Sihrin tarihine eşsiz bir yolculuk!

Sihrin tarihine eşsiz bir yolculuk!

Kitabın içerdiği bir başka sürpriz bazı eğlenceli etkinliklere yer vermesi: Evde kendi yapabileceğiniz bir hayli eğlenceli tılsımlar, iksirler ve başka sihirli faaliyetler! Çocuklar yaz tatiline hazırlanırken tatilin eğlencesi belli oldu belki de...

Harry Potter serisinin ilk kitabı Harry Potter ve Felsefe Taşı” ilk olarak 26 Haziran 1997de yayımlandı ve devam kitapları çıktıkça dünya çapında gittikçe büyüyen ilgi kazandı. Kitaplar rekor üstüne rekor kırdı, dünya çapında 450 milyondan fazla sattı ve 80 farklı dile çevrildi. Bir nesil o kitaplar ve uyarlama filmleriyle büyüdü; Harry ve arkadaşlarının maceralarını soluğunu tutarak okudu, çıkacak her bir kitap için kitapçılarda kuyruklar oluşturdu, kahramanlarının duygularını paylaştı, onlardan ilhamlar aldı ve hayal güçleri büyücüler dünyası”nın her ayrıntısıyla dolup taştı.

British Library (Britanya Kütüphanesi) 2017 yılında, Harry Potter’ın yirminci yılını kutlamak için bir sergi oluşturdu. Harry Potter: Sihir Tarihi adlı sergi, Hogwarts Cadıcılık ve Büyücülük Okulundaki derslerin sınıflarına göre bölümlere ayrıldı. Uçan süpürge, iksir el kitabı, cadı kazanı ve kristal küre gibi nesnelere rastlanılan sergide J.K. Rowlingin el yazmalarına, daktilo taslaklarına ve Jim Kayin illüstrasyonlarına da yer veriyor. Harry Potter efsanesini bizzat deneyimleme fırsatı veren, sihir tarihine ilişkin bir sergi

Harry Potter: Sihir Tarihinde Bir Yolculuk kitabı, bu sergiyi görme fırsatı bulamayanlarımız için elimize getiriyor. Kitap, Yolculuk adlı bölümle başlıyor. Harry Potter serisinin ilk kitabının yayımlanmaya karar veriliş sürecine şahitlik ettiğimiz bu sayfalarda, Rowlingin editörlere sunmak üzere daklitoyla yazdığı özete (1995); Hogwarts eskizine ve Harry ve Dursleyler çizimine rastlamak mümkün.

Kitabın diğer bölümleri tıpkı sergideki gibi Hogwartsdaki derslere göre ayrılmış; Karanlık Sanatlara Karşı Savunma, Bitkibilim, İksir ve daha niceleri Bu bölümlerde tarihimizdeki sihir inancını belgeleyen kitap ve parçalarla Harry Potter’ın büyülü dünyası birleştiriliyor. Yüzyıllar öncesinden günümüze gelen nesneler arasında iksir kitabı”, felsefe taşı”nın yapımını tarif eden Ripley tomarı, Şifalı Bitkiler Kitabı, cadı kazanı, cadı süpürgesi ve kehanet elkitabı bulunuyor. Bitkilerin şifası ve sihri konusunda eski inançlara, sihirli hayvan ve yaratıkların geçmişine değinilmesi de eklenince, Harry Potter dünyasının temelinde bulunan mitlere, folklara ve sihir geleneklerine ışık tutulan bir kaynak özelliği kazanıyor kitap. Kısacası Rowlingin hayal gücünü hangi kaynakların beslediğini öğrenmiş oluyor serinin hayranları.

Kitabın içerdiği bir başka sürpriz bazı eğlenceli etkinliklere yer vermesi: Evde kendi yapabileceğiniz bir hayli eğlenceli tılsımlar, iksirler ve başka sihirli faaliyetler! Çocuklar yaz tatiline hazırlanırken tatilin eğlencesi de belli oldu belki de...

Sally Griffinin hazırladığı kitabın çevirmenliğini, her zamanki gibi Sevin Okyay ve Kutlukhan Kutlu üstleniyor. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan kitap raflarda yerini aldı bile!


KÜNYE: Harry Potter: Sihir Tarihinde Bir Yolculuk, Sally Griffin, Çeviri: Sevin Okyay Kutlukhan Kutlu, Yapı Kredi Yayınları, 2018, 144 sayfa.

 

DAHA FAZLA