Selçuk Mızraklı’yla fotoğraf çektiren öğrencilere soruşturma!

Selçuk Mızraklı’yla fotoğraf çektiren öğrencilere soruşturma!

DEÜ'de Selçuk Mızraklı'yla fotoğraf çektirip, kayyumları eleştiren öğrencilere soruşturma açıldı. Hakkında soruşturma açılan öğrencilerden birine daha sonra da sosyal medyada Rektör Hotar'ı eleştirdiği için başka bir soruşturmadan dolayı uzaklaştırma cezası verildi.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

DEÜ’de sene başında, basın açıklaması yapan GSF öğrencileriyle başlayan soruşturma terörü sürüyor. Kayyum darbesiyle görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı ile fotoğraf çektiren ve sosyal medyada paylaşan öğrencilere soruşturma açılırken, bu öğrencilerden birine daha sonra yaptığı bir sosyal medya paylaşımından dolayı “Rektör Nükhet Hotar’ın şeref ve haysiyetini zedelediği” gerekçesiyle yine soruşturma açıldı.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı seçilen Adnan Selçuk Mızraklı, 19 Ağustos’ta Van ve Mardin Büyükşehir Belediye başkanlarıyla birlikte kayyum darbesiyle görevden alınmıştı. Daha sonra gözaltına alınan Mızraklı, 22 Ekim’de de tutuklanmıştı.  

Görevden alınmasının ardından İzmir’de düzenlenen Karaburun Bilim Kongresi’nin son günü olan 7 Eylül’de, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Karaburun Belediyesi Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ile birlikte "Yerel Yönetimler, Kriz ve Çıkışlar" başlıklı panele katılan Mızraklı ile panel sonrası Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) öğrencileri fotoğraf çektirdi. Öğrencilerden biri daha sonra fotoğrafı sosyal medya hesaplarından “Kayyımlar gidecek” yazısıyla paylaştı.

MIZRAKLI İLE FOTOĞRAF ÇEKTİREN ÖĞRENCİLERE SORUŞTURMA

DEÜ yönetimi tarafından 26 Eylül’de fotoğraftaki öğrenciler hakkında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 12. maddesi ve 2547 sayılı yasanın 53/a maddesi gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. Paylaşımı yapan Serenay Sevimli isimli öğrenci, sonrasını şöyle anlattı:

“Savunmamı vermem istenen öğretim görevlisinin odasına ‘Ne ile suçlandığımı bilmeden ifade vermem mümkün olmayacaktır’ içerikli bir itiraz dilekçesi vermeye gittim. Önce yazılı ifade veremeyeceğimi, şimdi burada savunma yapmazsam ‘savunmayı yapmayı reddettiğimi’ bildirmesi gerektiğini söyledi. Ben de ‘Dilekçenin içeriğine bağlı kalarak birkaç cümle söyleyeyim’ dedim. Ekrana baktığımda ise ben gelmeden soruların hazırlanmış olduğunu gördüm. ‘Öğrenciye terör örgütleriyle bağlantısının olup olmadığı soruldu’ yazıyordu. ‘Bana böyle bir şey sormadınız’ dedim. Üstüne söylediğim cümleleri değiştirerek yazmaya başladı. Ben savunma yapmamakta ısrar edince “Türkçe anlamıyor musun, sinirleniyorum ama ben” gibi şeyler söyledi. Bunun üzerine hiçbir şey imzalamayacağımı belirttim. O da masaya vurup ‘çık’ diye bağırdı. Odadan çıktım.

‘İKNA ODASI’ GİBİYDİ’

Ertesi gün suçlamaya konu olan paylaşımı da belirten yeni bir tebligat hazırladılar bana, ama yine ortada suçlama yoktu. Sonra zaten savunmamı dekanlık aracılığıyla yazılı biçimde gönderdim. Soruşturmacıyla bir daha görüşmedim. Ancak şu kadarını söyleyebilirim ki ‘ikna odası’ gibiydi.”

YÖNETMELİĞE GÖRE SORUŞTURMA AÇILDI AMA YÖNETMELİK KAPSAMINDA DEĞERLENDİRME YAPIL(A)MADI

6 Aralık’ta tamamlanan soruşturma sonucunda ise “Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği kapsamında değerlendirme yapılamadığından” öğrencilere herhangi bir ceza da verilmedi. 

ÖĞRENCİLERİN SOSYAL MEDYA HESAPLARINA SIKI MARKAJ

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 9 Ekim’de Suriye’ye yönelik başlattığı harekatın ardından Saray çevrelerinden gelen destek açıklamalarına AKP’li eski milletvekili olan DEÜ Rektörü Nükhet Hotar da katıldı. DEÜ tarafından Hotar’ın imzasıyla yapılan açıklamada, harekat selamlandı. Hotar’ın bu paylaşımını alıntılayan Sevimli ise “Nükhet hanımı niye bakan falan yapmadınız? Üniversite dışında her işe bakıyor mübarek, harcanıyor buralarda” şeklinde bir paylaşım yaptı.

Bu paylaşım dolayısıyla Sevimli hakkında “Rektör Nükhet Hotar’ın şeref ve haysiyetini zedelediği” iddiasıyla bir kez daha okul yönetimi tarafından soruşturma başlatıldı. 12 Aralık’ta tamamlanan soruşturma sonucunda Sevimli hakkında “Rektör Nükhet Hotar’ın şeref ve haysiyetini zedelediği” gerekçesiyle 15 gün uzaklaştırma cezası verildi.

SORUŞTURMA TERÖRÜ: İLK DEĞİL

DEÜ’de, fakültelerinin taşınmasına karşı direnen 15 hakkında, 19 Ağustos’ta baro ve milletvekillerinin de katıldığı basın açıklamasından dolayı okul yönetimi tarafından soruşturma açılmıştı.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) Narlıdere Kampüsü’nde bulunan Güzel Sanatlar Fakültesi’nin (GSF) depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle Tınaztepe Kampüsü’ne taşınmasına karşı 19 Ağustos’ta Rektörlük önünde bir basın açıklaması yapılmıştı. Basın açıklamasına öğrencilere destek için İzmir Barosu üyeleri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ile sivil toplum kuruluşları (STK) da katılmıştı.   

DEÜ yönetimi tarafından basın açıklamasına katılan 15 öğrenci hakkında disiplin soruşturması başlatılmıştı. Soruşturma açılan 15 kişiden biri olan, Dramatik Yazarlık ve Dramaturji Anasanat Dalı öğrencisi Ata Egemen Çakıl’ın 19 Ağustos’ta basın açıklamasına katılmadığı, dahası o tarihte okulda bile bulunmayarak staj yaptığı kurumda olduğu ortaya çıkmıştı.

Soruşturmalar sonucunda 10'u aşkın öğrenciye ''Yüksek öğretim personelinin şeref ve haysiyetini zedelediği'' gerekçesiyle keyfi bir biçimde uzaklaştırma cezası verilmişti.

DAHA FAZLA