Sivrisinekler en çok kimi ısırıyor?

Sivrisinekler en çok kimi ısırıyor?

Yaz aylarının artan problemi sivrisinekleri kan grubundan,karbondioksit salınım oranına kadar farkında olmadan davet ediyoruz.

Yaz aylarında artan sivrisinek ısırıkları çoğu insan için büyük bir problem. Ancak sivrisineklerin bazı insanları daha çok ısırması tesadüf değil, bazen ayak tabanındaki mikroplar bazense giyilen kıyafetin rengi sivrisinekleri daha fazla davet edebiliyor. 

İşte sivrisineklerin en çok ısırdığı insan grupları:

- Bir araştırmaya göre sivrisinekler 0 grubu kanı olan kişileri, A grubu kana sahip olanlara göre 2 kat fazla ısırıyor.

- Başka bir araştırmaya göre kişilerinin ayak tabanlarındaki mikrop sayısı ile sivrisineklerin ilgisi arasında bir ilişki var. Kişinin ayaklarındaki mikrop sayısı ne kadar çeşitli ise o kişi sivrisinekler tarafından daha az ısırılıyor. Ciltte bulunan ve "stafilokof" adı verilip ayak kokusuna da neden olan mikrobun fazlalığı kişinin sivrisinekler tarafından daha çok ısırılmasına yol açıyor.

- Egzersizle artan metabolizma hızı teri de artırıyor ve terle birlikte artan faktörlerin (amonyum, laktat vb) artışı sivrisineklerin kişiyi bulmasını daha da kolay hale getiriyor.

- Karbondioksit salınımı da sivrisinekleri çeken bir etmen. Örneğin, hamileler hamile olmayan kadınlara göre sivrisinekler tarafından iki kat fazla ısırılıyor. Bunun nedeni gebe olanların karbondioksit salınımlarının gebe olmayanlara göre daha fazla olması olarak gösteriliyor.

- Kıyafet rengi de sivrisinekler tarafından kolayca bulunulmasına neden oluyor. Siyah ve koyu mavi renkleri haricindeki renkler sivrisineğin kişiyi daha kolay bulmasını sağlıyor.
 

DAHA FAZLA