Soma Katliamı'nı protesto edenlere ceza yağdı

Soma Katliamı'nı protesto edenlere ceza yağdı

301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Katliamı'nda sorumluları hesap vermezken işçi ölümlerini protesto edenlere ceza yağdı.

301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Katliamı’nda sorumlular hesap vermezken Adana'da 11 kişi katliamı protesto ettikleri için ceza aldı.

Soma’da, Soma Kömürleri A.Ş’ye ait Eynez Maden Ocağında 13 Mayıs 2014’te yaşanan ve 301 işçinin yaşamını yitirdiği katliamı protesto edenlerin yargılandığı dava neticelendi. 11'inci Asliye Ceza Mahkemesinde bugün görülen karar duruşmasında katliamı protesto edenlerden 11 kişi “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet” ve “Kamu görevlisine görevini yaptırmama” iddiasıyla ceza aldı.

16 Mayıs 2014'te Atatürk Parkı'nda Soma için yürüyüş yapmak isteyenlere polis sert bir şekilde saldırmış, çok sayıda kişiyi gözaltına almıştı. Polis yürüyüş yapmak isteyen gençlerin üzerine plastik mermiler saldırmıştı. Polis saldırısının hemen ardındansa bu sefer de tekbir getirerek ellerinde sopalarla dolaşan ülkücüler katliamı protesto eden gençlere saldırmıştı.

Verilen bu kararla protesto edenler arasında marjinal gruplar olduğu şeklindeki ifadelerin bulunduğu ve silahsız, şiddetsiz bir eylem olmasına rağmen izinsiz gösteri yapıldığı gerekçesiyle eylemin 2911’e aykırı olduğunu iddia eden savcının iddianamesi mahkeme tarafından da onaylanmış oldu.

Yapılan eylemin 2911 Sayılı ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na aykırı olduğu gerekçesiyle 11 kişiye cezalar verildi. Ali Obaz, Meriç Akemoğlu, Tufan Ahi'ye 2911'e muhalefet ve kamu görevlisine görevini yaptırmama suçlamasıyla 1 yıl 8 ay, Abdullah Adıyaman, Can Aşır, Diren Taşkıran, Erhan Batmaz, Fırat Yağmur, Hasan Tatlı, Murat Öztaş ve Sinan Hüdür'e aynı suçlamadan 1 yıl 2 ay hapis cezası verildi.

Evrensel’den Volkan Pekal’ın haberine göre cezalar hükmün açıklanmasının geri bırakılması, iyi hal indirimi, paraya çevirme veya ertelenmesi söz konusu olmaksızın verildi.