanlarda karşımıza çıkan eser, belki o dönemdeki Troya kutsal alanını ziyaret eden kişilere verilen ya da satılan hediyelik eşya niteliği taşıyor. Üzerinde bir atlı betimlemesi var. Bu eser, batı kutsal alanından sonra güneydeki kalıntıların da bir kutsal alan olarak kullanılmış olduğu konusundaki önemli verilerden bir tanesi. Önümüzdeki dönemdeki kazılarda da bu konuyla ilgili çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız" dedi.
 

DAHA FAZLA